T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3145
Karar No : 2023/2557
DAVACI : … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : …Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU : 20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliği'nin, "Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi" başlıklı 43. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan; "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması hallerinde feshedilir." şeklindeki düzenlemenin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : Dava konusu düzenleyici işlemin hukuka aykırı olduğu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliği'nin dayanağı olan 04/05/2007 tarih ve 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kanunu’nun bir çok maddesinin mülga olduğu, yürürlükte kalan birkaç maddesinde iptali istenen düzenleme gibi bir kuralın yer almadığı, söz konusu düzenlemenin suç ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğu, idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza düzenlenemeyeceği, Yönetmeliğin diğer bir dayanağı olan 27/06/1989 tarih ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin “Sözleşmeli Personel İstihdamı” başlığını taşıyan Ek 27. maddesinde iptali istenen düzenleme gibi bir kuralın yer almadığı, yine Yönetmeliğin diğer bir dayanağı olan 15/07/2018 tarih ve 30479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin “Kurum Personelinin Statüsü, Hakları ve Atanmaları” başlıklı 502. maddesinde de iptali istenen düzenleme gibi bir kuralın yer almadığı, Yönetmeliğin 50. maddesiyle, Yönetmelik hükümlerini yürütme konusunda Tarım ve Kırsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu Başkanına yetki verildiği, bu düzenleme ile personel hakkında suç ihdas etmesi, cezalandırması hususlarında Başkana adeta yargı yetkisinin, verildiği, söz konusu yetkinin Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerin yetkisi düzeyinde bir yetki olması nedeniyle endişe verici olduğu, dava konusu edilen düzenleme ile yasaların kapsamının genişletildiği ileri sürülmektedir.
DAVALININ SAVUNMASI : Usul yönünden; davacı sendikanın iş bu davayı açmakta menfaati bulunmadığından öncelikle ehliyet yönünden reddi gerektiği; esas yönünden ise; sözleşmenin feshi nedenleri arasında yer alan dava konusu düzenlemeyle davacı Sendikanın üyelerinin menfaatinin nasıl çeliştiğinin ortaya konulamadığı, dava konusu düzenlemenin aynısının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının E bendinin (I) alt bendinde de düzenlendiği, dava konusu düzenlemenin, 5648 sayılı Kanun’a, 657 sayılı Kanun’a, 375 sayılı KHK’ya dolayısıyla da Anayasa’ya uygun olduğu, sendika üyelerinin uydurma suç isnadı ile herhangi bir kanıt olmaksızın sözleşmelerinin feshedilmesinin mümkün olmadığı, dava konusu düzenlemenin hukuka ve mevzuata uygun olduğu belirtilerek, davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI :
DÜŞÜNCESİ : Davacı ... Sendikası vekili tarafından, 20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliğinin, "Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi" başlıklı 43. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan; "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması hallerinde feshedilir." şeklindeki düzenlemenin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
2709 sayılı T.C. Anayasası'nın 124. maddesinin 1. fıkrasında, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkartabilecekleri belirtilmiştir.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Sözleşmeli personel istihdamı" başlıklı Ek 27. (Ek: 2/7/2018 - KHK-703/178 md.) maddesinin 1. fıkrasında, "14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarından teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülenlere ait hizmetler 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilen personel eliyle yürütülür.", aynı maddenin son fıkrasında da "Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kurumsal hizmetlerin gerektirmesi halinde aranacak öğrenim ve yabancı dil bilgisi şartı ile diğer şartlar, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri, sözleşmelerinin feshi ile istihdamlarına dair diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.
Bu düzenlemeye dayanılarak davalı İdarece hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliği 20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe konulmuş, bu Yönetmeliğin "Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi" başlıklı 43. maddesinin 1. fıkrasının c) bendinde, "657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde belirtilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil veya halleri işlemesi,", aynı fıkranın iptali istenilen ç) bendinde de, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması," hallerinde personelin sözleşmesinin feshedileceği belirtilmiştir.
15/07/2018 tarih ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4 nolu Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Tarımsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumuna ilişkin Otuzbeşinci Bölümünde yer alan "Kuruluş" başlıklı 491. maddesinde, "Bu Bölümde verilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip, özel bütçeli, bu Bölümde hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tâbi ve Bakanlığın ilgili kuruluşu olmak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuştur." hükmüne yer verilmiştir.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 129. maddesinin birinci fıkrasında, memurlar ve kamu görevlilerinin Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunma yükümlülükleri düzenlenmiştir.
