T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2024/6040
Karar No : 2025/1432
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Bakanlığı
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Mersin ili, ... Adliyesi, ... Asliye Hukuk Mahkemesinde sözleşmeli personel (idari destek görevlisi) olarak görev yapan davacının, hizmet sözleşmesinin 01/08/2023 tarihi itibarıyla feshedilmesine ilişkin ... Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyon Başkanlığının ... tarih ve ... sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; uyuşmazlıkta, ... Adliyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak görev yapan davacının 22/03/2023 tarihli dilekçesi ile "26/01/2023 tarihli ve 32085 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkındaki 7433 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonundan kadrolu memur pozisyona geçmek istemiyorum, görevime sözleşmeli personel ( İdari Destek Görevlisi, mübaşir) olarak devam etmek istiyorum." şeklindeki talebine istinaden görevine sözleşmeli personel olarak devam ettiği, davalı idarenin talebine istinaden davacının emekliliğe hak kazanacağı tarihin hesaplandığı, Silifke Sosyal Güvenlik Merkezinin 23/03/2023 tarihli yazısında davacının 01/08/1998 tarihinde sigortalılık hizmetinin başladığı, 8550 prim gün sayısının olduğu ve 01/08/2023 tarihi itibarıyla emekli aylığı almaya hak kazanacağının belirtildiği, davacının 21/07/2023 tarihli dilekçesi ile 01/08/2023 tarihi itibarıyla emeklilik süresinin dolacağı, emekli olmak istemediği, sözleşmeli veya kadrolu pozisyonda görevine devam etmek istediği şeklinde başvuruda bulunduğu, anılan başvurunun "Davacının kadroya geçişte son başvuru tarihi olan 31/03/2023 tarihi itibarıyla kadrolu pozisyona atanma yönünde herhangi bir talebinin bulunmadığı, ilgili idare tarafından 01/08/2023 tarihinde emekli olabileceğinin bildirildiği, 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Geçici 95. maddesi uyarınca "yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar...." hükmü gereğince davacının görevine devam etmesine ilişkin talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemin tesis edildiği, bu durumda, ... Adliyesinde 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak görev yapan davacının, ilgili Bakanlar Kurulu Kararında bu esaslar kapsamında istihdam edilecek geçici personelin emekli aylığına hak kazandığı tarih itibarıyla istihdam sürelerinin sona ereceğinin öngörülmüş olması karşısında; bu tarihten sonra davacının sözleşmesinin sona ereceği hususunda emredici hüküm bulunduğundan, davalı idare tarafından, bağlı yetki kapsamında davacının çalıştığı süre göz önünde bulundurularak, 01/08/2023 tarihi itibarıyla sözleşmesinin feshedilerek emekliliğe sevk edilmesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlem tesis edilmeden önce, kendisine sözleşmenin feshedileceğine ilişkin herhangi bir bildirim yapılmadığı, daha öncesinde yaptığı başvurusunda çalışmaya devam etme iradesini açıkça belirttiği, dava konusu işlemin hukuka ve usule aykırı olduğu belirtilerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Bölge İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, kesin olarak, 13/03/2025 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.