T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2021/9447
Karar No : 2025/2812
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı-...
VEKİLİ : Av. ...
DAVALI YANINDA MÜDAHİL: ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Odası ... Şubesi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN ÖZETİ: Bursa ili, Osmangazi ilçesi, ... Mahallesi, ... Ada,... ... ... ... ... sayılı parseller ve tescil harici (50.531,82 m²) toplam 30 ha alanın 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile "gelişme konut alanı", "depolama alanı", "eğitim alanı", "ibadet alanı" ve "park alanı" olarak planlanmasına ilişkin Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ... tarihli, ... sayılı kararının, anılan karara davacı tarafından yapılan itiraz üzerine, itirazının kısmen uygun olduğuna, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitim alanlarına ilişkin kurum görüşü doğrultusunda revize edilerek hazırlanan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin uygun olduğuna dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ... tarihli, ... sayılı kararının, anılan planlama bölgesinin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile "gelişme konut alanı", "toplu iş yerleri alanı", "eğitim alanı", "ibadet alanı" ve "park alanı" olarak planlanmasına ilişkin Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ... tarihli, ... sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemlerin iptali yolundaki... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine dair ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen......tarih ve E:..., K:... sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ...'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen... tarih ve E:... K:... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/05/2025 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.