T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/2620
Karar No : 2023/3164
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
DAVALI YANINDA MÜDAHİLLER : 1- …
2- …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ...Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan davacı tarafından, üniversitenin idari kadrosu hakkında yapmış olduğu şikayet başvurusunun reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın … tarih ve E-… sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı hakkında başlatılan soruşturmalar uyarınca tesis edilen disiplin cezası işlemlerinin mahkeme kararlarıyla kaldırıldığı, davacıya birden çok disiplin cezası verildiği, söz konusu durumun mobing kapsamında olup olmadığının araştırılması gerektiği, davacının atamasının disiplin cezaları gerekçe gösterilerek yapılmadığı, ancak bahse konu kadroya ataması yapılan öğretim üyesi hakkında etik ihlalinden inceleme başlatıldığı, bu durumun da detaylı araştırmaya muhtaç olduğu, davacıya 20 ay geçmesine rağmen kadro verilmediği, ancak diğer akademisyene doğrudan kadro verildiği, yine ilânın kişiye özel olduğuna ilişkin rapor bulunduğu, bu hususun da açılacak soruşturma kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu durumda; dosyadaki bilgi ve belgelerle yukarıda belirtilen açıklamaların birlikte değerlendirilmesinden, davacının üniversitenin idari kadrosu hakkında yapmış olduğu şikayet başvurusunun reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın … tarih ve E-… sayılı işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davacının şikayet dilekçesinde belirttiği hususlara ilişkin olarak Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından gerekli ve yeterli incelemenin yapıldığı, söz konusu inceleme sonucunda hazırlanan rapor da dikkate alındığında, bahse konu şikayetlere ilişkin ilgililer hakkında soruşturmayı gerektirecek herhangi bir hususun bulunmadığı kanaatine varıldığından, şikayet dilekçelerinde ismi geçen kişilerle ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yapılacak bir işlem bulunmadığı yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, aksi değerlendirme ile verilen İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmadığından istinaf başvurusunun kabulü ile istinafa konu kararın kaldırılarak davanın reddine kesin olarak karar verilmiştir.
Davacı tarafından anılan karar temyiz edilmiştir. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararıyla, temyiz talebinde bulunulan kararın kesin nitelikte olduğu gerekçesiyle temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, hukuka ve usule aykırı olduğu belirtilen temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmüştür.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının usul ve yasaya uygun olduğu, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan tutarın Mahkeme tarafından iadesine,
4. 2577 sayılı Kanunun 50. maddesi uyarınca onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine,
5. Kesin olarak, 16/06/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.