6. Daire 1988/2815 E. , 1989/114 K.
"İçtihat Metni"
Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 114
Esas Yılı : 1988
Esas No : 2815
Karar Tarihi : 24/01/989
ORMAN İŞLETMESİNE AİT İDARE BİNASI VE LOJMANI ORMANLA İLGİLİ BİNA VE TESİSLERDEN AYRI DÜŞÜNMEYE İMKAN BULUNMADIĞINDAN, BU TESİSLERİN SU İHTİYACINI TEMİNİ İÇİN ORMAN İÇİNDE YAPTIRILAN TESİSLERİN BELEDİYECE YIKTIRILMASINA KARAR VERİLMESİNDE İSABET GÖRÜLMEDİĞİ HK.
Dava, Orman İşletme Müdürlüğünce idare binası ve lojmanların su ihtiyacını temin için orman içinde yaptırılan tesislerin yıktırılmasına ilişkin belediye encümeni kararının iptali dileğiyle açılmış, İdare Mahkemesince; 6183 sayılı Orman Kanununun 17.maddesinde ormanla ilgili bina ve tesislerin Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabi olduğu, 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğünün Kuruluş Kanununun 2/e maddesinde de orman içi suların ve ürünlerin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili iş ve işlemlerin genel müdürlükçe yürütülmesinin öngörüldüğü, bu hükümler uyarınca orman içinde yapılacak yapı ve tesisler hakkında öncelikle Orman Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiği, olayda su tesislerinin orman sahası içinde yapıldığı, bu nedenle İmar Kanununun uygulanmasına olanak bulunmadığı, çalışmanın orman dışında yapıldığı, bu nedenle İmar Kanununun uygulanmasına olanak bulunmadığı, çalışmanın orman dışında yapıldığı yolundaki iddiasının davalı idarece belgeyle kanıtlanamadığı, idare binası ve lojmanı da ormanla ilgili bina ve tesislerden ayrı düşünmeye imkan bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiş, karar davalı belediyeler tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.