Ayrıca 657 sayılı Kanununun "Ödevler ve Sorumluluklar" başlıklı 2. Bölümünde bu sadakat yükümlülüğünün yanısıra tarafsızlık ve Devlete bağlılık yükümlülüklerine ilişkin hükümlere yer verilmiş, 125. (Değişik: 12/5/1982 - 2670/31 md.) maddesinde de, Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller belirtilmiş, bu maddenin E/l (Ek: 3/10/2016 – KHK-676/75 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/61 md.) bendinde, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak." Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
28/6/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu ile yürürlüğe konulmuş olan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 1. (Değişik:22/11/2010-2010/1169) maddesinde, bu Esasların, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında uygulanacağı belirtilmiş "Sözleşmenin feshi" başlıklı Ek 6. (Ek:22/11/2010-2010/1169) maddesinin f) (Ek: 20/02/2017-2017/9949) fıkrasında da; personelin, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması, hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek taraflı feshedilir." kuralına yer verilmiştir.
Davaya konu Yönetmeliğin "Personelde aranacak şartlar" başlıklı 7. maddesinde, "Bu Yönetmelik kapsamında istihdam edileceklerde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlar aranır.", Yönetmeliğin Personelin Hakları, Yükümlülükleri ve Yasaklara ilişkin hükümleri içeren Birinci Bölümde yer alan "Devlete bağlılık ve tarafsızlık" başlıklı 19. maddesinde, "(1) Personel, siyasi partiye üye olamaz, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz; görevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayrım yapamaz; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamaz ve bu eylemlere katılamaz. (2) Personel, Anayasaya ve kanunlara aykırı olan, ülkenin bağımsızlığını ve
bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamaz.", "Disiplin" başlıklı 47. maddesinin 1. fıkrasında, personel hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri kıyasen uygulanır, aynı maddenin 2. fıkrasında da" ... Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır." şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına göre, "kamu çalışanlarının Devlete sadık kalmaları, genel yararı korumakla ve güvence altına almakla yükümlü devlet otoriteleri ile çalışmalarının doğasında bulunan bir şarttır". (Sidabras ve Džiautas/Litvanya, B. No: 55480/00 ve 59330/00, 27/07/2004, § 57; Žičkus//Litvanya, B. No: 26652/02, 07/04/2009, § 28). Yine AİHM kararlarında, "demokratik bir devletin, memurlarından anayasal prensiplere sadakat göstermesini isteme hakkı bulunduğu" ifade edilmektedir. (Sidabras ve Džiautas/Litvanya, B. No: 55480/00 ve 59330/00, 27/07/2004, § 52; Volkmer/Almanya (k.k.), B. No: 39799/98, 22/11/2001; Petersen/Almanya, B. No: 39793/98, 22/11/2001).
Kamu tüzel kişiliği olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin, işçi sayılmayan kamu görevlisi olması nedeniyle Anayasada kamu görevlileri için öngörülen Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunma yükümlülüğünün yanısıra davaya konu Yönetmelikte belirtilen Devlete bağlılık ve tarafsızlıkla hareket etme yükümlülüklerinin bulunması nedeniyle Anayasaya ve kanunlara aykırı olan, ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğünü bozan kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine girememeleri, terör örgütlerine yardım, destek vermemeleri ve bu yapılardan açık bir şekilde kendilerini uzak tutmaları gerekmektedir.
Bu durumda anılan yasal düzenlemeler ve davaya konu Yönetmelikte sözleşmeli personel hakkında 657 sayılı Yasanın disiplin hükümlerinin kıyasen uygulanacağı ve Devlet memurluğundan çıkarma cezasının sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanacağı kurallarına yer verilmiş olması karşısında Yönetmeliğin sözleşmenin feshine ilişkin 43. maddesinin iptali istenilen birinci fıkrasının (ç) bendindeki düzenlemede hukuka aykırılık görülmemiştir.
Belirtilen nedenlerle davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, duruşma için önceden belirlenen 16/05/2023 tarihinde, davacı vekili Av. … ile davalı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı vekili Av. …' ın geldiği, Danıştay Savcısı …' ın hazır olduğu görülerek duruşmaya başlanıldı. Taraflara usulüne uygun söz verilip dinlenildi ve Danıştay Savcısının düşüncesi alındı. Taraflara son kez söz verildikten sonra duruşmaya son verildi.
