T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/13413
Karar No : 2023/11644
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
Vekili: Av. …
İstemin Özeti: 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve …. sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin …. tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Kamu görevinden çıkarılmaya ilişkin tasarruflar yasa gücünde işlemler olduğundan idari yargı mercilerince denetlenme imkanı bulunmadığı, "üyelik" unsuru ceza kanunları ile tanımlanmış bir suç olduğundan idari yargı yerlerince bu yönde bir tespit yapılamayacağı, yasa koyucu tarafından sadece irtibat ve iltisak unsurlarının kamu görevinden çıkarma sebepleri olarak kabul edildiği, FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisakı somut bir şekilde ortaya konulmadan, soruşturma yapılmadan ve savunma alınmadan kamu görevinden çıkarılması neticesinde adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmaksızın meslekten çıkarıldığı için masumiyet karinesinin ihlal edildiği, herhangi bir disiplin soruşturması geçirmediği, terör örgütüne destek vermediği, tesis edilen işlem tebliğ edilmediğinden Tebligat Kanunu'na aykırılık olduğu, dava konusu işlemin herhangi bir sebep veya gerekçe gösterilmeden tesis edildiği, OHAL KHK'larının usul ve esas yönünden hukuka aykırı olduğu, OHAL Komisyonunun hak ihlalleri açısından değerlendirme yapmadığı, davaya konu KHK'nın usul ve esastan hukuka aykırı olması nedeniyle mahkemenin KHK'yı iptal etmesi gerekirken davayı reddetmesinin hukuka aykırı olduğu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun esasları uyarınca memurluktan çıkarılma usul ve esaslarına uyulmaksızın bir daha çalışamayacak şekilde kamu görevinden çıkarıldığı, çalışma hakkının ihlal edildiği, pasaportu iptal edilerek seyahat hakkının ihlal edildiği, OHAL KHK'sı Resmi gazetede ilan edilmiş olsa da özü itibariyle birel işlem olduğu, OHAL komisyonu işleminin unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Mahkeme kararı yerinde olup davacı tarafın iddialarının hukuki dayanağı bulunmadığı ileri sürülerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirine uymamaktadır.
Dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, … Ağır Ceza Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
"...sanık …'ın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün mahrem yapılanması içerisinde yer alan imamlar tarafından askeri personel içerisinde yer alan elemanlarının gizlenmesi, açığa çıkmaması amacıyla uyguladığı tedbir mahiyetinde olan ankesörlü - kontörlü telefonlar aracılığıyla sanığa ait olan cep telefonunun 24/05/2012 tarihinde örgütsel/taktiksel arama yöntemi ile aranmak suretiyle örgütün gizli haberleşme yöntemine dahil olduğu, yine Fetö/Pdy silahlı terör örgütünün sözde … Kuvvetleri Yapılanması … Bölge … Müdürü olarak faaliyet gösteren E. (K) E. K.'ten ele geçirilen veride sanığın "…" kod yani "Ümit olup irtibat kurulup cevap alınan ve örgüte geri kazanılan şahıs" olarak nitelendirildiği, bu verinin 12/05/2016 tarihinde güncellendiği, veriden anlaşılacağı üzere sanığın 17-25 Aralık 2013 sürecinden sonra da sanığın örgüt üyeleriyle görüşmeye devam ettiği, örgütle bağı ve irtibatı sağlanarak örgüte kazandırıldığı,
Bu haliyle sanık …'ın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşisine dahil olarak organik bağ kurduğu, eylemlerinin çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk kazandığı, terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğünün kabulü ile üzerine atılı suçu işlediği..." tespitleri dava dosyasında yer alan diğer tespitlerle birlikte değerlendirildiğinde davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 21/09/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.