T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/1571
Karar No : 2025/6721
TEMYİZ İSTEMİNDE BULUNANLAR : 1- (DAVALI) ... Üniversitesi
VEKİLİ : Av. ...
2- (DAVALI YANINDA MÜDAHİL) ...
VEKİLLERİ : Av. ... - Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Ankara Üniversitesi ... Meslek Yüksekokulu ... Bölümü ... Programına öğretim görevlisi olarak atanmak için ... tarihinde girdiği yazılı sınavda 85 puan verilmesine ilişkin işlem ve işlem sonucu atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararda; davacıya yazılı sınavda 85 puan verilmesine ilişkin işlemin ölçme ve değerlendirme kriterleri açısından hukuka aykırı olduğu, asıl aday olan ...'ın öğretim görevlisi kadrosuna başvuru yapmadığı ve hakkından feragat ettiği dikkate alındığında, nihai değerlendirme puanı itibarıyla 1. yedek sırada olması gerektiği anlaşılan davacının öğretim görevlisi kadrosuna atanmamasına dair işlemin de hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :Davalı idare tarafından, hatalı ve denetime elverişsiz bilirkişi raporu esas alınarak verilen kararda hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
Davalı yanında müdahil tarafından, Mahkemece belirlenen bilirkişinin alanında yeterli olmadığı bu bilirkişi raporuna dayanılarak verilen karar da hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davacı tarafından, istemlerin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NIN DÜŞÜNCESİ : Davada, İdare Mahkemesince, öğretim görevlisi unvanlı tek bir bilirkişi belirlenerek, bu bilirkişinin hazırladığı raporların uyuşmazlığın çözümünde esas alındığı görülmüştür. Davalı idare tarafından oluşturulan 3 kişilik sınav jürisi, 1 profesör 2 doktor öğretim üyesinden oluşmaktadır. Mahkemece davalı idarece oluşturulan sınav jürisinde bulunan akademisyenlerin akademik unvanları da gözönünde bulundurularak bu akademik unvanlara denk ya da daha üstünde akademik unvanlara sahip bir bilirkişi heyeti oluşturularak uyuşmazlığın çözümlenmesi gerekmekte olup, bu nedenle mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davalı idare tarafından, Ankara Üniversitesi ... Meslek Yüksekokulu ... Bölümü ... Programı için öğretim görevlisi kadrosuna Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında öğretim görevlisi alınmasına ilişkin ilan 13/12/2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Davacı 14/01/2020 tarihinde yapılan yazılı giriş sınav neticesinde 85 puan almıştır. Yazılı giriş sınavından 95 puan alan ... isimli aday sınav puanı, ALES puanı ve lisans mezuniyet notu üzerinden yapılan hesaplama neticesinde 80,049 puanla birinci sıradan asıl aday; yazılı giriş sınavından 85 puan alan ... isimli aday sınav puanı, ALES puanı ve lisans mezuniyet notu üzerinden yapılan hesaplama neticesinde 78,727 puanla birinci yedek aday olarak belirlenmiş; davacı ise sınav puanı, ALES puanı ve lisans mezuniyet notu üzerinden yapılan hesaplama neticesinde 77,821 puan ile üçüncü sırayı alarak başarısız sayılmıştır.
Asıl aday olarak başarılı olan ...'ın 22/01/2020 tarihli dilekçesiyle kişisel sebeplerden dolayı öğretim görevlisi kadrosuna başvuru yapamayacağını ve hakkından feragat ettiğini bildirmesi üzerine yedek aday ...'ün 26/02/2020 tarih ve 15845 sayılı kararname ile öğretim görevlisi kadrosuna atanmıştır. Davacı tarafından, yazılı sınavda tarafına 85 puan verilmesine ilişkin işlemin ve bu işlem sonucu atamasının yapılmamasına ilişkin işleminin iptali talebiyle bu dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 1. maddesinde, "(1) Bu Yönetmeliğin amacı, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartları belirlemektir."; 11. maddesinde, "(1) Giriş sınavı, sınav jürisi tarafından; bilim alanı yabancı dille ilgili olan birimlerdeki öğretim görevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek üzere atama yapılacak öğretim görevlisi kadroları için adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü, bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolar için ise ilan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde sadece yazılı sınav olarak yapılır. Yabancı dille eğitim ve öğretim yapılan programlardaki öğretim görevlisi kadrolarında sözlü sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri puan alanlar için yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sözlü sınav ile yazılı sınavın puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
(2) Sınav jürisi, yazılı ve sözlü sınavın nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportör olarak belirlenen üye, yazılı ve sözlü sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
(3) Sözlü sınav sonuçları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir. Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar başarısız sayılır ve nihai değerlendirme aşamasına geçemezler." hükmü yer almıştır.
Aynı Yönetmeliğin 12. maddesinde, "(1) Sınav jürisinin değerlendirmesinde; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadrolarında, meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dâhil olmak üzere ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %10’unu, yabancı dil puanının %30’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %30’unu, yabancı dil puanının %10’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini, lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir." düzenlemelerine yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde; meslek yüksekokullarında öğretim görevlisi kadrosu için yapılan ilanlara başvuran adayların giriş sınavına katıldığı, sınav jürisinin değerlendirmesinde ALES notunun %35’ini, lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirleyeceği düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.
Uyuşmazlığın esasının davacının giriş sınav puanının beklediğinden daha düşük takdir edildiği iddiasından kaynaklandığı dikkate alınarak İdare Mahkemesince bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş olup; davacının 85 puan olan giriş sınavı puanının bilirkişi incelemesi sonucu, 90 olarak değerlendirildiği ve diğer iki adaydan ...'ün 85 olan puanının değişmediği, kendi isteği ile atanma talebinden vazgeçen ...'ın puanın 95'den 100 puana çıktığı anlaşılmıştır.
Bilirkişi raporu ve ek rapor incelendiğinde, davalı idarenin sınav sonuçlarını sakatlar nitelikte ciddi farklılıkların bilirkişi raporunda tespit edilemediği, dolayısıyla tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu itibarla, dava konusu işlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf isteminin reddine ilişkin temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın yukarıda belirtilen Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesine gönderilmesine,
5. Kesin olarak 11/09/2025 tarihinde oybirliği ile karar verildi.