T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2022/3491
Karar No : 2023/452
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay İkinci Dairesinin 21/04/2022 tarih ve E:2021/17917, K:2022/2074 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Dava, 01/10/2010 tarih ve 27716 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 2. fıkrasındaki “sağlık sosyal güvenlik merkezi" ibaresinin, aynı maddenin 3. fıkrasının (c) bendinin tamamı ile bu maddenin 9. ve 10. fıkralarının, 7. maddesinin 4. fıkrasının; 8. maddesinin 3. fıkrasının; 9. maddesinin tamamının; 35. maddesinin 1/d bendi ile 36. maddesinin 1/ç bendinde yer alan "ödüllendirilmesini sağlamak" ibaresinin; "sağlık ödemeleri inceleme komisyonu" başlıklı 63. maddesinin 1. fıkrasının 2. cümlesinin; "servis yetkilisinin görev, yetki ve sorumlulukları" başlıklı 68. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.
Daire kararının özeti: Danıştay İkinci Dairesinin 21/04/2022 tarih ve E:2021/17917, K:2022/2074 sayılı kararıyla;
Dairelerinin, kısmen karar verilmesine yer olmadığı, kısmen davanın reddi yolundaki 25/12/2014 tarih ve E:2010/6414, K:2014/13980 sayılı kararının, dava konusu Yönetmeliğin 68. maddesinin iptali istemi yönünden davanın reddine ilişkin kısmının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 14/12/2017 tarih ve E:2015/2653, K:2017/4284 sayılı kararıyla bozulması üzerine bozma kararına uyularak;
"Şef" unvanlı personele ihtiyaç duyulması halinde, uygun kadro yok ise kadro ihdası sağlanarak, uygun kadro bulunması halinde de görevde yükselme mevzuatına uygun şekilde şef kadrosuna atama yapılması, görevde yükselme sonucu atama yapılıncaya kadar söz konusu görevin vekalet ile gördürülmesi mümkün ve hukuka uygun olan durum iken, dava konusu Yönetmelik kuralıyla, memur hukukumuzun sistemine uygun olmayan bir şekilde, kadroya bağlı olmayan ve yasalarda düzenlenmeyen "servis yetkilisi" görev unvanı ihdas edildiği ve bu görevi yürütecek kişiye görevde yükselme mevzuatı kapsamında atanabilme imkanı bulunan "şef" kadrosunun görev ve yetkilerinin verildiği, bu durumda, dava konusu Yönetmeliğin servis yetkilisinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 68. maddesinde hukuka uyarlık bulunmadığı,
gerekçesiyle, dava konusu Yönetmeliğin 68. maddesinin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, mesleki uzmanlık gerektiren unvan grubuna ait servislerin iş ve işlemleri hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olması beklenemeyen personele sırf şef unvanına sahip olduğundan, bu servislerin sorumluluğunun verilmesinin servislerde yürütülen işleri aksatacağı, taşra teşkilatında mesleki uzmanlık gerektiren görevlerin yürütüldüğü servislerde yönetici olarak atanacak herhangi bir kadro bulunmaması sebebiyle dava konusu Yönetmeliğin 68. maddesinin iptaline ilişkin Daire kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin ikinci fıkrasında, Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulmasının;
"a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkün olduğu belirtilmiş; dördüncü fıkrasında, "Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davaların temyizen incelenmesinde bu madde ile ısrar hariç 50. madde hükümleri kıyasen uygulanır." denilmiş; 50. maddesinin dördüncü fıkrasında ise Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Danıştay İkinci Dairesinin temyize konu kararı; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 14/12/2017 tarih ve E:2015/2653, K:2017/4284 sayılı bozma kararında belirtilen gerekçeler göz önüne alınarak verilmiş bir karar olduğundan, usul ve hukuka uygun bulunmakta ve bozulmasını gerektirecek bir hukuka aykırılık taşımamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2.Dava konusu Yönetmeliğin 68. maddesinin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin Danıştay İkinci Dairesinin temyize konu 21/04/2022 tarih ve E:2021/17917, K:2022/2074 sayılı kararının ONANMASINA,
3. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/03/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.