T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/6853
Karar No : 2023/1234
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : Kendi adlarına asaleten, …, …, … ve … adlarına velayeten …, …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : Davacıların çocukları ve kardeşleri olan ...'un yüksekten düşmesi sonucu götürüldüğü Batman Bölge Devlet Hastanesinde eksik ve yanlış müdahale sonucu ölümünde idarenin hizmet kusuru bulunduğu iddia edilerek, anne ve babanın her biri için ayrı ayrı 30.000,00 TL, kardeşlerin her biri için ayrı ayrı 7.000,00 TL destekten yoksun kalma tazminatı ile anne ve babanın her biri için ayrı ayrı 25.000,00 TL, kardeşlerin her biri için ayrı ayrı 5.000,00 TL manevi tazminatın ve 2.500,00 TL tutarındaki defin ve cenaze giderinin olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda; davanın kısmen kabulü ile kısmen reddi yolunda verilen kararın Danıştay Onuncu Dairesinin 15/10/2019 tarih ve E:2019/6111, K:2019/6645 sayılı kararıyla bozulması üzerine bozma kararına uyulmayarak verilen ısrar kararının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 10/03/2022 tarih ve E:2021/685, K:2022/812 sayılı kararıyla onanması ve uyuşmazlığın esası hakkında karar verilmesi için dosyanın Danıştay Onuncu Dairesine gönderilmesi üzerine, … İdare Mahkemesince, anne ... için 19.495,59 TL, baba ... için 19.719,23 TL destekten yoksun kalma tazminatı ve 2.500,00 TL cenaze ve defin gideri ile anne ... ve baba ...'un her biri için ayrı ayrı 20.000,00 TL ve kardeşlerin her biri için ayrı ayrı 5.000,00 TL manevi tazminat olmak üzere toplam 101.714,82 TL tazminatın adli yargıda dava açma tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacılara ödenmesi, fazlaya ilişkin tazminat istemlerinin reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın, kabule ilişkin kısmının davalı idare tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu olayda oluşan zarar ile idarenin eyleminin arasında illiyet bağı olup olmadığının tereddüte yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması gerektiği, olayda davacıların müterafik kusurlarının bulunduğu, olayda hizmet kusurunun bulunmadığı, tazminata hükmedilmesi için gerekli şartların oluşmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın kısmen kabulü, kısmen reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyize konu kabule ilişkin kısmının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14/03/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.