T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/5519
Karar No : 2024/15537
TEMYİZ İSTEMİNDE BULUNULMAMIŞ SAYILMASINA
Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan ...'nci Mekanize Piyade Alay Komutanlığında Kurmay Albay olarak görev yapmakta iken, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca kamu görevinden çıkarılan ... tarafından, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin ... tarih ve ... sayılı Milli Savunma Bakanlığı işleminin iptali ile işlemden kaynaklanan tüm yasal haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle Milli Savunma Bakanlığına karşı açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulmasının istenilmesi üzerine dosya incelendi, gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesinin 3. fıkrasında, “Davacının gösterdiği adrese tebligat yapılamaması halinde, yeni adresin bildirilmesine kadar dava dosyası işlemden kaldırılır ve varsa yürütmenin durdurulması kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir yıl içinde yeni adres bildirilmek suretiyle yeniden işleme konulması istenmediği takdirde, davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.” hükmüne; aynı maddenin 4. fıkrasında ise, "Dosyaların işlemden kaldırılmasına ve davanın açılmamış sayılmasına dair kararlar diğer tarafa tebliğ edilir." hükmüne yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Dairemizin 13/10/2022 tarih ve E:2020/5519 sayılı kararıyla dava dosyasının, karar tarihinden itibaren bir yıl içinde davacının yeni adres bildirilmek suretiyle dosyanın yeniden işleme konulması için başvurmasına kadar 2577 sayılı Kanunun 26. maddesinin 3. fıkrası hükmü uyarınca işlemden kaldırılmasına karar verildiği ancak söz konusu karar tarihinden itibaren bir yıl geçtiği halde yeni adres bildirilmediği, dosyanın yeniden işleme konulmasının istenilmediği anlaşıldığından temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir yıl içinde yeni adres bildirilmek suretiyle yeniden işleme konulması istenilmediğinden 2577 sayılı Kanun'un 26. maddesinin 3. fıkrası uyarınca temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına, temyiz aşamasındaki yargılama giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 16/10/2024 tarihinde, oybirliğiyle, kesin olarak karar verildi.