T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2024/3959
Karar No : 2024/4920
GÖNDERME KARARI
Davacı ...vekili Av. ...tarafından, İstanbul 7. Vergi Mahkemesinin 09/02/2024 tarih ve E:2024/89, K:2024/227 sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesinin 25/04/2024 tarih ve E:2024/1068, K:2024/1055 sayılı kararının bozulması istemiyle ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne karşı yapılan temyiz başvurusuna ilişkin dosya incelendi:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aynı maddenin birinci fıkrasının bentlerinde sayılan davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği, 48. maddesinin 2. fıkrasında, temyiz dilekçelerinin 3. madde esaslarına göre düzenlenmesi gerektiği, düzenlenmemiş ise eksikliklerin onbeş gün içinde tamamlatılması hususunun, kararı veren Danıştay veya bölge idare mahkemesince ilgiliye tebliğ olunacağı, bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına Danıştay veya bölge idare mahkemesince karar verileceği, 6. fıkrasında, temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması halinde de kararı veren merciin, temyiz isteminin reddine karar vereceği, ilgili merciin bu kararları ile bu maddenin 2. fıkrasında belirtilen temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabileceği, 7. fıkrasında ise temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin ödenmemiş olduğu, dilekçenin 3. madde esaslarına göre düzenlenmediği, temyizin kanuni süre içinde yapılmadığı veya kesin bir karar hakkında olduğunun anlaşıldığı hâllerde, 2 ve 6. fıkralarda sözü edilen kararların, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesi ve kurulunca kesin olarak verileceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesinin 25/04/2024 tarih ve E:2024/1068, K:2024/1055 sayılı kararının, 18/05/2024 tarihinde davacıya elektronik ortamda tebliğ edildiği, davacı temyiz dilekçesinin ise 24/06/2024 tarihinde UYAP üzerinden ilgili Vergi Dava Dairesine gönderildiği anlaşılmıştır.
Temyiz başvurusu üzerine yapılacak işlemleri düzenleyen 48. maddenin 6. fıkrasında tanınan yetki uyarınca, dilekçeler üzerine, dilekçelerle ilgili ilk incelemeyi yapma ve gereğini yerine getirme görevi, bölge idare mahkemelerine aittir. Anılan maddenin 7. fıkrasındaki, 6. fıkradaki kararın Danıştay ilgili dairesince verilebileceği kuralının üç dereceli yargılamaya engel olmayacak şekilde uygulanması gerektiği kuşkusuzdur.
Açıklanan nedenle, davacının temyiz istemine ilişkin dilekçe hakkında, yukarıda sözü edilen yasal düzenlemeler doğrultusunda yapılacak inceleme sonucuna göre karar verilmek üzere dosyanın İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 26/09/2024 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X)- KARŞI OY :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 48. maddesinin (7) numaralı fıkrasında, temyizin kanuni süre içinde yapılmadığının anlaşıldığı hâlde, (6) numaralı fıkrada sözü edilen kararın, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesince kesin olarak verileceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesinin 25/04/2024 tarih ve E:2024/1068, K:2024/1055 sayılı kararının, 18/05/2024 tarihinde davacıya elektronik ortamda tebliğ edildiği, davacı temyiz dilekçesinin ise 24/06/2024 tarihinde UYAP üzerinden ilgili Vergi Dava Dairesine gönderildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, davacının temyiz istemine ilişkin dilekçe hakkında, sözü edilen yasa kuralı doğrultusunda inceleme yapılarak karar verilmesi gerektiği görüşüyle Daire kararına katılmıyorum.