T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/3509
Karar No : 2023/6707
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : …Bakanlığı/ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalındığı iddia edilen mali haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Devlet'e sadakat yükümlülüğünü hiç bir zaman ihlal etmediği, ilk derece mahkemesi kararındaki meslekten çıkarma tedbiri için iltisak veya irtibat şeklinde bir ilişkinin yeterli görülmesi tespitinin Anayasa ve AİHS'ne aykırı olduğu, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadan suçlu ilan edilmek suretiyle ihraç edilerek masumiyet karinesinin ihlal edildiği, Devlet'in izni ve gözetiminde faaliyet gösteren bir bankaya para yatırmayı suç kabul etmenin hukuka aykırı olduğu, faizsiz bankacılığı tercih ettiği için bu bankaya para yatırdığı, suç işlemek kaydıyla para yatırmadığı, Cihan Medya A.Ş.'ye ait gazete veya dergiyi okumanın kanunlarda suç olarak tanımlanmadığı, söz konusu yayın organına yapılan ödemelerin ihraca gerekçe gösterilemeyeceği, yasal olarak faaliyet gösteren bir sendikaya üye olmayı örgütlenme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, kamu görevinden çıkarılma işleminin Anayasa ve AİHS'de teminat altına alınan temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği, OHAL Komisyonu'nun insan hakları ihlalı iddiaları yönünden değerlendirme yapmadığı iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde davacının terör örgütü üyeliğinden hapis cezası ile cezalandırıldığı hususuna da yer verilerek hüküm kurulmuş ise de, davacının anılan suçtan mahkumiyet kararı kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir. Bununla birlikte dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki diğer tespitler değerlendirildiğinde ise davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyiz konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/05/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.