T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2023/508
Karar No : 2025/2051
TEMYİZ EDENLER : I- DAVACI
... Otelcilik Turizm İşletmeleri Sanayi Ticaret AŞ
VEKİLİ : Av. ...
II- DAVALI
... Belediye Başkanlığı-...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF : I- DAVALI
... Belediye Başkanlığı
II- DAVACI
... Otelcilik Turizm İşletmeleri Sanayi Ticaret AŞ
İSTEMİN ÖZETİ : İstanbul İli, Şişli İlçesi, ... Mahallesi, ... ada, ... pafta, ... parsel taşınmaz üzerinde bulunan yapıda ruhsat ve eki mimari projeye aykırı imalatlar yapıldığından bahisle 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca davacıya 319.794,22-TL para cezası verilmesine ilişkin Şişli Belediye Encümeni'nin ... tarihli, ... sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemin 45.684,89-TL tutarındaki kısmının iptali, 274.109,33-TL tutarındaki kısmı yönünden ise davanın reddi yolunda... İdare Mahkemesi'nce verilen ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararın aleyhe olan kısımlarına karşı taraflarca yapılan istinaf başvurularının reddi yönünde ... Bölge İdare Mahkemesi ...İdari Dava Dairesi'nce verilen ... tarih ve E:... K:... sayılı kararın, aleyhe olan kısımlarının taraflarca usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Taraflarca savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen... tarih ve E:... K:... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 16/04/2025 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.