T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/1992
Karar No : 2023/2161
TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Bakanlığı
VEKİLLERİ: Hukuk Müşaviri Av. …, Hukuk Müşaviri Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN KONUSU: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: … Vakfına bağlı özel … Hastanesinde acil tıp teknisyeni olarak çalışmaktayken 15/01/2014 tarihinde iş akdi feshedilen davacı tarafından, … İş Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla iş akdinin feshinin geçersizliğine, işe iadesine, davacının kararın kesinleşmesinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak üzere işverene başvurması sonucunda işverence işe başlatılmadığı takdirde davacının kıdemi ve fesih sebebi göz önünde bulundurularak 4 aylık ücret ödenmesine, talep edilmesine rağmen özel hastane tarafından işe başlatılmaması halinde 4 aylık ücret oranında tazminat ödenmesine dair verilen karar uyarınca yaptığı işe alınma talebinin reddine ilişkin … tarihli ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 10/09/2019 tarih ve E:2016/6694, K:2019/5719 sayılı bozma kararına uyularak; davacı ... Vakfına bağlı özel ... Hastanesinde acil tıp teknisyeni olarak çalışmaktayken 15/01/2014 tarihinde iş akdinin feshedilmesi üzerine, ... İş Mahkemesinde işe iade davasının açıldığı, ... İş Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla iş akdinin feshinin geçersizliğine, işe iadesine, davacının kıdemi ve fesih sebebi göz önünde bulundurularak 4 aylık ücret ödenmesine, talep edilmesine rağmen özel hastane tarafından işe başlatılmaması halinde 4 aylık ücret oranında tazminat ödenmesine karar verildiği, anılan kararın 06/02/2015 tarihinde kesinleştiği, iş akdinin feshinin hukuka aykırı olduğunun mahkeme kararı ile tespit edilmiş olması nedeniyle, davacının 657 sayılı Kanun'un 48. maddesine engel bir durumunun bulunmaması halinde 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 14. maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak Sağlık Bakanlığı'na devrinin yapılacağı; her ne kadar davalı idare tarafından, … İş Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı uyarınca ücret ve tazminatlar ödenerek davacının işe iade işlemi yapılmamış ise de, bu durumun İş Kanunu hükümlerinden kaynaklandığının anlaşıldığı, oysa, dava konusu işlemin, davacının 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 14. maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak Sağlık Bakanlığına devrine ilişkin olduğu; bu durumda, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 14. maddesi uyarınca ... Vakfına bağlı özel ... Hastanesi'nin (kapatılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na) devri sırasında süresinde başvuru yapan davacının, devir sürecinde ... Vakfı tarafından isminin kurumlarına bildirilmediği ileri sürülerek işe alınma talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle anılan işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Devlet Personel Başkanlığı ve ... Vakfı tarafından mülga Kamu Hastaneleri Kurumuna bildirilen listede davacının ismi bulunmadığından, davacının atamasının yapılamadığı, dava konusu işlemin mevzuata ve hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, temyiz istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesinin 4. fıkrasında, Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.