T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5284
Karar No : 2024/14888
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35/B maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının ... tarih ve ...sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ...İdare Mahkemesinin... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun gerekçeli olarak reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Temyize konu kararın hukuka aykırı olduğu, FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatının bulunmadığı, sabit hatlardan aranmasının örgütsel aramalar olmadığı, HTS kayıtlarının hukuka aykırı olarak elde edildiği, tanık beyanının 2005 yılına ilişkin olduğu ve kendisinin herhangi bir örgütsel eylemine yönelik beyanının bulunmadığı, savunma hakkı tanınmadığı, hiç kimsenin işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamayacağı belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi daha önce kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verildikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen... Ağır Ceza Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:... sayılı kararında yer alan;
''...Kocaeli ilinde HTS kaydı alınan ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...numaralı sabit hat telefonlarının HTS kaydı incelendiğinde sanığın kullandığı ... ve ... numaralı GSM hattından 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılında 16 kez arandığı; bu aramalardan 5 tanesinin kendisi gibi askeri personel olan K.A., B.D. ve E.K. isimli şahıslarla ardışık olduğu, E.K.'nun dosyada örneği mevcut şüpheli sıfatıyla etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini beyan ederek müdafi huzurunda verdiği ifadesinde özetle: "...Bizimle ilgilenen şahıslar bize buluşmaya gittiğimizde haftaya şu saatte gelirsiniz, o saatte gelemezseniz bir sonraki hafta aynı saatte gelirsiniz derlerdi. Sohbetlere birkaç hafta gitmediğimiz zaman bizi sabit hatlardan arayıp neden sohbetlere gelmediğimizi sorup bir sonraki buluşma tarihini ve saatini söylüyorlardı. Bu aramalar bu amaçla yapılmış aramalardır..." şeklinde beyanda bulunduğu; ayrıca mahkememiz huzurunda dinlenen tanık A.K.'nın sanığın örgüt içerisindeki konumuna ve yer alış şekline dair teşhis ve beyanlarda bulunduğu; yine Ankara ilindeki ... numaralı sabit hat telefonunun HTS kaydı incelendiğinde sanığın kullandığı ... ve...numaralı GSM hattından 2013 ve 2014 yılında 36 kez arandığı; bu aramalardan 8 tanesinin kendisi gibi askeri personel olan O.A.K., H.Ç., M.Z.Ü. ve L.E. ile ardışık olduğu; sanıkla ardışık arandığı tespiti yapılan K.A., B.D., E.K., O.A.K., H.Ç., M.Z.Ü. ve L.E. hakkında da aynı suçtan soruşturma/kovuşturma bulunduğu...'' tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 09/10/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.