T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2019/2209
Karar No:2023/2278
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …Taşımacılık Petrol Gıda Matbaacılık Yayıncılık
Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Kaymakamlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : …İdare Mahkemesi'nin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce açık ihale usulüyle gerçekleştirilen "2018-2019 Eğitim - Öğretim Yılında Ortaöğretim ve İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerini Taşıma" hizmeti alımına ilişkin ihale kararı, ihale ilanı ve ihale dokümanının (Teknik ve İdari Şartname'nin) iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Ortaöğretim ve İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerini Taşıma Hizmeti Alımında Uygulanacak İdari Şartname'nin 7.5.1. numaralı maddesinde "istekli tarafından teklif edilen bedelin % 45'ten az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği" şartına yer verildiği, bu oranın, açık ihale usulüyle yapılan dava konusu ihale için ilgili mevzuat hükmünde yer alan %25 ile %50 aralığında belirlenmiş olduğu, bu hâliyle mevzuatın imkân verdiği takdir yetkisinin sınırları içerisinde kaldığı, idarece ilgili kurumlardan bilgi ve belge istendikten sonra ihalenin yapıldığı, dava dosyasına yansıyan taraf beyanları ve diğer tüm dosya içeriğinden ihale kararı ve ihalenin ilanına ilişkin de herhangi bir eksiklik bulunmadığı, bu nedenle dava konusu ihale kararı, ihale ilanı ve ihale evrakında herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemler hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, Bakanlığın ihale konusu işin belirlenmesi hususunda manipüle edildiği, davalı idareye ihale kapsamının yetersiz ve yanlış inceleme sonucu belirlenmiş olması sebebi ile ihale kapsamının yeniden belirlenmesi için 27/07/2018 tarihli dilekçe ile başvurulduğu, davalı idarenin talebini reddettiği, talebin reddine ilişkin işlemin iptali için açılan davanın derdest olduğu, davalı idarece merkez mahallelerden İnegöl merkezinde bulunan liselere ve Hacı Sevim Yıldız Külliyesine yapılan taşımacılık ile ilgili herhangi bir araştıma yapılmadığı, bununla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi UKOME’den bu husus ile ilgili hiçbir bilgi verilmemiş iken ihale kapsamına sanki ilçe merkezinden eğitim kampüsüne düzenli ulaşım yokmuş gibi ilçe merkezinden Eğitim külliyesine yapılacak taşımacılığın da dahil edildiği, …tarih ve … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü yazısında “Eğitim Külliyesinin İlçe merkezine 10 km uzakta olması ve öğrencilerin okula ulaşım sorunu yaşaması nedeni ile arzulanan doluluk oranına ulaşılamamaktadır.“ denilmiş olmasından bu durumun açıkça anlaşıldığı, merkez ilçeleri ile İnegöl Hacı Sevim Yıldız Mesleki ve Teknik Eğitim Külliyesi arasında tarafından 23 adet halk otobüsü ile düzenli olarak yolcu taşıma hizmeti sunulduğu, bu durumu davalı idareye bildirmelerine rağmen talebin dikkate alınmadığı, ihtiyaç olmamasına rağmen ilçe merkezinden eğitim külliyesine yapılacak taşımacılığın bir şekilde kapsam dahiline alınarak ihale sonucunda ihaleyi kazanacak firmanın kazancının (ihale bedeli) hukuka aykırı olarak arttırıldığı, davalı idarece ihale şartnamesinde ihaleye katılacakların hukuka aykırı olarak kısıtlandığı, rekabetin sağlanmadığı, ihale şartnamesinde ilk ilan tarihinden itibaren 5 yıl geriye dönük olmak üzere ihale konusu iş veya benzer işte istekli olarak teklif edilen bedelin %45'inden az olmamak üzere iş deneyimi gösterir belge talep edildiği, bu miktarın ihale bedeli düşünüldüğünde fahiş olduğu, dava konusu işlemin ve temyiz istemine konu Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin ve temyiz istemine konu Mahkeme kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Davacı şirket tarafından 27/07/2018 tarihinde açık ihale usülü ile ihale edilen 2018-2019 eğitim öğretim yılında ortaöğretim ve imam hatip ortaokulu öğrencileri taşıma hizmeti ihalesinin yapılacak iş kapsamının yeniden belirlenmesi talebinin reddine dair İnegöl Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün …tarih ve …sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, …İdare Mahkemesi'nin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, anılan karara karşı yapılan temyiz başvurusunda Dairemizin 22/11/2022 tarih ve E:2020/2, K:2022/4305 sayılı kararıyla Mahkeme kararının bozulmasına ve davanın reddine kesin olarak karar verilmiştir.
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki …İdare Mahkemesi'nin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
6. 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 12/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.