T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/4836
Karar No : 2023/9771
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı): … Bakanlığı / …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Ceza yargılamasındaki lehine olan delillerin değerlendirilmediği, ByLock kullanmadığı, ByLock’a ilişkin teknik verilerin birbiriyle çeliştiği, ByLock IP’sine bağlanıldığı iddia edilen tarih ve saatlerdeki mevcut baz istasyonu ile HTS kayıtlarında bağlantı gerçekleştirilen baz istasyonları arasında mesafe olduğu, ByLock’a ilişkin mesaj içeriklerinin ve şifre tespitinin yapılamadığı, hakkındaki fişleme bilgisinin kim tarafından düzenlendiğinin bilinmediği, Cihan Medya Dağıtım A.Ş.’nin terör örgütünün yayın organı olduğunu bilmediği, Bank Asya hesabının olmadığı, örgüte ait evlerde kalmadığı, okul, dershane gibi kurumlara gitmediği, FETÖ/PDY terör örgütü ile hiçbir bağının bulunmadığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki usul ve esaslara uyulmadığı, Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatları kapsamında kazanılmış haklarının ihlal edildiği, dava konusu işlem ile adil yargılanma hakkı, hukuk devleti ilkesi, savunma hakkı gibi Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde, davacının ... Ağır Ceza Mahkemesinin … sayılı esasında görülen ceza davasında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de davacının mahkûmiyet kararı henüz kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi; bu ceza yargılamasının konusunun davacının terör örgütü üyeliği ile ilgisi olması nedeniyle masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
Bununla birlikte, dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, ... Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
"...sanık …'ün … nolu hat ile 12/08/2014 ilk tespit tarihinden sonra … IMEI numaralı cihaz ile bylock haberleşme programını kullandığı belirtilmiştir.
Bylock Tespit ve Değerlendirme Tutanağına göre sanığa ilişkin profil bilgilerinin; ID: …, Kullanıcı Adı: … Şifre: "…" olduğu, son online tarihinin 31/05/2015 saat 19:53:22 olduğu, sanığa ait … ID'ye bağlı istatistiklere göre gelen arama sayısı 19, giriş sayısının log olarak 28, alınan mail sayısının log olarak 105, giden arama sayısının veri olarak 46, gönderilen mesaj sayısının log olarak 14, olduğu ayrıca ID'nin arkadaş listesinde toplam 7 kişi olduğu, Bylock tespit ve değerlendirme tutanağı incelendiğinde, … ID'li bylock'u diğer bylock kullanıcısı kişilerin sanığın adı olan "…" olarak ekledikleri dolayısıyla sanık tarafından bizzat kullanıldığının sabit olduğu..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 21/06/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.