T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2024/2550
Karar No : 2024/4149
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Bakanlığı
VEKİLİ: Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ: Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... günlü, E:..., K:..., T:... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava Konusu İstem: Dava; ... İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü emrinde polis memuru olarak görev yapmakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun ... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla meslekten çıkarma cezasıyla tecziye edilen davacı tarafından anılan kararın iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: ... İdare Mahkemesinin... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla; hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Anılan kararın davalı idare tarafından istinaf edilmesi üzerine, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla; Mahkeme kararının usul ve hukuka uygun bulunduğu gerekçesiyle, istinaf başvurusu reddedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... günlü, E:..., K:... T:... sayılı temyize konu kararıyla; Bölge İdare Mahkemesinin... günlü, E:... K:... sayılı istinaf başvurusunun reddine ilişkin kararının davalı idareye elektronik tebligat yoluyla 18/03/2024 tarihinde tebliğ edildiği, 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/a maddesi uyarınca 23/03/2024 tarihinde tebliğ edilmiş sayıldığı, buna göre bu tarihi izleyen günden itibaren 30 günlük süre içinde ve en son 22/04/2024 günü mesai bitimine kadar temyiz isteminde bulunulması gerekirken, bu süre geçirildikten sonra 24/04/2024 günlü dilekçe ile talep edilen temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle incelenmesi olanağı bulunmadığı gerekçesiyle, temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından; "istinaf başvurusunun reddine” dair kararın taraflarına tebliğ tarihinin Bölge İdare Mahkemesi kararında; 18/03/2024 olarak belirtilmesine rağmen anılan kararın evrak sistemlerine düştüğü tarihin 26/03/2024 olduğu, buna göre sürenin son gününün 30/04/2024 günü olduğu, temyiz dilekçelerinin de süresinde olduğu ileri sürülerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... günlü, E:... K:..., T:... sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 18/09/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.