AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ
İKİNCİ BÖLÜM
KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR
Başvuru no. 1540/06
Murat DEMİR / Türkiye
ve diğer 103 başvuru
(ekteki listeye bakınız)
Başkan,
Ledi Bianku,
Hâkimler,
Jon Fridrik Kjølbro,
Ivana Jelić,
ve Bölüm Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Hasan Bakırcı’nın katılımıyla, 6 Kasım 2018 tarihinde Komite olarak toplanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (İkinci Bölüm),
Ekteki tabloda belirtilen çeşitli tarihlerde yapılan yukarıdaki başvuruları göz önüne alarak,
Davalı hükümet tarafından ibraz edilen görüşleri ve bu görüşlere karşılık olarak başvuranlar tarafından ibraz edilen görüşleri dikkate alarak,
Gerçekleştirilen müzakerelerin sonucunda aşağıdaki kararı vermiştir:
OLAYLAR
1. Tümü Türk vatandaşı olan başvuranların listesi ekte yer almaktadır.
2. Türk Hükümeti (“Hükümet”), kendi görevlisi tarafından temsil edilmiştir.
A. Davanın Koşulları
3. Dava konusu olaylar, taraflarca ileri sürüldüğü şekliyle, aşağıdaki gibi özetlenebilir:
4. Başvuranların tümü, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi önünde dava açmış olup, davaları reddedilmiştir.
5. Başvurularla ilgili bilgiler ekte yer almaktadır.
B. İlgili İç Hukuk
6. Söz konusu zamana ait iç hukuka ilişkin açıklamalar Tanışma/Türkiye (no. 32219/05, §§ 29-47, 17 Kasım 2015) ve Yavuz/Türkiye ((k.k.), no. 29870/96, 25 Mayıs 2000) davalarında bulunmaktadır.
7. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumun ardından 6771 sayılı Kanun kabul edilmiştir. Bu yeni Kanun’a göre, Anayasa’nın 145 ve 157. maddeleri yürürlükten kaldırılmış ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ilga edilmiştir. Ek olarak Anayasa’nın 142. maddesine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“...Disiplin mahkemeleri dışında askerî mahkemeler kurulamaz. Ancak savaş halinde, askeri personelin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askerî mahkemeler kurulabilir.”
8. 7103 sayılı Kanun, 21 Mart 2018 tarihinde çıkarılmış ve 27 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 7103 sayılı Kanun’un 23. maddesi, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda (2577 sayılı Kanun) değişiklik yapmıştır. Bu değişikliğe göre, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin bağımsız ve tarafsız olmadığına ilişkin iddialara yönelik başvuruları an itibariyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde derdest olan bütün başvuranlar, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle Mahkemenin kabul edilemezlik kararının bildirilmesinin ardından üç ay içerisinde Ankara İdare Mahkemesi önünde yargılamaların tekrarlanmasını talep edebilirler.
ŞİKÂYET
9. Başvuranlar, Sözleşme’nin 6 § 1 maddesi kapsamında, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi önünde yürütülen yargılamaların adil olmadığından şikâyet etmişlerdir. Bu bağlamda, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olarak değerlendirilemeyeceğini öne sürmüşlerdir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME
10. Mahkeme, başvuruların konuları bakımından benzer olduklarını göz önünde bulundurarak, bunları tek bir kararda müştereken incelemeyi uygun görmektedir.
11. Başvuranlar, Sözleşme’nin 6 § 1 maddesine dayanarak, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi heyetinde yer alan iki subayın askeri makamların hiyerarşisi altında oldukları ve diğer askeri hâkimlerle aynı hukuki güvencelere sahip olmadıkları gerekçesiyle, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil yargılamadan mahrum bırakıldıkları hususunda şikâyette bulunmuşlardır. Sözleşme’nin 6. maddesinin ilgili kısımları aşağıdaki gibidir:
“Herkes, medeni hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi konusunda (...) yasalarla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından (...) adil bir şekilde (...) yargılanmayı isteme hakkına sahiptir.”
12. Hükümet, 21 Mart 2018 tarihinde çıkartılan ve 27 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Kanun hakkında Mahkemeyi bilgilendirmiştir. Hükümet; 7103 sayılı Kanun’un 23. maddesinin, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda (2577 sayılı Kanun) değişiklik yaptığına ve bu değişikliğe göre Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin bağımsız ve tarafsız olmadığına yönelik başvuruları an itibariyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde derdest olan bütün başvuranların, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle Mahkemenin kabul edilemezlik kararının bildirilmesinin ardından üç ay içerisinde Ankara İdare Mahkemesi önünde tekrar yargılanmayı talep edebileceklerine dikkat çekmiştir. Bu doğrultuda Hükümet, somut başvuruların iç hukuk yollarının tüketilmemesi sebebiyle reddedilmesi gerektiği görüşündedir.
