T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2021/8660
Karar No : 2023/3572
KARAR DÜZELTME İSTEMİNDE BULUNANLAR:
I-(DAVALI) … Belediye Başkanlığı-…
VEKİLİ: Av. …
II- (DAVALI YANINDA MÜDAHİLLER)
1- …
VEKİLİ: Av. …
2- …
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN KONUSU: Danıştay Altıncı Dairesince verilen 19/04/2021 tarih ve E:2020/10397, K:22021/5729 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Düzeltilmesi istenen kararın usul ve yasaya uygun olduğu, bu nedenle istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Davacının feragat istemi hakkında karar verilmesi için karar düzeltme isteminin kabulü ile feragat beyanı hakkında ek karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
6545 sayılı Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 103. maddesinin b) bendi ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi yürürlükten kaldırılmış ise de; anılan Yasanın 27. maddesiyle 2577 sayılı Yasaya eklenen Geçici 8. maddenin 1. fıkrasındaki "Bu Kanunla idari yargıda kanun yollarına ilişkin getirilen hükümler, 2576 sayılı Kanunun, bu Kanunla değişik 3 üncü maddesine göre kurulan bölge idare mahkemelerinin tüm yurtta göreve başlayacakları tarihten sonra verilen kararlar hakkında uygulanır. Bu tarihten önce verilmiş kararlar hakkında, kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan kanun yollarına ilişkin hükümler uygulanır." kuralı uyarınca, bu maddeye göre kararın düzeltilmesi yolundaki istemin incelemesine geçilerek Hukuk Muhakemeleri Kanununun 310. maddesinin 3. fıkrası uyarınca dosyanın karar düzeltme incelemesine gönderilmesinden sonra davacı tarafından davadan feragat beyanında bulunulduğundan, karar düzeltme isteminin kabulü ile Danıştay Altıncı Dairesinin 19/04/2021 tarih ve E:2020/10397, K:2021/5729 sayılı kararı kaldırılarak uyuşmazlık yeniden incelendi:
Dava, Antalya İli, Serik İlçesi, … Mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmazda yapılan parselasyon işleminin tapuda tesciline ilişkin mülga Karadayı Belediye Encümeninin … tarihli, … sayılı kararının iptali istemiyle açılmış, ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla, Danıştay Altıncı Dairesinin 01/06/2016 tarihli, E:2016/3761, K:2016/3548 sayılı bozma kararına uyularak, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, anılan karar davalı ve davalı yanında müdahiller tarafından temyiz edilmiştir.
2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanununda feragat konusu özel olarak düzenlenmemiş, 2577 sayılı Kanununun 31. maddesi ile feragat konusunda göndermede bulunulan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 04/02/2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 450. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış, anılan Kanunun 447. maddesinin 2. fıkrasında ise, mevzuatta, yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa yapılan göndermelerin, Hukuk Muhakemeleri Kanununun bu hükümlerin karşılığını oluşturan maddelerine yapılmış sayılacağı hükme bağlanmıştır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 307. maddesinde, feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış, 309. maddesinde, feragat beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılacağı hükme bağlanmış; 28/07/2020 tarihinde yürürlüğe giren 7251 sayılı Kanunun 29. maddesi ile Hukuk Muhakemeleri Kanununun 310. maddesine eklenen 3. fıkra ile, ‘‘Feragat veya kabul, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir.'' hükmü getirilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Dairemizin onama kararından sonra davacı tarafından verilen ve ... İdare Mahkemesi kayıtlarına 23/02/2023 tarihinde giren dilekçeyle davadan feragat edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda davacı tarafından yasal şekle uygun olarak davadan feragat edilmesi karşısında feragat başvurusu nedeniyle İdare Mahkemesince yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle Hukuk Muhakemeleri Kanununun 310. maddesinin 3. fıkrası uyarınca davacının davadan feragat beyanı hakkında ek karar verilmek üzere dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 10/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.