T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/13605
Karar No : 2023/10395
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, Anayasa Mahkemesinin 24/12/2019 tarihli ve E:2018/74, K:2019/92 sayılı kararı ile ilave tedbirlere karşı başvuru yollarının kapalı olduğuna ilişkin hükmün iptal edilmesi üzerine 7256 sayılı Kanunun 41. maddesi ile 7075 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine eklenen hüküm kapsamında yaptığı 08/02/2021 tarihli "bir daha kamu hizmetinde istihdam edilememe, kamuda doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilmeme, her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevlerinin sona erdirilmesi, silah ruhsatlarının iptal edilmesi" yolundaki ilave tedbirlerin kaldırılması talepli başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın incelenmeksizin reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti:Bölge İdare Mahkemesi kararının mahkemeye erişim hakkının ihlali niteliğinde olduğu, söz konusu KHK ile son görev yaptığı kamu hizmetinden çıkarıldığı, getirilen ilave tedbirlerle eğitimini aldığı ve belirli bir tecrübe edindiği mesleğini özel sektörde de yapmasının engellendiği, bahse konu ilave tedbirlerin kesin ve yürütülebilir olduğu, yargılanma hakkını ihlal eden kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararının usule ve hukuka uygun olduğu, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesinin temyiz başvurusunun süre aşımı nedeniyle reddi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 05/09/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.