T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3271
Karar No : 2023/9011
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hakkındaki Mahkeme kararlarının hukuka uygun olmadığı, OHAL Komisyonunun gerekli araştırmayı ve incelemeyi yapmadan karar verdiği, FETÖ/PDY ile hiçbiri irtibatının söz konusu olmamasına karşın somut gerekçe gösterilmeden, savunması alınmadan KHK hükmü ile kamu görevinden ömür boyu çıkarıldığı, kamu hizmetine girme hakkının Anayasa ile teminat altına alınmış bir hak olduğu, hakkındaki ceza yargılaması kararının henüz kesinleşmediği, masumiyet karinesinin ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerin 30 gün içinde TBMM onayına sunulmasının zorunlu olduğu, bu usule uyulmadan kamu görevinden çıkarılmasının kanuni dayanağının kalmadığı, dava konusu işlemin şekil, konu sebep, amaç unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde, davacının … Ağır Ceza Mahkemesinin .. tarihli ve E:…, K:… sayılı kararıyla FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de davacının mahkumiyet kararı henüz kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, ... Ağır Ceza Mahkemesinin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan; "...sanığın bylock kullanıcı ID'sinin … olduğu, kullanıcı adının talha 1223 olduğu, kullanıcı adının sanığın doğum yeri olan Bingöl ile doğup büyüdüğü yer olan Elazığ'ın plaka kodları ile talha isimli yeğeninin adı kullanılarak oluşturulduğu ve kullanıcı adının sanığın kişisel halleri ile uyumlu olduğu, tespit değerlendirme tutanağında belirlenen şahısların mesleklerinin, sanığın mesleği ile uyumlu olacak şekilde İktisat ve Maliye bölümlerine ilişkin olduğu, listede bulunan ... isimli şahsı tanığının sanığın da kabulünde olduğu, ... isimli şahsın üzerine görünen ADSL hattından da sanığın bylocka giriş yaptığının belirlendiği…'ın sanığın üniversiten arkadaşı olduğu ve beraber aynı evde kaldıkları evde bulunan sabit internet hattının ... adına kayıtlı olduğu, ..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 15/06/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.