Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2022/1503 E. , 2023/3796 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1503
Karar No : 2023/3796
TEMYİZ EDEN (DAVALI) :... Bakanlığı adına ... Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Ağaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU: ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli .... tarih ve ... sayılı, ...tarih ve ... sayılı, ... tarih ve ... sayılı, ... tarih ve ... sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri kapsamında tercihli tarifeden yararlanılarak ithal edilen eşyaya ait menşe beyanının Güney Kore'deki ihracatçısı tarafından düzenlenmediği, bu nedenle menşe beyanının Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu ve tercihli tarifeden yararlanılamayacağından bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük ve katma değer vergileri ile bu vergiler üzerinden hesaplanarak karara bağlanan para cezasına vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; davalı idarenin ... tarihli beyan dilekçesi ve eklerinden, dava konusu işlemin dayanağı olan ek tahakkuk ve para cezası kararının iptal edildiğinin bildirilmesi karşısında, davanın esası hakkında karar verilmesine olanak bulunmadığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, davanın açılmasına sebebiyet veren davalı idare aleyhine yargılama giderleri ile vekalet ücretine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın yargılama giderlerine ilişkin hüküm fıkrasının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu hüküm fıkrasının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği; anılan kararın vekalet ücretine ilişkin kısmı yönünden, 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 2480 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca cevap verme süresinin 30/06/2020 tarihine kadar uzamış olduğu ve davalı idarece, 10/06/2020 tarihinde, cevap verme süresi içerisinde uyuşmazlık konusu ek tahakkuk ve para cezası kararının iptal edildiği anlaşıldığından, dava konusu uyuşmazlığın birinci savunma süresi içerisinde ortadan kalkmış olduğu dikkate alınarak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 15. maddesi uyarınca vekalet ücretinin yarısına hükmedilmesinin gerektiği gerekçesiyle davalı idarenin istinaf başvurusunun kısmen reddine, kısmen de kabulü ile vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının kaldırılmasından sonra, davacı vekili lehine anılan Tarifede belirlenen vekalet ücretinin yarısı oranında 1.135,00 TL tutarında vekalet ücretine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Ek tahakkuk ve ceza kararları davalı idarece iptal edildiğinden, davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesinin gerektiği, idare aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilemeyeceği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin reddine,
2.... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:...sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 10/10/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.