T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2023/2836
Karar No : 2023/2924
YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
Davacı … vekili Av. … tarafından, müvekkilinin oğlu …'ın … Filosu Komutanlığına bağlı münfesih gemi …Komutanlığı emrinde askerlik görevini ifa ederken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesi ve bu olay sebebiyle vazife malulü sayılmasına karar verilmiş olması sebebiyle … hakkında "şehadet belgesi" verilmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine yönelik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle … Bakanlığı'na karşı açılan davada, Ankara 20. İdare Mahkemesi'nce verilen, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde İstanbul İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna ilişkin 05/04/2023 tarih ve E:2022/707, K:2023/487 sayılı karar ile İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nce verilen, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna ilişkin 26/04/2023 tarih ve 2023/940, K:2023/978 sayılı kararı üzerine ortaya çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı Kanun'un 43. maddesi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü:
30/06/2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7329 sayılı Kanun'un 16. maddesi ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na eklenen "Askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklara dair hükümler" başlıklı 20/C maddesinin 1. fıkrasında, "Bu madde; Millî Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklar hakkında uygulanır." hükmüne yer verilmiş; 13/07/2022 tarih ve 31892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7415 sayılı Kanun'un 8. maddesi ile de anılan fıkraya, "Bu uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi yetkilidir." hükmü eklenmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; davacı tarafından, oğlu …'ın …Filosu Komutanlığına bağlı münfesih gemi … Komutanlığı emrinde askerlik görevini ifa ederken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesi ve bu olay sebebiyle vazife malulü sayılmasına karar verilmiş olması sebebiyle ... hakkında "şehadet belgesi" verilmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine yönelik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bakılan davada, 2577 sayılı Kanun'un 20/C maddesinin 1. fıkrasına eklenen düzenleme ile Millî Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinin yetkili kılındığı anlaşılmış olup, bu durumda oğulu …'ın …Filosu Komutanlığına bağlı münfesih gemi …Komutanlığı emrinde askerlik görevini ifa ederken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesi ve bu olay sebebiyle vazife malulü sayılmasına karar verilmiş olması sebebiyle …hakkında "şehadet belgesi" verilmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine yönelik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davanın görüm ve çözümünde, ilgilinin görev yaptığı Kocaeli ilinin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olan İstanbul İdare Mahkemesi'nin yetkili olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davanın görüm ve çözümünde İstanbul İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna, dosyanın İstanbul 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Ankara 20. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 31/05/2023 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.