T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/4149
Karar No : 2023/1570
TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Bakanlığı
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): … İml. İnş. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN_KONUSU: Davacı şirket tarafından, dahilde işleme izin belgesi kapsamında … tarih ve … sayılı giriş beyannamesiyle ithal ettiği eşyaların dahilde işlenmesi sonucunda ihraç edildiği … tarih ve … sayılı ihracat beyannamesinde mal tanımı ve rejim kodunun sehven yanlış beyan edildiğinin farkına varılması üzerine söz konusu hususun düzeltilmesi amacıyla yaptığı başvurunun reddine yönelik Derince Gümrük Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, ... İdare Mahkemesince; Mahkemelerinin davanın incelenmeksizin reddine dair kararının Danıştay Onuncu Dairesinin 18/01/2016 tarih ve E:2015/2963, K:2016/234 sayılı kararı ile bozulması üzerine yeniden yapılan inceleme sonucunda dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davalı idare tarafından, eksik inceleme ve araştırma ile karar verildiği, dahilde işleme izni kapsamındaki işlemlerin ne şekilde gerçekleştirileceğinin Tebliğde detaylı şekilde açıklandığı, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden davalı idarenin yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29/03/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.