T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2024/2717
Karar No : 2025/1159
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitimini tamamlayan davacının, 18/06/2022 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği uyarınca yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin yargı kararıyla iptaline karar verilmesi üzerine, 10/01/2023 tarihinde yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklarda Uygulanacak Sınav Yönetmeliği'nin 7. maddesine uygun bir şekilde mülakat sınav komisyonunun oluşturulduğu, mülakat sınav komisyonun soracağı sorular için ise Polis Akademisi Başkanlığınca ayrı bir sınav soru hazırlama komisyonunun oluşturulduğu, her bir adaya soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanan sorular arasından kura yoluyla çektirilen sorunun sorulduğu, davacıya sorulan "200" numaralı "AİHM nedir, kısaca bilgi veriniz" sorusunun cevabının farklı detayları olan bir soru olduğu, sınav komisyonundaki üyeler tarafından "40" puan değerindeki "mesleki bilgi düzeyi" yönünden sırasıyla "12, 13, 12, 11, 12" olmak üzere ortalama "12" puan verilerek kısmi bir takdirde bulunulduğu; "bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü" yönünden sırasıyla "11, 12, 11, 10, 11" olmak üzere ortalama "11" puan; "özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı" yönünden sırasıyla "12, 10, 12, 11, 10" olmak üzere ortalama "11" puan; "liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu" yönünden sırasıyla "10, 12, 11, 12, 10" olmak üzere ortalama "11" puan verilmek suretiyle, yüz tam puan üzerinden değerlendirme yapılarak her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması ile davacının sözlü sınav puanının tespit edildiği, yukarıda anılan mevzuat ve yargı kararlarının gerekçeleri dikkate alınarak işlem tesis edildiği görülmekte olup, sınavın objektif olarak yapılmadığını ortaya koyacak herhangi bir bilgi ve belge de bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Daha öncesinde de mülakatta başarısız sayılması üzerine açılan davada, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve .... YD-İtiraz sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması üzerine anılan mülakata Mahkeme kararı uyarınca yeniden alındığı, okulda 90,333 not ortalamasına sahip olduğu, mülakatta başarısız olduğunu ispat yükünün idarenin üzerinde olduğu belirtilerek, temyize konu Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Bölge İdare Mahkemesi kararının gerekçesi değiştirilerek onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitimini tamamlayan davacının, 18/06/2022 tarihinde yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Söz konusu dosyada verilen iptal kararının uygulanması kapsamında, davacı tekrar sözlü sınava çağrılmış ve sınav sonucunda işbu davanın konusunu teşkil eden 15/03/2023 tarihli işlem tesis edilmiştir.
Ancak; davacının tekrar sözlü sınava alınmasının dayanağını teşkil eden ilk sınava ilişkin olarak, ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı dava konusu işlemin iptaline ilişkin kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:...,K:... sayılı kararının, Danıştay Onikinci Dairesinin 27/03/2024 tarih ve E:2023/2581, K:2024/1597 sayılı kararıyla bozulmasına karar verilmiş; akabinde ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla bozma kararına uyularak; istinaf başvurusunun kabulüne, İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verilmiş olup, anılan karar Danıştay Onikinci Dairesinin 05/03/2025 tarih ve E:2024/6523, K:2025/1156 sayılı kararıyla onanarak kesinleşmiştir.
Temyizen incelenen davada ise, yargı kararı üzerine yapılan 15/03/2023 tarihli sözlü sınavda başarısız sayılma işleminin iptali istenilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Uyuşmazlıkta; davalı idarece iptal kararı üzerine davaya konu ikinci sözlü sınav yapılarak davacı başarısız sayılmış ise de, ikinci sınavın yapılmasının sebebi olan birinci sınavla ilgili olarak açılan davada verilen iptal kararının, Danıştay Onikinci Dairesinin 27/03/2024 tarih ve E:2023/2581, K:2024/1597 sayılı kararıyla bozulması üzerine, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla, bozma kararına uyularak; istinaf başvurusunun kabulü, İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve davanın reddi yönünde verilen kararın, Danıştay Onikinci Dairesinin 05/03/2025 tarih ve E:2024/6523, K:2025/1156 sayılı kararıyla onanmasına karar verilerek, ilk sınavda hukuka aykırılık bulunmadığı tespit edilmiş olduğundan, davacının ikinci kez sınava alınması işleminin de dayanaksız kaldığı sonucuna varılmıştır.
Bu durumda; Bölge İdare Mahkemesi kararının gerekçesi yerinde bulunmamakta ise de, sözü edilen husus sonucu itibarıyla hukuka uygun bulunan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:...: sayılı kararının, yukarıda belirtilen gerekçe ile ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Kullanılmayan ...-TL yürütmenin durdurulması harcının davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 05/03/2025 tarihinde, kesin olarak, oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Dava, Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitimini tamamlayan davacının, 18/06/2022 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği uyarınca yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin yargı kararıyla iptaline karar verilmesi üzerine, 10/01/2023 tarihinde yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitimini tamamlayan davacının, 18/06/2022 tarihinde yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; ... İdare Mahkemesinin E:... esasında açılan davada verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanması kapsamında, davacının 10/01/2023 tarihinde tekrar sözlü sınava alındığı, bu sınavda da başarısız sayılması üzerine temyizen incelenmekte olan davanın açıldığı anlaşılmış ise de; davacının tekrar sözlü sınava alınmasının dayanağını teşkil eden ilk sınava ilişkin olarak, ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı dava konusu işlemin iptaline ilişkin kararına karşı davalı idare tarafından istinaf isteminde bulunulması üzerine ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:...,K:... sayılı kararıyla istinaf başvurusunun reddine karar verildiği, davalı idare tarafından, anılan karara karşı temyiz isteminde bulunulduğu, Dairemizin 27/03/2024 tarih ve E:2023/2581, K:2024/1597 sayılı kararıyla anılan kararın bozulmasına karar verildiği; akabinde ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla bozma kararına uyularak; istinaf başvurusunun kabulüne, İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verildiği, anılan kararın yine Dairemizin 05/03/2025 tarih ve E:2024/6523, K:2025/1156 sayılı kararıyla onanarak kesinleştiği görülmüştür.
Bu durumda, davacının yeniden sözlü sınava alınmasına esas teşkil eden İdare Mahkemesi kararının, Bölge İdare Mahkemesi kararı ile ortadan kalktığı dikkate alındığında; davalı idarece davacının yeniden sınava alınmasının hukuki dayanaktan yoksun kaldığı açık olduğundan; bir başka anlatımla, davacının yeniden sınava alınmasının sebep unsuru ortadan kalktığından, işbu davaya konu sınavda başarısız sayılma işleminin iptaline karar verilmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, işbu davada verilecek iptal kararının, davacının 10/01/2023 tarihinde girdiği sınavda başarılı sayılması sonucunu doğuran bir karar olmayıp; adı geçenin, Danıştayca verilen karar karşısında, "hukuken" 10/01/2023 tarihinde yapılan sözlü sınava girme olanağı bulunmadığını ortaya koyan bir karar niteliğinde olduğunu vurgulamak gerekir.
Açıklanan nedenlerle; davaya konu sınavda başarısız sayılma işleminin yukarıda belirtilen gerekçe ile iptaline karar verilmesi gerektiğinden; davacının temyiz isteminin kabulü ile ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin temyize konu kararının bozulması gerektiği görüşüyle, karara katılmıyorum.