T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/1919
Karar No : 2023/2395
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …'ü temsilen, … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ... Eğitim ve Araştırma Hastanesinde şef kadrosunda görev yapan davacının, şef kadrosu yanında veri hazırlama ve kontrol işletmenine ait görevleri de yaptığından bahisle, (2250) yan ödeme puanından yararlandırılması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile başvuru tarihinden itibaren yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 02/03/2022 tarih ve E:2018/8353, K:2022/817 sayılı bozma kararına uyularak; Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'a ekli (I) sayılı Cetvel'in (A) Bölümü'nün "Dipnot" kısmının 3/d sırasında, şef kadrolarında bulunanlardan daha önce veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında bulunmuş olup, veri hazırlama ve kontrol işletmenine ait görevleri yapmaya devam edenlere, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu için öngörülen (1000) puana ilaveten ayrıca (750) puan temininde güçlük zammı ve (500) puan iş riski zammı olmak üzere, toplam (2250) puan üzerinden zam ödenmesinin kurala bağlandığı dikkate alındığında; şef kadrosunda görev yapmasına rağmen daha önce veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda bulunmayan davacı açısından, (2250) yan ödeme puanından yararlandırılmasına ilişkin koşulların gerçekleşmediği açık olup, bu yönde tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tıbbi arşiv sorumlusu olarak görev yaptığı, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile tıbbi arşiv sorumlusunun görev tanımlarının aynı olduğu, veri hazırlama ve kontrol işletmeninin bulunmadığı birim ve hastanelerde ise bu görevin tamamen tıbbi arşiv sorumlusunca yerine getirildiği; ancak, fiilen yerine getirilen görevleri hakkında yeterli araştırma yapılmadan eksik inceleme neticesinde karar verildiği belirtilerek kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda olup, fiilen bu kadroya ait görevi yerine getirenler ile şef kadrosunda olup, daha önce veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda bulunan ve halen bu kadroya ait görevleri de yerine getirenlere aynı tutarda zam ödenmesinin amaçlandığı, şef kadrosunda görev yapmasına rağmen daha önce veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda bulunmayan davacının, (2250) yan ödeme puanından yararlandırılmamasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesinin dördüncü fıkrasında, Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 04/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.