T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5856
Karar No : 2024/15451
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Av....
İstemin Özeti : Davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35. maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının ... tarih ve ...sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen...İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:...sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi...İdare Dava Dairesinin... tarih ve E..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Bölge İdare Mahkemesince verilen kararın usule, yasaya, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu, meslek hayatı boyunca hiçbir disiplin cezası almadığı gibi hakkında tek bir idari soruşturma dahi açılmadığı, hiçbir zaman hiçbir yasadışı yapı, oluşum, grup ya da terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmadığı, kamu görevinden çıkarılmasına gerekçe olabilecek hiçbir bilgi, belge, açıklama, delil vs. sunulamadığı, olağanüstü hal döneminde yalnızca olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda ve olağanüstü hal süresiyle sınırlı geçici tedbirler alınabileceği, hakkında tesis edilen işlemin "olağanüstü halin gerektirdiği" bir durum olmadığı, savunmasına ait deliller toplanmadan tesis edilen işlem ile savunma hakkının ihlal edildiği, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerin ihlal edildiği ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirine uymamaktadır.
Bununla birlikte, hakkında yürütülen ceza yargılaması sonucunda ...Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararı ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği sabit görülerek hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilen davacının, etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması suretiyle cezasından indirim yapıldığı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği görülmüştür. Masumiyet karinesi ilkesi gereği hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, ilgilisi lehine veya aleyhine bir sonuç doğurmayacağı açık olmakla birlikte, ceza mahkemesi kararından bağımsız olarak, ceza yargılaması sırasında elde edilen delillerin, ilgililerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak veya irtibat düzeyinde bir ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi noktasında ayrıca değerlendirilmesi gerektiği açıktır.
Bu açıdan, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ...Ağır Ceza Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:... sayılı kararında; "...Sanığın 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında lise 4. Sınıftayken örgütün organize ettiği halı saha maçlarına arkadaşlarıyla birlikte gittiği, burada ... Kod H.Y. ve İ.D. isimli örgüt "abileri" ile tanıştığı, bu sırada H. isimli örgüt abisininde sanıkla ilgilendiği ve sanığı örgüt evine davet ettikleri, sanığında örgüt evine gitmeye başladığı bu evde Fetullah Gülen' vaaz ve kitaplarının okunduğu ve o yıl askeri okulu kazanan ve Balıkesir'e giden sanığın örgütle iletişiminin devam ettiği ve sanığın annesi G.B. adına kayıtlı ancak sanığın kullanımında olan... numaralı hattın Balıkesir ilinde bulunan 6 farklı sabit hattan 5.10.2013 tarihinden 10.05.2014 tarihine kadar 75 kez arandığı ve 76 adet arama kaydının bulunduğu bu aramalardan 34 tanesinin ardışık nitelikte ve A.E.T., B.A., M.E.F., C.A.G., E.Ö., H.İ.D., A.Y., M.E., R.G., Y.G., T.B.E., Ç.K., T.D., A.D., E.S., Ö.P., S.A., Y.E.Ç., E.K., M.T.T., A.A., M.D., İ.B., M.B., Y.B., G.P., Y.D., F.Y., S.K. isimli farklı asker şahıslarla olduğu ve sanığın son olarak 2014 Mayıs ayında örgüt abisinin araması sonucu buluştukları ve sonra aramaların sanık beyanıyla uyumlu şekilde kesildiği..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan... TL yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 15/10/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.