T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2023/596
Karar No : 2023/730
TEMYİZ EDEN (DAVACI): … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR):
1- …
2- … Başkanlığı
VEKİLLERİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU: Danıştay Altıncı Dairesinin 12/12/2022 tarih ve E:2022/5416, K:2022/11100 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: İstanbul ili, Esenyurt ilçesi, … Mahallesi, … ada, …, … ve … parsel sayılı taşınmazlara ilişkin olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak 02/12/2021 tarih ve 4884 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği, 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliklerinin iptali istenilmiştir.
Daire kararının özeti: Danıştay Altıncı Dairesinin 12/12/2022 tarih ve E:2022/5416, K:2022/11100 sayılı kararıyla;
Dava konusu imar planı değişikliklerinin 20/12/2021 - 18/01/2022 tarihleri arasında davacı idarece askıya çıkarıldığı, davacı tarafından askı süreleri içerisinde söz konusu planlara itiraz edilmediği görüldüğünden, askı süresinin son günü olan 18/01/2022 tarihini izleyen 30 günlük süre içerisinde en son 17/02/2022 tarihinde davanın açılması gerekirken, 30/06/2022 tarihinde açılan davanın süre aşımı nedeniyle incelenme olanağı bulunmadığı,
Öte yandan, davacı dışındaki kamu idareleri ve özel şahıslarca askı süresi içinde planlara yapılan itirazların, 05/04/2022 tarih ve 5379 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile reddine karar verilmiş ve bu karar davacı idareye 15/06/2022 tarihinde tebliğ edilmiş ise de, itirazda bulunmayan davacı açısından sonradan verilen cevabın dava açma süresini canlandırmayacağı gerekçesiyle davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, askıda yapılan itirazların davacı Belediye başkanı ile diğer belediye çalışanları tarafından yapıldığı, dolayısı ile davacı Belediye'nin temsil edildiği gözetildiğinde, askıda itirazlarının bulunduğu, işin esası yönünden dava konusu işlemlerin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idareler tarafından, Danıştay Altıncı Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesi uyarınca gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
"a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin Danıştay Altıncı Dairesinin temyize konu 12/12/2022 tarih ve E:2022/5416, K:2022/11100 sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 10/04/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.