T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2025/3781
Karar No : 2025/3783
TEMYİZ EDEN (DAVACI) :...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Belediye Başkanlığı-...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU :Muğla İli, Milas İlçesi, ... Mahallesi,... parsel sayılı taşınmazda yer alan ... blok, ... nolu bağımsız bölümde ruhsat ve eki projesine aykırı olarak yapılan imalatların, yasal süre içerisinde imara uygun hale getirilmediği gerekçesiyle 3194 sayılı İmar Kanununun 42/3. maddesi uyarınca 18.916,92-TL idari para cezası verilmesine ilişkin .. tarih ve ... sayılı Milas Belediye Encümeni kararının iptali istemiyle açılan davanın reddine ilişkin ....İdare Mahkemesince tek hakimle verilen ... tarih ve E:...,K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun incelenmeksizin reddi yolundaki ... Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince verilen .. tarih ve E:..., K:.. sayılı kararın usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT ve HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ''İstinaf'' başlıklı 45. maddesinin 1. fıkrasında; İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabileceği, ancak, konusu beş bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararların kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamayacağı, Ek 1. maddesinde de; bu Kanunda öngörülen parasal sınırların, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan parasal sınırların, o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığınca her yıl tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacağı, bu şekilde belirlenen sınırların bin Türk Lirasını aşmayan kısımlarının dikkate alınmayacağı vurgulanmış; 2023 tarihi itibariyle yeniden değerleme oranının tatbikiyle istinaf sınırı 20.000,00-TL olmuştur.
Dosyanın incelenmesinden; davacı adına 18.916,92-TL idari para cezası verilmesine ilişkin Milas Belediye Encümeninin ... tarih ve ... sayılı kararının iptali istemiyle açılan davanın tek hakimle karar verilen tarih itibarıyla da 2023 yılı için (20.000,00-TL) kesin olarak karar verilmesi gerektiği, davaya konu edilen parasal miktarın, güncel istinaf parasal sınırlarının altında kaldığı ve istinaf kanun yoluna başvurulamayacağı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, uyuşmazlık konusu tutar itibarıyla Mahkemece tek hakimle kesin olarak karar verilen anılan Mahkeme kararının istinaf kanun yolu incelemesi neticesinde ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun incelenmeksizin reddine dair karara karşı yapılan temyiz isteminin incelenmesine yasal olanak bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan, temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının hüküm fıkrasında, temyiz yolunun açık olduğunun belirtilmesinin, kanunen temyiz yolu öngörülmeyen davalarda ilgilisine temyiz hakkı vermeyeceği açıktır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. ... Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2.Davacı tarafından yatırılan temyiz harçlarının istemi halinde iadesine,
3.2577 sayılı Kanunun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de anılan İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, 27/06/2025 tarihinde, kesin olarak, oybirliğiyle karar verildi.