Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2022/2813 E. , 2023/3821 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2813
Karar No : 2023/3821
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... İletişim Danışmanlık ve Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Bakanlığı adına ... Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU: ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına 2015 yılında tescilli muhtelif tarih ve sayılı 6 adet serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı cep telefonlarının radyo özelliği bulunduğu halde TRT bandrol ücretlerinin ödenmediğinden bahisle tahakkuk ettirilen TRT bandrol ücretinin matraha eklenmesi suretiyle ek olarak tahakkuk ettirilen özel tüketim ve katma değer vergileri ile bu vergiler üzerinden hesaplanarak karara bağlanan para cezalarına vaki itirazın reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Kısmen bozma kararı üzerine, işlemin, TRT bandrol ücreti üzerinden hesaplanarak tahakkuk ettirilen özel tüketim ve katma değer vergilerine ilişkin kısmına hasren yapılan inceleme sonucunda; dosyanın UYAP kayıtlarıyla birlikte incelenmesinden, tahakkuk ettirilen TRT bandrol ücreti ve bunun üzerinden hesaplanan para cezasına vaki itirazın reddine ilişkin işlemin iptali yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına yönelik istinaf isteminin reddine dair kararın bandrol ücretine ilişkin kısmının Danıştay Onuncu Dairesinin 17/06/2020 tarih ve E:2018/2009, K:2020/2085 sayılı kararıyla bozulması üzerine, ... Bölge İdare Mahkemesinin ... İdare Dava Dairesi'nin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararı ile bozma kararına uyulmak suretiyle .... İdare Mahkemesince verilen... gün ve E:..., K:... sayılı kararın TRT bandrol ücreti tahakkuku yönünden kaldırılmasına, işlemin TRT bandrol ücretine ilişkin kısmı yönünden davanın reddine karar verildiği, kararın temyiz incelemesi sonucunda Danıştay Onuncu Dairesinin 27/12/2021 gün ve E:2021/4785, K:2021/6956 sayılı kararı ile onanarak kesinleşmesi nedeniyle söz konusu ücret üzerinden hesaplanarak tahakkuk ettirilen özel tüketim ve katma değer vergilerinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nda ek tahakkuk ve ceza kararı alınmasına yönelik bir düzenleme bulunmadığından, tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Hüküm altına alınan tutar üzerinden binde 9,10 oranında ve ... TL'den az olmamak üzere hesaplanacak nispi karar harcından, Dairece karara bağlanan harcın mahsubundan sonra, kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 12/10/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.