T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2024/523
Karar No : 2025/1100
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Bakanlığı adına
... Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Mensucat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına 2018 ilâ 2021 yıllarında tescilli muhtelif tarih ve sayılı 323 adet serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı eşyanın kıymetinin, gözetim kıymetine yükseltilmesi suretiyle fazladan ödenen katma değer vergisinin, ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına istinaden 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 211. maddesi uyarınca geri verilmesi istemiyle Gümrükler Genel Müdürlüğüne yapılan başvurunun reddine ilişkin karara vaki itirazın reddi yolundaki işlemin iptali ile fazladan ödenen tutarın hesaplanacak tecil faiziyle birlikte iadesine hükmedilmesi istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; olayda, davalı idare tarafından belirlenen gözetim kıymet gümrük mevzuatı çerçevesinde esas alınacak kıymet olmayıp, gözetim/kayıt belgesi ibrazının gerekli olup olmadığının tespitinde esas alınacak değer olduğundan, gümrük kıymeti olarak kabul edilemeyecek olan anılan kıymet esas alınarak gerçekleştirilen tahakkuk üzerine fazladan ödenen katma değer vergisinin geri verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işleme vaki itirazın reddine dair dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği, fazladan ödenen tutarın 4458 sayılı Kanun'un 216. maddesine göre hesaplanacak tecil faiziyle birlikte iadesinin icap ettiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali ile fazladan ödenen tutarın ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak tecil faiziyle birlikte iadesine, yargılama giderinin ve vekalet ücretinin davalı idarece davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Dosyanın incelenmesinden; davacı adına tescilli muhtelif tarih ve sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı eşya için gözetim kıymeti esas alınarak fazladan ödenen katma değer vergisinin 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 211. maddesi uyarınca geri verilmesi istemiyle Muratbey Gümrük Müdürlüğüne yapılan başvurunun reddine dair karara vaki itirazın zımnen reddine ilişkin işleme karşı açılan davada, işlemin yetki unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar veren ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı taraflarca yapılan istinaf başvuruları üzerine Dairelerinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararı ile Gümrük Yönetmeliği'nin 500. maddesi kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda istinaf başvuruları kabul edilmek ve Mahkeme kararı kaldırıldıktan sonra uyuşmazlığın esasını incelemek suretiyle davanın kısmen kabulüne, kısmen de reddine hükmolunduğu, bu kapsamda İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne ait olan itiraz başvurusunu inceleme yetkisi Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce kullanılmak suretiyle itirazın reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemin, idari davaya konu edilebilecek kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığı gerekçesiyle mahkeme kararının iptale ve iadeye ilişkin hüküm fıkralarının kaldırılmasından sonra davanın incelenmeksizin reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkralarına yönelik istinaf başvurusunun ise reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davanın incelenmeksizin reddedilmesine rağmen lehlerine vekalet ücretine hükmedilmediği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NİN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrası usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri anılan hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin reddine,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 11/03/2025 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.