T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2021/2346
Karar No:2023/246
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av…
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kurumu
VEKİLİ : Av…
MÜDAHİL (DAVALI YANINDA) : … Turizm Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av…
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ... Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce 04/11/2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ''Personel Taşımacılığı'' ihalesine ilişkin olarak davalı yanında müdahil tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu sonucunda davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması suretiyle düzeltici işlem belirlenmesine yönelik 10/02/2021 tarih ve 2021/UH.II-360 sayılı Kamu İhale Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; davacı şirket tarafından sunulan 11/11/2020 tarihli fiyat tekliflerinde "Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan 11/11/2020 tarih ve (1) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80'inin altında olmadığını beyan ederim." ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat tekliflerinin ekinde yer alan satış tutarı tespit tutanaklarının 12/11/2020 ve 13/11/2020 tarihli oldukları, sayılarının fiyat tekliflerinde yer alan sayılarla uyumlu olmadığının anlaşıldığı, satış tutarı tespit tutanaklarının fiyat tekliflerinin dayanağı olarak düzenleneceği, davacı şirket tarafından sunulan fiyat teklifleri ile ekinde yer alan satış tutarı tespit tutanaklarında yer alan tarih ve sayıların birbiriyle uyumlu olmadığı, bu itibarla davacı şirketin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin dava konusu Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, teklif mektubu ile ekindeki tespit tutanaklarındaki tarih ve sayının uyumlu olmamasının teklifin esasını değiştirmeyecek nitelikte bir bilgi eksikliği olduğu, teklifin esasını etkilemeyen bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasının mümkün olduğu, Kurul'un aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sorgulama kriterlerini belirleme yetkisi olmakla birlikte sorgulama kriterlerine yönelik açıklamalar kapsamında sunulacak belgeleri sayma, sınırlandırma ve bu belgelerin içeriğini belirleme yetkisi olmadığı, Kanunda düzenlenmeyen bir belgenin Yönetmelik veya tebliğ hükümleri ile aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında istenebilecek belgeler kapsamına dahil edilemeyeceği, eksiklik olduğu belirtilen hususun tarafların hak ve yükümlülüklerini etkilemediği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki …. İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
6. 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 19/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.