T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/129
Karar No : 2023/1940
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av…
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLLERİ : Av…, Av…
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Gebze Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğünde 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında sözleşmeli statüde harita mühendisi olan davacı tarafından, sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin 22/07/2016 tarih ve 601 sayılı işlemin iptali ile yoksun kalınan parasal hakların işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararla; 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesi kapsamında görev yapan davacı ile davalı idare arasında imzalanan tam zamanlı hizmet sözleşmesinin 13. maddesinde, 5393 sayılı Kanun'un 49. maddesi ile 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca sözleşmeli personel olma şartlarından birini taşımadığının sonradan anlaşılması ya da belirtilen şartların sonradan kaybedilmesi durumunda sözleşmenin fesh edilmiş sayılacağının, personelin sözleşme hükümlerine yahut 5393 sayılı Kanun ile tabi olduğu diğer mevzuata aykırı davranması durumunda ise, idare tarafından gerekçesi ile birlikte bu durumun yazılı olarak tebliğ edileceği ve tebliğ tarihinden itibaren sözleşmenin kendiliğinden sona ereceğinin kurala bağlandığı; öte yandan, anılan sözleşmenin feshi konusunda idareye takdir yetkisi tanınmakla birlikte, bu yetkinin kullanımının mutlak olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu; davalı idare tarafından, davacının sözleşmesinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde yapılanan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) ile irtibatı olduğu değerlendirilerek, kamu hizmetinin gerekleri gözetmek suretiyle feshedildiği sonucuna varıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu …. İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından hakkında soruşturma yürütülmediği ve savunmasının alınmadığı, silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla hakkında yürütülen kovuşturmada, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, TUSKON isimli konfederasyona üye işyerindeki çalışmasının 3 ay sürdüğü, Bank Asyadaki hesabının maaş hesabı olarak kullanıldığı, hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Anayasa Mahkemesince verilen 04/08/2016 tarih ve E:2016/6, 2016/12 sayılı kararda, kamu işçileri dahil olmak üzere kamu personeli hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği nedeniyle işlem tesis edilebilmesi için, bu yönde kanaat oluşmuş olmasının yeterli olduğunun belirtildiği, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. ve 4. maddeleri uyarınca tesis edilen işlemlerin, örgüt üyelerini kamu görevinden ayırmaya yönelik olağanüstü tedbir niteliğinde oldukları, Anayasa Mahkemesince, terör örgütü, örgütün faaliyetleri ve darbe teşebbüsüyle görevinden ihraç edilen Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında bağ kurulmasının aranmadığı, Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla bağ kurulmasının yeterli görüldüğü, görevde kalmanın uygun olup olmadığına yönelik olarak yapılan değerlendirmede, keyfilikten uzak durulmak suretiyle varılacak kanaatin yeterli olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY : … Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğünde sözleşmeli statüde harita mühendisi olarak görev yapan davacının iş sözleşmesinin davalı idarenin … tarih ve … sayılı işlemiyle feshedilmesi üzerine bakılan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinin üçüncü fıkrasında; "Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, ..., veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir..." ; dördüncü fıkrasında, "Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır." hükümleri öngörülmüştür.
28/06/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 1. maddesinde, "Bu Esaslar, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında uygulanır." ; 12. maddesinde, "Sözleşmeli olarak çalıştırılacakların, ilgili kurumun saptayacağı özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen koşulları taşımaları gereklidir." denilmiş ; "Sözleşmenin feshi" başlıklı Ek 6. maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde ise, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması" halinde, personelin sözleşmesinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca tek taraflı olarak feshedileceği belirtilmiştir.
Öte yandan, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'nin "Kamu görevlilerine ilişkin tedbirler" başlıklı 4. maddesinde:
"(1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen; e) Mahalli İdareler personeli, valinin başkalnlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi üzerine İçişleri Bakanının onayıyla kamu görevinden çıkarılır.
(2) Birinci fıkra uyarınca görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bu fıkrada sayılan görevleri yürütmekle birlikte kamu görevlisi sıfatını taşımayanlar hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır." kuralına yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dosya kapsamında bulunan belge ve bilgilerin incelenmesinden; davacının, Gebze Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğünde 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında imzalanan hizmet sözleşmesi uyarınca sözleşmeli statüde harita mühendisi olarak görev yaptığı, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında, Belediye İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünce tesis edilen 22/07/2016 tarih ve 601 sayılı işlemle, görevini gerektiği gibi yapmadığı ve PDY ile bağlantısı veya ilişkisi bulunduğu şüphesi nedeniyle görevinde kalmasında sakınca bulunduğundan bahisle 22/07/2016 tarihi itibarıyla sözleşmesinin fesh edilerek görevden uzaklaştırıldığı; davacı tarafından, 31/10/2016 tarihli dilekçeyle davalı idareye başvurulması üzerine tesis edilen … tarih ve … sayılı işlemde, FETÖ/PDY (Paralel Devlet Yapılanması) ile bağlantısı bulunan Bank Asyada hesabının bulunması ve …a (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) üye işyerinde çalışmış olması nedeniyle Kocaeli Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosunun … tarih ve … sayılı yazısı ve 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince hakkında oluşan örgütle bağlantı veya ilişkisi bulunduğu şüphesi üzerine sözleşmesinin fesh edilerek, kamu görevinden uzaklaştırıldığı hususunun davacıya bildirildiği; SGK Hizmet Dökümünün incelenmesinden, davacının, … tarihinden, … tarihine kadar … işyeri sicil numarasında kayıtlı … Kurul Eğit. Öğr. Tur. Rek. İnş. Paz. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. unvanlı işyerinde 4/a statüsünde çalışmasının bulunduğu; davalı idarece, davacının Bank Asyada hesabının bulunduğunun tespit edildiği; "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçu nedeniyle hakkında başlatılan soruşturmada, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının … tarih ve … Soruşturma, … sayılı kararıyla, davacı hakkında, örgüt kapsamında faaliyet gösterdiği anlaşılan … Kurul Eğit. Öğr. Tur. Rek. İnş. Paz. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş.'de 2012 yılından itibaren SGK kaydının bulunduğunun görüldüğü, öte yandan, örgütle bağlantılı olduğunu gösterir nitelikte delil elde edilemediğinin anlaşıldığı belirtilerek, terörizmi finanse etmeye yönelik işlem hareketlerinin bulunmadığı, Bylock isimli programı kullanmadığı, örgütsel faaliyette bulunduğuna ilişkin bilgi sahibi beyanı, teşhis işlemi ve ihbar kaydının bulunmadığının anlaşıldığı, örgüte müzahir dernek üyeliğinin ise, yan delillerle desteklenmeksizin, münferiden örgüt üyeliği suçunun oluşumunda kıstas olarak nitelendirilemeyeceği gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, UYAP sistemi üzerinden yapılan sorgulamada, davacı hakkında yürütülen ceza soruşturması veyahut kovuşturmasının bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bu durumda; dosyada, davalı idarenin terör örgütü ile bağlantılı olduğu yolundaki iddiası dışında herhangi bir belge ve bilgi bulunmayan ve hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş olan davacının sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararında ise, hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan davacının temyiz isteminin kabulüne,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ... Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 10/04/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.