T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2023/1104
Karar No : 2023/1525
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Komutanlığı/ …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : 1-… adına velayeten kendi adlarına asaleten … ve …
2- …
3- …
4- …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU :Davacılar tarafından; yakınları …'in, Van İl Jandarma Komutanlığı emrinde jandarma uzman onbaşı olarak görev yapmakta iken 04/02/2020 tarihinde Van ili, Çatak-Bahçesaray karayoluna çığ düşmesi nedeniyle icra edilen arama ve kurtarma faaliyetinde görevini yerine getirdiği esnada, 05/02/2020 tarihinde üzerine çığ düşmesi sonucu vefat ettiğinden bahisle uğranıldığı iddia edilen manevi zararlara karşılık anne ve baba için ayrı ayrı 65.000,00 TL, kardeşler için ayrı ayrı 40.000,00 TL olmak üzere toplam 290.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihi olan 05/02/2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI :Davalı idare tarafından; aynı olayla ilgili başka bir dava dosyasında, … İdare Mahkemesince hazırlatılan 09/01/2022 tarihli kusur tespitine ilişkin bilirkişi raporu ve 03/03/2022 tarihinde düzenlenen ek raporda, yaşanan ilk çığ olayında Karayolları Genel Müdürlüğünün birinci dereceden %100 oranında sorumlu olduğunun, ikinci çığ olayında ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının %70 oranında, Karayolları Genel Müdürlüğünün ise %30 oranında sorumlu olduğunun saptandığı, dolayısıyla, idareleri yönünden davanın reddi gerektiği, doğal afet sonucunda meydana gelen zarardan kusurlu ve kusursuz sorumluluk ilkesi uyarınca tazminat sorumluluğunun bulunmadığı, yaşanan olayda mücbir sebep bulunduğu, davacılara 2330 sayılı Kanun uyarınca nakdi tazminat ödendiği ve aylık bağlandığı dikkate alındığında ayrıca tazminata hükmedilmesinin mümkün olmadığı, tazminatın hesabında, nakdi tazminat tutarının dikkate alınması gerektiği, hükmedilen manevi tazminatın fazla olduğu ve manevi tazminata faiz yürütülmemesi gerektiği, idareleri harçtan muaf olmasına rağmen aleyhlerine nispi karar harcına hükmedildiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMALARI : Davacılar tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
İdare Mahkemesince taleple bağlılık ilkesi gereği davacılar tarafından talep edilen manevi tazminatın tamamına hükmedilmiş, Bölge İdare Mahkemesince de davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir. Bu haliyle temyize konu karar Dairemizce uygun bulunmuş olup dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın kabulüne ilişkin … İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 28/03/2023 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.