T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2022/4466
Karar No : 2025/2404
TEMYİZ EDEN (DAVALILAR) : 1-... Bakanlığı/ANKARA
VEKİLİ : Av. ...
2- ... Belediye Başkanlığı-...
VEKİLİ : Av. ...
DAVALILAR YANINDA MÜDAHİL:
3- ... Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım ve Tic. AŞ
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACILAR) :1- ...
2- ...
...
44- ...
45- ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN ÖZETİ : İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesi, ... Mahallesi, ... ada, ... parsel, ... ada, ... ve ... sayılı parsel, ... ada, ... parsel ve ... ada, ... parsel sayılı taşınmazları kapsayan alanda 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ... tarih ve ... sayılı kararı ile onaylanan parselasyon işleminin iptali istemiyle açılan davanın ehliyet yönünden reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf isteminin reddine dair ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının, Danıştay Altıncı Dairesinin 10/09/2020 tarihli, E:2020/7782, K:2020/7451 sayılı kararıyla ..., ..., ... yönünden onanması, diğer davalılar yönünden ise bozulması üzerine, bozma kararına uyularak ... yönünden dava dilekçesinin 2577 sayılı Yasanın 26.maddesi uyarınca iptaline, ..., ... ile ... yönünden 2577 sayılı Yasanın 26. maddesinin 1. bendine göre, davayı takip hakkı kendisine geçenlerin başvurmasına kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına, diğer davacılar yönünden ise dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklama eklenerek reddine dair ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 29/04/2025 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.