Davalı idarenin ehliyet itirazı yerinde görülmedi. Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliği'nin, “Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi” başlıklı 43. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan; “Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması hallerinde feshedilir” şeklindeki düzenlemenin iptali istemiyle bakılan dava açılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE :
İLGİLİ MEVZUAT:
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Sözleşmeli personel istihdamı" başlıklı Ek 27. (Ek: 2/7/2018 - KHK-703/178 md.) maddesinin birinci fıkrasında; "14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarından teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülenlere ait hizmetler 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilen personel eliyle yürütülür.", aynı maddenin son fıkrasında da "Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kurumsal hizmetlerin gerektirmesi halinde aranacak öğrenim ve yabancı dil bilgisi şartı ile diğer şartlar, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri, sözleşmelerinin feshi ile istihdamlarına dair diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.
Bu düzenlemeye dayanılarak davalı idarece hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliği 20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Anılan Yönetmeliğin "Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi" başlıklı 43. maddesinin birinci fıkrasının c) bendinde, "657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde belirtilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil veya halleri işlemesi,", aynı fıkranın iptali istenilen ç) bendinde de, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması," hallerinde personelin sözleşmesinin feshedileceği kurala bağlanmıştır.
15/07/2018 tarih ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4 nolu Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Tarımsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumuna ilişkin Otuzbeşinci Bölümünde yer alan "Kuruluş" başlıklı 491. maddesinde, "Bu Bölümde verilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip, özel bütçeli, bu Bölümde hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tâbi ve Bakanlığın ilgili kuruluşu olmak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuştur." düzenlemesine yer verilmiştir.
Öte yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ödevler ve Sorumluluklar" başlıklı 2. Bölümünde bu sadakat yükümlülüğünün yanısıra tarafsızlık ve Devlete bağlılık yükümlülüklerine ilişkin hükümlere yer verilmiş; 125. maddesinde de, Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller belirtilmiştir. Anılan maddesinin (E) bendinin (l) alt bendinde; "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak." Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren, fiil ve haller arasında sayılmıştır.
28/6/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 1. (Değişik) maddesinde, bu Esasların, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında uygulanacağı belirtilmiş "Sözleşmenin feshi" başlıklı Ek 6. maddesinin f) (Ek) fıkrasında da; personelin, "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması, hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek taraflı feshedilir." kuralına yer verilmiştir.
Dava konusu Yönetmeliğin "Personelde aranacak şartlar" başlıklı 7. maddesinde; "Bu Yönetmelik kapsamında istihdam edileceklerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlar aranır." hükmüne, Yönetmeliğin Personelin Hakları, Yükümlülükleri ve Yasaklara ilişkin hükümleri içeren Birinci Bölümde yer alan "Devlete bağlılık ve tarafsızlık" başlıklı 19. maddesinde; "(1) Personel, siyasi partiye üye olamaz, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz; görevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayrım yapamaz; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamaz ve bu eylemlere katılamaz. (2) Personel, Anayasaya ve kanunlara aykırı olan, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamaz." hükmüne; "Disiplin" başlıklı 47. maddesinin birinci fıkrasında, personel hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri kıyasen uygulanır, aynı maddenin ikinci fıkrasında da" ... Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Kamu tüzel kişiliği olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin, işçi sayılmayan kamu görevlisi olması nedeniyle Anayasada kamu görevlileri için öngörülen Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunma yükümlülüğünün yanısıra davaya konu Yönetmelikte belirtilen Devlete bağlılık ve tarafsızlıkla hareket etme yükümlülüklerinin bulunması nedeniyle Anayasaya ve kanunlara aykırı olan, ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğünü bozan kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine girmemeleri, terör örgütlerine yardım, destek vermemeleri ve bu yapılardan açık bir şekilde kendilerini uzak tutmaları gerekmektedir.
Bu durumda, yukarıda açık metinlerine yer verilen yasal düzenlemeler değerlendirildiğinde, dava konusu Yönetmelikte sözleşmeli personel hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümlerinin kıyasen uygulanacağı ve Devlet memurluğundan çıkarma cezasının sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanacağı kurallarına yer verilmiş olması; 28/6/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın Ek 6. maddesinin f) fıkrasında da aynı düzenlemenin bulunması karşısında, Yönetmeliğin sözleşmenin feshine ilişkin 43. maddesinin iptali istenilen birinci fıkrasının (ç) bendindeki düzenlemede üst hukuk normlarına ve hukuka aykırılık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 20/01/2021 tarih ve 31370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yönetmeliğinin, "Sözleşmenin feshi ve yenilenmesi" başlıklı 43. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan; "Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması hallerinde feshedilir." şeklindeki düzenlemenin iptali istemi yönünden DAVANIN REDDİNE,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca duruşmalı davalar için belirlenen … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine,
4. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 16/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.