T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2018/2310
Karar No:2023/3272
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... Turizm Oto Nakliyat ve Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Kurumu
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Bayilik lisansı sahibi davacı şirketin, dava dışı ... Petrol Otomotiv İnşaat Nakliyat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.'ye ait akaryakıt istasyonuna 15/02/2013 tarihinde yeniden satış amaçlı akaryakıt satışı yaptığının tespit edildiğinden bahisle, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 19. maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinin (2) numaralı alt bendi ile ikinci fıkrasının (f) bendi uyarınca 70.000,00-TL idarî para cezası verilmesine ilişkin ... tarih ve ... sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesi'nce verilen ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararda; Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı tarafından 15/02/2013 tarihinde yapılan denetimde, Nizip yolu üzeri ... Mevkii ... Mahallesinde, ... tarih ve ... sayılı istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren ... Petrol Otomotiv İnşaat Nakliyat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.'ye ait akaryakıt istasyonunda, ... plakalı akaryakıt tankerinden istasyonda bulunan yer altı tankına akaryakıt boşaltıldığının tespit edildiği ve akaryakıt tankerinde bulunan motorin maddesinin sevk irsaliyesinin ... tarihli ve ... lisans numaralı dağıtıcı lisansı sahibi ... Petrol Ürünleri Pazarlama Nakliye Sanayi Ticaret ve Dağıtım Ltd. Şti. tarafından, denetim tarihinde “... Mahallesi, ... Cd., No:... Karatay/Konya adresinde ... tarihli ve ... sayılı istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren davacı şirket adına ... tarih ve ... seri numara ile düzenlendiği, yapılan denetimde ... Petrol Otomotiv İnşaat Nakliyat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.'ye ait akaryakıt istasyonunda bulunan yer altı tankından ve ... plakalı tanker kamyonun üzerinde yüklü olan faturada belirtilen 22.017 litre motorinin 1.360 litresinin istasyonun akaryakıt deposuna boşaltıldığı, davacı şirket hakkında söz konusu tespitlerin ardından ... tarih ve .. sayılı Kurul kararıyla doğrudan soruşturma açılmasına karar verilerek 21/05/2015 tarihli soruşturma raporunun düzenlendiği ve davacının savunmasına başvurulduğu, usulüne uygun olarak yürütülen soruşturma kapsamı, yapılan denetim sonrası tutulan tutanak, ... numaralı sevk irsaliyesinin davacı şirket adına düzenlenmiş olmasına rağmen tankerde bulunan akaryakıtın ... Petrol Otomotiv İnşaat Nakliyat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.'ye boşaltımının gerçekleştiğinin anlaşılması karşısında, davacı hakkında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava dışı ... Petrol'e hiçbir şekilde akaryakıt satışında bulunmadığı, ön araştırma ve soruşturma prosedürünün uygulanmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi ile Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NİN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 22/06/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.