T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2021/5143
Karar No:2023/2460
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … LPG Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLLERİ : Av. …
Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Kurumu
…
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi …İdari Dava Dairesi'nin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait LPG depolama tesisinde 31/08/2015 tarihinde gerçekleştirilen denetimde, tanktan alınan numunenin ODTÜ PAL tarafından incelenmesi sonucunda "buharlaşma kalıntısı" parametresi yönünden teknik düzenlemelere aykırı olduğu tespit edildiğinden bahisle, denetim tarihi itibarıyla numune alınmasına konu tankta bulunan ürün miktarı esas alınarak bu miktar üzerinden yapılacak müsadere işlemlerinin Hukuk Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılmasına ve işlemlerin takibinin anılan Dairece yürütülmesine ilişkin …tarih ve …sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesi'nce verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararda; 5307 sayılı Kanun'a göre piyasa faaliyetinde bulunanların sırasıyla TS, EN veya ISO standartlarına uygun LPG sağlamak ile yükümlü olduğu, söz konusu teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG'nin mahkeme kararı ile müsadere edileceğinin anlaşıldığı, ürün miktarının değeri kadar para tutarının müsaderesine karar verilmesinin ilgili mahkemeden talep edileceği yönünde Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Yapılacak Denetimler İle Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Numune alma, test ve analiz" başlıklı 15. maddesinin 6. fıkrasında yer alan kuralın kanuni dayanağının bulunmadığı ileri sürülmekte ise de Yönetmeliğin bu hükmünün iptali istemiyle Danıştay Onüçüncü Dairesi'nin E:2014/76, K:2018/65 sayılı kararında, davacının bu iddiası yönünden davanın reddine karar verildiği, uyuşmazlık konusu olayda, davalı idarece teknik düzenlemelere aykırı olduğu tespit edilen ürünün müsadere işlemlerinin başlatılması hususu mevzuata uygun olmakla birlikte, davacı şirkete ait iş yerinde yapılan denetime ilişkin tutanakta ve numune alma tutanağında, numune alınan 1 nolu tankta numune alma tarihi itibarıyla ne kadar ürün bulunduğunun fiili ölçümü yapılmadığından, davalı idarece tank kapasiteleri üzerinden varsayımsal olarak yapılan hesaplama sonucu müsadere işlemlerinin başlatılmasına karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nce Dairemizin …tarih ve E:…, K:…sayılı bozma kararına uyularak verilen kararda; dava konusu Kurul kararı ile, teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG'nin müsadere edilmediği, yalnızca, söz konusu LPG'nin mahkeme kararı ile müsadere edilmesini teminen, Hukuk Dairesi Başkanlığı tarafından işlemlerin başlatılmasına ve takip edilmesine karar verildiği, idarî davaya konu olabilecek idarî işlemin, idarenin tek taraflı irade beyanıyla ilgililer hakkında icraî ve etkili sonuçlar doğurabilme niteliğine sahip olması gerektiği dikkate alındığında, LPG'nin müsadere edilmesi bakımından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan dava konusu Kurul kararında belirtilen, "denetim tarihi itibarıyla numune alınmasına konu tankta bulunan ürün miktarı esas alınarak bu miktar üzerinden yapılacak müsadere işlemlerinin Hukuk Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılmasına ve işlemlerin takibinin anılan Dairece yürütülmesine" şeklindeki işlem kesin ve yürütülebilir nitelikte olmayıp, hedef aldığı kişinin hukukî durumunda değişiklik meydana getiren icraî işlem niteliğinde bulunmaması karşısında, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, dava konusu işlemin iptali yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukukî isabet bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun kabulü ile …İdare Mahkemesi'nce verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının kaldırılmasına, 2577 sayılı Kanun'un değişik 45. maddesinin 4. fıkrası uyarınca esastan incelenen davada, davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, HGS kayıtları doğrultusunda kokusuz LPG'nin anılan şirkete ikmal edilmediği, ürünün teknik düzenlemelere aykırı olmadığı, numunenin standartlara uygun alınmadığı, numunenin tankın dibinden alındığı, numune alma tutanağında tankın doluluk oranına yer verilmediği, anılan işlemin icrai bir işlem olduğu, kişinin hukuki durumunda değişikliğe yol açtığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki İdare Mahkemesi kararına yönelik yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile kararın kaldırılmasına ve davanın reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın taraflara iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi …İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 17/05/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.