T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3951
Karar No : 2023/1706
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLLERİ : Av. ... , Av....
KARŞI TARAF (DAVALI) :... Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Yozgat Polis Meslek Yüksekokulunda eğitimini tamamlayan davacının, 28/12/2018 tarihinde yapılan eğitim sonu sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararla; davacının, 28/12/2018 tarihinde sözlü sınavına alındığı, sınav komisyonu tarafından çektiği sorunun cevaplanmasının istenildiği ve verdiği cevabın, ilgili Yönetmelikte belirlendiği şekilde, mesleki bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade etme yeteneği ve muhakeme gücü, özgüveni ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, liyakati temsil kabiliyeti davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu şeklinde dört kriter yönünden ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulduğu, her bir komisyon üyesinin değerlendirmesinin aritmetik ortalaması (55) puanla (70) puanın altında kaldığı ve başarısız sayıldığı; ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılan sözlü sınavın, objektif kriterlere göre yapıldığı ve yapılan sözlü sınav işlemini kusurlandıracak hukuken geçerli herhangi bir somut bilgi ve belge sunulmadığı, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı; öte yandan, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından, davacının anılı işlem nedeniyle oksun kaldığı parasal haklarının ödenmesi isteminin de reddi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Sözlü sınavda sorulan sorular ve verilen cevapların, not takdiri ve başarısız sayılma nedenlerinin gerekçeleriyle birlikte tutanağa bağlanmadığı, Danıştay'ın emsal kararlarında yer verilen esaslara aykırı şekilde sözlü sınavın gerçekleştirildiği; sözlü sınav sırasında sesli ve görüntülü kayıt alınmadığı, mesleki bilgi düzeyinin tek bir soru ile ölçülemeyeceği, 94,88 not ortalaması ile mezun olduğu belirtilerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Dava konusu işlemin ilgili mevzuata uygun olarak tesis edildiği, Bölge İdare Mahkemesi kararında bozma sebeplerinin bulunmadığı belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile usul ve yasaya aykırı olan Bölge Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Kullanılmayan ...-TL yürütmenin durdurulması harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, kesin olarak, 04/04/2023 tarihinde, oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Polis Akademisi Başkanlığı Yozgat Polis Yüksek Okulundan mezun olan davacının mezuniyetinden sonra yapılan sözlü sınavda sorulan 68 numaralı sorunun "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşide alt makamlara, denk ve üst makamlara nasıl hitap edilmelidir?" olduğu, sorulan soruya idarece düzenlenen cevap anahtarında cevabın; "Alt makamlara rica ederim, üst ve denk makamlara arz ederim ibaresiyle hitap edilir." şeklinde net bir cevap olup, yoruma açık bulunmadığı, dolayısıyla soruya verilen cevaba verilecek puanların da birbirinden farklı olamayacağı açıktır.
Bakılan davada, davacının verdiği cevap, tutanağa bağlanmamakla birlikte mesleki bilgi düzeyi kriterine sınav komisyon üyelerince 40 üzerinden 20, 15, 15, 15, 15 gibi farklı puanlar takdir edildiği, cevap ile puanlar birbiriyle uyuşmadığı gibi komisyon üyelerince verilen puanların kendi aralarında da orantısızlık olduğu görülmektedir.
Bu durumda, komisyon üyelerince takdir edilen puanlar arasında fark olduğu ve bu hali ile takdir yetkisinin objektif olarak kullanılmadığı, davacının yapılan sözlü sınav sonucunda başarısız sayılmasının hukuka aykırı olduğu ve iptali gerektiği, temyiz isteminin kabulüyle Bölge İdare Mahkemesince verilen ret kararının bozulması gerektiği görüşüyle karara katılmıyorum.