T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/10057
Karar No : 2023/11569
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: Av. …
Karşı Taraf (Davalı): … A.Ş. Genel Müdürlüğü / …
Vekili: Av. …
İstemin Özeti: 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve …. sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Genel düzenleyici işlem niteliği bulunan kanun hükmünde kararnameler ile bireysel işlem tesisinin yasal olarak mümkün olmadığı, savunma hakkı tanınmadan, soruşturma açılmadan, neyle suçlandığı bildirilmeden, Anayasa ve kanunlarda düzenlenen kamu görevinden çıkarılmaya ilişkin usul ve esaslara uyulmadan tesis edilen işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu, masumiyet karinesinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, …. Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan; "...Yapılan incelemede her ne kadar sanığın ilk hesap açılış tarihinin 17/11/2000 yılına ait olduğu anlaşılmış ise de sanığın örgütün yukarıda değinilen talimatından sonra 31/01/2014 tarihinde evvelden Bank Asya nezdinde hesabının bulunmasına rağmen vadesiz TL, altın ve vadeli dolar, euro ve altın olmak üzere beş adet daha hesap açtırdığı, söz konusu hesaplara yine örgütün yukarıda değinilen talimatından evvel herhangi bir hareketliliğin bulunmamasına rağmen örgütün talimatından sonra 31.01.2014 tarihinde 54.000,00 TL, 31.01.2014 tarihinde 2.000,00 tutarında Euro ve 31.01.2014 tarihinde 360 dolar yatırdığı, buna göre sanığın 2014 yılı ocak ayında ay sonu hesap bakiyesinin 60.710,93 TL'ye ulaştığı anlaşılmıştır. Dosyada aşamalarda beyanları bulunan tanık N.S.'nın beyanlarında sanığın 17/25 Aralık Sürecinden evvel örgütün sohbet toplantılarında yer aldığını beyan ettiği anlaşılmıştır. Her ne kadar … Cumhuriyet Başsavcılığı'nın … Esas sayılı iddianamesinde sanığın 15 Temmuz darbe girişimine kadar örgütün sohbet toplantılarına katıldığı ifade edilmiş ise de tanığın Mahkememizin … Esas sayılı dosyası ile yargılandığı dosyada Mahkememize sunmuş olduğu etkin pişmanlık dilekçesinde tanığın beyanlarında yer alan sürecin 17/25 Aralık Süreci olduğunun ifade edildiği, yine tanığın soruşturma aşamasında alınan beyanlarında da beyanlarında yer alan zaman diliminin O.A. isimli şahsın örgüt içerisinde 4 yıl ilçe imamlığı yaptığı 2010-2014 yıllarına ilişkin olduğu anlaşılmıştır..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 21/09/2023 tarihinde, oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.