Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2021/4557 E. , 2023/3780 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/4557
Karar No : 2023/3780
TEMYİZ EDENLER: 1- (DAVACI) : ...Müzikhal Turizm Ticaret Pazarlama Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
2- (DAVALI) : ... Bakanlığı adına ... Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU: ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının taraflarca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli ... tarih ve ... sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı eşya nedeniyle beyan edilen navlun ücretinin kontrolü amacıyla davalı idarece yapılan yazışmalar üzerine, Türk Hava Yolları ... Kargo Gümrük Müdürlüğünce verilen ... tarihli ve ... sayılı cevap yazısının incelenmesinden, beyan edilen navlun tutarının ana konşimentoda kayıtlı navlun tutarından düşük olduğundan bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük ve katma değer vergileri ile bu vergiler üzerinden hesaplanarak karara bağlanan para cezalarına vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, davacı tarafından Gümrük Bölge Müdürlüğüne itiraz aşamasında ve dava dilekçesinde, fiilen ödenen navlun bedelinin ibraz edilen faturada gösterilen bedel olduğunun beyan edildiği, davalı idare tarafından ise davacının fiilen ödemiş olduğu navlun ücretini gösteren faturanın gerçeği yansıtmadığı yolunda yapılan tespitlere ilişkin herhangi bir bilgi ve belgenin ibraz edilmediğinin görülmesi karşısında; dava konusu işlemin, ... tarih ve ... sayılı navlun faturasında belirtilen tutar ile davacının fiilen ödeyerek beyan ettiği tutar arasındaki fark üzerinden ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük ve katma değer vergileri ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 234. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca karara bağlanan para cezasına isabet eden kısmında hukuka aykırılık, fazlaya isabet eden kısmında ise hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin kısmen iptaline, kısmen de davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI : Davacı tarafından, Türk Hava Yolları ... Kargo Gümrük Müdürlüğünün yazısını baz alarak tesis edilen işlemde hukuki isabet bulunmadığı, öte yandan davalı idare lehine verilenden daha düşük tutarda vekalet ücretine hükmedilmemesi ve temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması gerektiği; davalı idarece, taşıma işinin Türk Hava Yolları Kargosu tarafından yapıldığı, ticari teamüllere uygun olarak ana konşimentoda kayıtlı olan kargo şirketine peşin ödenen navlun ücreti baz alınarak tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra duruşma yapılmasına gerek görülmeyerek gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz istemlerinin reddine,
2. ... Vergi Mahkemesinin .. tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Hüküm altına alınan tutar üzerinden binde 9,10 oranında ve ... TL'den az olmamak üzere hesaplanacak nispi karar harcından, Mahkemece karara bağlanan harcın mahsubundan sonra, kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/10/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.