T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2023/2033
Karar No:2023/3463
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurumu
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : 1- … Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
2- … Metal Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'nca … tarihinde gerçekleştirilen … ihale kayıt numaralı "Beylikdüzü Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Tarafından 2023 Yılı Asfalt Yama, Asfalt Kaplama İşleri, Araç, İş Makinesi Kiralama İşi ve Muhtelif Yol Açma Yapım İşi" ihalesine yönelik dava dışı şirket tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu neticesinde tesis olunan 29/03/2023 tarih ve 2023/UY.I-566 sayılı Kamu İhale Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; Mahkemelerinin 12/04/2023 tarihli ara kararı ile ilgili belediyeden 20/07/2020 tarihli protokol ve bu protokole ait bütün bilgi ve belgelerin gönderilmesinin istenildiği, Hacıbektaş Belediye Başkanlığı'nın 18/04/2023 tarihli cevabi yazısında, 20/07/2020 tarihli protokol kapsamında yapılan işler metraj cetvelinde belirtilen tüm imalatlar, tamirat ve tadilatlar ve çevre düzenleme işlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlandığının belirtildiği, protokol eki metraj cetveli ve SGK kayıtlarının yazı ekinde gönderildiği, her ne kadar davalı idare tarafından "“yapılan işlere ait metraj icmali” başlıklı belge veya içeriğinin teyit edilemediği" gerekçesi ile dava konusu işlem tesis edilmişse de, söz konusu protokole ilişkin metraj icmali ve SGK kayıtlarının mevcut olduğu, Hacıbektaş Belediye Başkanlığı'nın davalı idareye eksik bilgi verdiği, bu hususta davacı şirketlere atfedilebilecek bir eksiklik veya kusurun bulunmadığı, basit bir araştırma ile bu hususun tespit edilebileceği anlaşıldığından, dava konusu Kurul kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, bu nedenle temyize konu Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davacılar tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'UN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın taraflara iadesine,
5. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davalı idareye iadesine,
6. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
7. 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 12/07/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.