T.C.
DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/14030
Karar No : 2023/20232
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...'ya vesayeten ...
Karşı Taraf (Davalı): ... Bakanlığı / ANKARA
Vekili: Av. ...
İstemin Özeti : 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı iddia olunan parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin...tarih ve E:... K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin 692 sayılı KHK'nın Anayasanın getirmiş olduğu sınırlamaları aştığı, bu KHK'nın Anayasa ve evrensel hukuk ilkelerine aykırılık teşkil ettiği, kamu görevinden çıkarıldığı tarih itibariyle hakkında verilmiş bir mahkeme kararı olmadığı gibi idare tarafından yapılmış bir soruşturmanın dahi bulunmadığı, kanunla belirlenen sınırlar aşılarak ve tamamen keyfi ve hukuka aykırı düzenlemeler içeren KHK'nın uygulanma olanağının bulunmadığı, savunma hakkı tanınmaksızın kamu görevinden çıkarılması sebebiyle Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde teminat altına alınan savunma hakkının ihlal edildiği, kamu görevinden çıkarıldığı tarih itibariyle kendisine yöneltilen iddialar kesin bir şekilde ortaya konulmadan ve daha sonraki tarihlerde tespit edilen ancak yapıldığı tarih itibariyle suç olmayan yasal davranışları sebebiyle kamu görevinden çıkarıldığı, bu suretle doğrudan suçlu görüldüğü, masumiyet karinesinin ihlal edildiği, irtibat ve iltisak kavramlarının görevden uzaklaştırıldığı tarihte yürürlüğe girmesi sebebiyle kendisi bakımından uygulanamayacağı, kamu görevinden çıkarılmasının suç ve cezaların kanuniliği ve geriye yürümezliği ilkesini ihlal ettiği, çocuğunu iyi bir eğitim alması için özel okula gönderdiği, bu okula devlet tarafından da teşvik verildiği, bu durumun kamu görevinden çıkarılmasına gerekçe yapılamayacağı, örgüte müzahir kuruluşlara yaptığı ödemenin çocuğunun yemek ücreti olduğu, üst amir kanaatine dayalı olarak işlem tesis edilmesinin evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğu, kim tarafından oluşturulduğu belli olmayan fişleme niteliğindeki örgüt kodlamasının ve branş değişikliği yapılmış olmasının delil olarak kullanılamayacağı iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, ...Sulh Hukuk Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla ...'nun davacıya vasi olarak atandığı görüldüğünden davaya vasi yoluyla devam edilmesine ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334.maddesi uyarınca daha önce adli yardım talebi kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335.maddesinin 3.fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının davacıya, vasisine ve davalıya tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 26/12/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy