T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/1120
Karar No : 2023/958
TEMYİZ EDEN (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI): … Üniversitesi
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi iken 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde İstanbul Arel Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'ne yatay geçiş yapan davacının, başarı sıralaması koşulunu sağlamadığı gerekçesiyle kaydının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'ne iade edilmesine yönelik tesis olunan … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:... sayılı kararı ile; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından duyurusu yapılan 2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, Mimarlık Programlarına yerleştirmelerde başarı sırasının en düşük 250.000 olması gerekliliği yönünde getirilen kural dikkate alındığında, davacının katılmış olduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda Mimarlık Fakültesi için öngörülen ilk 250.000'lik başarı sırasına giremediği belirlendiğinden, bu yönüyle hatalı şekilde gerçekleştirilen yatay geçiş işleminin düzeltilmesi amacıyla tesis olunan dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, kararın gerekçeli olmadığı, idareye güven ve idari istikrar ilkelerine aykırı hüküm kurulduğu, kazanılmış hakkının olduğu, işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NİN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 'İstinaf' başlıklı 45. maddesinde, "1) İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir...3) Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir...6) Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 'Temyiz' başlıklı 46. maddesinde, bölge idare mahkemesinde istinaf incelemesinden geçtikten sonra temyiz incelemesine tabi tutulacak olan davalar tahdidi olarak sayılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi iken 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde İstanbul Arel Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'ne yatay geçiş yapan davacının, başarı sıralaması koşulunu sağlamadığı gerekçesiyle kaydının Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'ne iade edilmesine yönelik tesis olunan … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın, 2577 sayılı Kanun'un 46. madde hükmü kapsamında yer almadığı ve istinaf aşamasının sonuçlanmasıyla kesinleşeceği açıktır.
Bu durumda, … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yönelik temyiz isteminin incelenemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1- TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2- Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan …-TL yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine,
3- Posta gideri avansından varsa artan tutarın taraflara iadesine, Kesin olarak, 02/03/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.