T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/3738
Karar No : 2023/2548
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Madeni Yağ İmalatı Top. ve Per. Sat. İnş. Turz. Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü …
İSTEMİN KONUSU : Davacı şirket adına, salınan özel tüketim vergisi üzerinden katma değer vergisi hesaplanması gerektiği, Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi … Madeni Yağ İmalat Toptan ve Perakende Satış İnşaat Turizm Ltd. Şti'nden aldığı faturaların sahte olduğu ve 2012/Mayıs döneminden devreden katma değer vergisinin bulunmadığı yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak 2012/Haziran dönemine ilişkin re'sen tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunu; Danıştay Dokuzuncu Dairesince verilen bozma kararına uyarak yeniden incelemek suretiyle Vergi Mahkemesi kararının, cezalı tarhiyatın … Madeni Yağ İmalat Toptan ve Perakende Satış İnşaat Turizm Ltd. Şti'nden alınan faturalardan kaynaklanan kısmına ilişkin hüküm fıkrası yönünden gerekçeli reddeden, Vergi Mahkemesi kararının, cezalı tarhiyatın devreden katma değer vergisinden ve özel tüketim vergisinin katma değer vergisi matrahına ilavesinden kaynaklanan kısmına ilişkin hüküm fıkrası yönünden kabul edip, Mahkeme kararının belirtilen hüküm fıkrasını kaldırdıktan sonra, bu kısım bakımından davanın reddine karar veren … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının, aleyhe olan kısmının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Haklarında düzenlenen raporların soyut ve yanlış tespitler içerdiği, vergide dönemsellik ilkesine dikkat edilmediği, alışlarına getirilen eleştirilerin de hatalı olduğu, vergi ziyaı meydana gelmediği, cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı iddialarıyla kararın aleyhe olan kısmının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İleri sürülen iddialar temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, temyiz isteminde bulunandan 492 sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca hesaplanacak nispi harcın alınmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 22/06/2023 tarihinde, kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.