T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3300
Karar No : 2023/7835
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : …Üniversitesi Rektörlüğü / …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun gerekçeli olarak, İdare Mahkemesi kararının vekalet ücretine ilişkin kısmının düzeltilerek reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davanın reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararında yer verilen tespitlerden ByLock programını kullanmadığı, dosyada mevcut tespit raporunun hukuki delil niteliğinin bulunmadığı, kurulumu için özel bir çabanın gerekmediği programı indirmenin suç olarak nitelendirilemeyeceği, bu programa ilişkin bilgilerin ancak CMK'nın 135. maddesindeki şartları taşıması kaydıyla kullanılabileceği, önceden alınmış ve kuvvetli şüpheyi gösteren somut suç delillerine dayalı, kişiselleştirilmiş bir yargı kararı olmadıkça bu bilgilerin değerlendirilemeyeceği, aksinin kabulünün özel hayata saygı ilkesinin ihlali anlamına geleceği, ByLock delilini hazırlayanların görgü tanığı niteliğinde olduğu, içeriği reddedilen bu delil için bu usulün uygulanmasının zorunlu olduğu, hukuka aykırı elde edilen hiçbir delilin yargılamada kullanılamayacağı, Devlet tarafından denetlenen Bank Asya'da hesap açılmasının örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilemeyeceği, terör örgütünün çağrısından sonra banka ile herhangi bir işleminin bulunmadığı, hakkındaki mahkumiyet kararının kamu görevinden çıkarılmasından sonra verildiği, kamu görevinden çıkarılma yaptırımının ceza niteliğinde olduğu, non bis in idem ilkesi dahil ceza hukuku ilkelerinin değerlendirilmesi gerektiği, dava konusu işlemin dayanağı KHK'nın Anayasa'ya aykırı olduğu, Anayasa ve AİHS'de düzenlenen birçok temel hakkının ihlal edildiği, Komisyon tarafından tesis edilen işlemin idari işlemde bulunması gereken unsurlar bakımından aykırılıklar taşıdığı, işlemin dayanağı KHK'nın süresinde Meclis tarafından onaylanmadığı, çekirdek haklara müdahale edildiği, adil yargılanma, savunma ve gerekçeli karar haklarının ihlal edildiği ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davacının ByLock kullanıcısı olduğu, 17/25 Aralık 2013 tarihleri sonrasında Bank Asya hesabına para girişleri olduğunun tespit edildiği, hakkındaki mahkumiyet hükmünün kesinleştiği belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi bulunmayarak gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Dava dosyasında yer alan belgeler ve UYAP kayıtlarının incelenmesinden; "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği ve anılan cezanın Yargıtayca onanarak kesinleştiği, hükümlü olarak cezaevinde bulunan davacının 19/06/2020 tarihinde tahliye edildiği, bu nedenle hali hazırda kısıtlılık halinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bununla birlikte; davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması sürecinde verilen … Ağır Ceza Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan: ''... örgüt jargonunda “abi” olarak nitelenen sohbet abisi tarafından sanığın 0 533 ... .. 40 numaralı hattının bulunduğu telefonuna örgütün gizliliği temin için kullandığı Bylock programının kurulduğu, sanığın da örgütsel amaçla söz konusu bu programı kullandığı, gerek Bylock raporu gerekse Bylock tespit ve değerlendirme tutanağına göre sanığın örgüte müzahir Bylock programını ''…'' ID , ''…'' kullanıcı adı ve …'' şifresiyle kullandığı (ohn kısaltmasının mahkememizce sanığın adının kısaltması olduğu değerlendirilmiştir) .... '' tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 07/06/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.