T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4182
Karar No : 2023/2951
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Otomotiv Dağıtım ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına 2013 ilâ 2016 yıllarında tescilli 72 adet serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı "fren diski" cinsi eşyanın kıymetinin gözetim kıymetine yükseltilmesi suretiyle fazladan ödendiği iddia olunan gümrük ve katma değer vergilerinin geri verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin karara vaki itirazın reddine dair işlemin iptali ile fazladan ödenen vergilerin tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak tecil faiziyle birlikte iadesine karar verilmesi istemiyle dava açılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Kısmen bozma kararına uymak suretiyle, serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin 07/11/2019 tarihinden önce tescil edildiği ve fazladan ödenen vergilerin tecil faiziyle iade edileceğine ilişkin mevzuat değişikliğinin bu tarih itibarıyla yürürlüğe girdiğinin anlaşılması karşısında, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'da öngörülen yasal faiz oranında hesaplanacak faiziyle iade edilmesinin icap ettiği gerekçesiyle fazladan ödenen vergilerin yasal faiziyle birlikte iadesine karar verilmiş, Mahkeme kararının yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına ilişkin hüküm fıkrası hukuka uygun olduğundan, bu konuda yeniden hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına, istinaf ve temyiz aşamasında yapılan yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından fazladan ödendiği iddia olunan vergilerin tecil faiziyle birlikte iadesi istemiyle dava açılmasına karşın Bölge İdare Mahkemesince, bozma kararına uymak suretiyle yasal faize hükmedildiğinden kısmen lehlerine yargılama giderleri ile vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NIN DÜŞÜNCESİ : Temyize konu kararın, fazladan ödenen vergilerin yasal faiziyle birlikte iadesine ilişkin hüküm fıkrasının onanması, davacının yasal faizi aşan istemi yönünden hüküm kurulmamasına yönelik kısmının ve davalı idare lehine yargılama giderleri ile vekalet ücretine hükmedilmemesine ilişkin hüküm fıkrasının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Anılan Kanun'un 50. maddesinin 4. fıkrasında, "Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır." hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, bölge idare mahkemesi kararlarının Danıştay tarafından bozulması üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyiz istemine konu kararın vergilerin yasal faiziyle birlikte iadesine ilişkin hüküm fıkrasının Dairemizin 01/02/2022 tarih ve E:2018/2935, K:2022/328 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz konusu kararın anılan hüküm fıkrası usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bu kısmının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Kararın, davacının faiz isteminin yasal faizi aşan kısmı ile davalı idare lehine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmemesine ilişkin hüküm fıkrasına yönelik temyiz istemine gelince;
Her ne kadar, Bölge idare mahkemesince, bozma kararına uymak suretiyle fazladan ödenen vergilerin yasal faiziyle iadesine karar verilmiş ise de, dosyanın incelenmesinden, davanın, vergilerin tecil faiziyle iadesi istemiyle açıldığı anlaşıldığından, davacının faiz isteminin yasal faizi aşan kısmı yönünden de hüküm kurulmak üzere kararın belirtilen kısmının bozulması gerekmiştir.
Öte yandan, bozma kararı üzerine yeniden verilecek karara göre yargılama giderleri ile vekalet ücretine de hükmedileceği tabiidir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin kısmen reddine, kısmen de kabulüne,
2. … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, fazladan ödenen vergilerin yasal faiziyle birlikte iadesine ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3. Kararın, davacının faiz isteminin yasal faizi aşan kısmı yönünden hüküm kurulmamasına yönelik kısmı ile davalı idare lehine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmemesine ilişkin hüküm fıkrasının BOZULMASINA,
4. Bozulan kısım hakkında yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Daireye gönderilmesine,
5. 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 13. maddesinin (j) bendi parantez içi hükmü uyarınca alınması gereken harç dahil olmak üzere, yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine, 09/06/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.