T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/14587
Karar No : 2023/11065
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Kamu görevine son verilmesi işlemi için yasada öngörülen usul ve esaslara uyulmaksızın işlem tesis edildiği, hakkında idari soruşturma açılmadan ve savunma hakkı tanınmadan tesis edilen kamu görevine son verme işleminin hukuka aykırı olduğu, Bank Asya'da 2001 yılında mevduat hesabı açtığı, mevduat hesabının rutin bankacılık faaliyeti ile kullanıldığı, terör örgütünün talimatından haberdar olmadığı, para yatırılması işlemlerine ilişkin açıklamalarının mahkemece dikkate alınmadığı, OHAL uygulamasının sona ermesiyle kamu görevinden çıkarma işleminin Anayasal dayanağının kalmadığı, KHK'nın süresi içerisinde Meclis tarafından onaylanmadığı, kamu görevine son verildikten sonra delillerin toplandığı, masumiyet karinesinin, adil yargılanma hakkının, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi daha önce kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan; ''... tespit ve değerlendirme tutanaklarının ve aldırılan 25.03.2020 tarihli bilirkişi raporunun dosya kapsamında bulunduğu, sanığın … numaralı hattı aşamalarda alınan ifadelerinde kullandığını beyan ettiği, ancak ByLock programını kullanmadığını ifade ettiği, dosya kapsamında bulunan Tespit ve Değerlendirme Tutanağı ve Bilirkişi Raporu ile sabit olduğu üzere sanığın … ID numaralı ByLock programını kullandığı, kullanıcı adının "…" olduğu, bu kullanıcı adının tanık beyanlarıyla sabit olduğu üzere sanığın örgüt içerisinde kullanmış olduğu … kod adıyla uyumlu olduğu, böylece sanığın sözkonusu ByLock programını kullandığının anlaşıldığı ..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı tespit edilen davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, davacının adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 19/09/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.