T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/43
Karar No : 2023/1049
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 18/09/2022 tarihinde yapılan 2022 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavının Genel Yetenek Genel Kültür oturumuna katılan davacının, sınav süresi başlamadan önce soruları okumaya başlayarak sınav kurallarına aykırı davranışta bulunduğundan bahisle 2022 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin ÖSYM Yönetim Kurulunun … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; davacının sınav kurallarından biri olan "sınav başlamıştır" uyarısı yapılmadan soruları okumaması kuralını ihlal ettiğinin anlaşıldığı, davacı tarafından, salon görevlilerince hiçbir konu hakkında uyarılmadığı, hakkında hiçbir tutanak veya rapor düzenlenmediği, sadece kamera kayıtlarına dayanılarak sınavının geçersiz sayılmasına karar verildiği, bu nedenle işlemin hukuka aykırı olduğu iddia edilmişse de, kamera kaydında davacının soruları okurken salon görevlilerince de sözlü olarak uyarıldığınının görüldüğü, kendisinin de bu durumu fark etmesi üzerine eylemine son verdiği, davacının sınav başvurusunu yaparken "Kılavuz koşullarını okudum, kabul ediyorum." beyan ve kabulü üzerine sınava başvurusunun gerçekleştiği, sınavdan önce de salon görevlileri tarafından Salon Tutanağında yer alan hususların okunduğunun kameradan anlaşıldığı ve ayrıca sınava giriş belgesi ve soru kitapçığında da yapmış olduğu fiilin hukuki sonuçlarının açıkça belirtildiği hususları da göz önünde bulundurulduğunda, davacının sınavın geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Sınav kurallarına aykırı herhangi bir davranışının bulunmadığı, dava konusu işlemin hukuka aykırı bir şekilde tesis edildiği belirtilerek, İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İdare Mahkemesi kararının hukuka ve mevzuata uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Kullanılmayan … TL yürütmeyi durdurma harcının davacıya idareye iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca kesin olarak, 13/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.