13. Mahkeme, Sözleşme’nin 35 § 1 maddesi kapsamındaki iç hukuk yollarının tüketilmesi kuralının amacının, Sözleşme’ye Taraf Devletlere, gerçekleştirdikleri ileri sürülen ihlalleri, bu hususta Mahkemeye başvuruda bulunulmadan önce önleme veya düzeltme fırsatı vermek olduğunu yinelemektedir. Dolayısıyla, bu kural, başvuranların öncelikle ulusal hukuk sisteminin sağladığı hukuk yollarından faydalanmalarını gerektirmekte, böylece Devletlerin gerçekleştirmiş oldukları eylemlerle ilgili olarak Mahkeme önünde hesap vermelerinin önüne geçmektedir. Ancak, söz konusu kural, ileri sürülen ihlal ile ilgili olarak başvurulabilecek etkili bir iç hukuk yolunun mevcut olduğu varsayımına dayanmaktadır (bk., Radomilja ve Diğerleri/Hırvatistan [BD], no. 37685/10, § 117, 20 Mart 2018; Latak/Polonya (k.k.), no. 52070/08, § 75, 12 Ekim 2010 ve İçyer/Türkiye (k.k.), no. 18888/02, 12 Ocak 2006).
14. İç hukuk yollarının tüketilip tüketilmediğine ilişkin değerlendirme, normal şartlarda, Mahkemeye başvurunun yapıldığı tarih esas alınarak gerçekleştirilmektedir. Ancak, Mahkemenin birçok kararında belirtildiği üzere bu kural, her davanın kendine özgü koşullarıyla haklı kılınabilecek istisnalara tabidir (bk., Baumann/Fransa, no. 33592/96, § 47, 22 Mayıs 2001 ve yukarıda anılan, İçyer).
15. Mahkeme, Tanışma/Türkiye kararında, (no. 32219/05, 17 Kasım 2015) söz konusu yasal problemi incelediğini ve bu davada Sözleşme’nin 6 § 1 maddesi kapsamında Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin bağımsız ve tarafsız olarak değerlendirilemeyeceğine karar verdiğini yineler. Sonuç olarak, yerel düzeyde benzer şikâyetlere ilişkin tazmin sağlamak ve Mahkeme nezdinde derdest olan başvuru sayısını azaltmak amacıyla, 16 Nisan 2017 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmıştır. Bunun ardından, 21 Mart 2018 tarihinde, 7103 sayılı Kanun ile Mahkeme önünde derdest olan bütün başvurular için sivil bir idare mahkemesi önünde tekrar yargılanma hakkı sunulmuştur.
16. Mahkeme, Baysal/Türkiye ((k.k.), no. 29698/11, 22 Mayıs 2018) kararında, başvuranın iç hukuk yollarını, diğer deyişle söz konusu yeni hukuk yolunu tüketmediği gerekçesiyle yeni yapılmış olan bir başvuruyu kabul edilemez bulmuştur. Bu kararı verirken Mahkeme özellikle, bu yeni hukuk yolunun muhtemel surette (a priori) erişilebilir olduğunu ve yargılamanın adilliğine ilişkin şikâyetler için makul bir tazmin imkânı sunabildiğini değerlendirmiştir.
17. Mahkeme, yukarıda anılan Baysal kararındaki tespitini tekrar ederek, somut davalarda, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin tarafsız ve bağımsız olmadığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yaptığı başvuru derdest olan tüm başvuranların, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle verilen kabul edilemezlik kararının kendilerine tebliğinden itibaren üç ay içinde Ankara İdare Mahkemesi nezdinde yargılamanın yenilenmesini talep edebileceklerini ileri sürmektedir. Sonuç olarak, Ankara İdare Mahkemesine davaların yeniden incelenmesi istemiyle başvuru yapılabilecek ve Ankara İdare Mahkemesinin kararına karşı Danıştaya temyiz başvurusunda bulunulabilecektir. Başvuranlar, sonrasında Danıştayın kararına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilmektedir. Başvuranlar, ihlal iddiasının mağduru olduklarını düşünmeye devam etmeleri halinde, Sözleşme’nin 34. maddesi uyarınca Mahkemeye yeni bir başvuru yapabileceklerdir.
18. Yukarıdaki mülahazalar ışığında, Mahkeme, görülmekte olan davadaki birçok faktörün, hukuk yolunu tüketme koşulunun başvurunun yapıldığı tarih esas alınarak değerlendirilmesi gereken genel ilkeden ayrılmasını haklı kıldığı kanaatindedir. Dolayısıyla, Mahkeme, başvuranların 7103 sayılı Kanun’da öngörülen tekrar yargılanma imkânını kullanması gerektiği kanaatine varmaktadır.
19. Dolayısıyla somut başvuruların bir bütün olarak Sözleşme’nin 35 §§ 1 ve 4 maddesi uyarınca, iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmelidir.
Bu gerekçelerle, Mahkeme, oy birliğiyle,
Başvuruların birleştirilmesine;
Başvuruların kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.
İşbu karar, İngilizce olarak tanzim edilmiş olup, 29 Kasım 2018 tarihinde yazılı olarak bildirilmiştir.
Hasan BakırcıLedi Bianku
Yazı İşleri Müdür YardımcısıBaşkan
No
Başvuru numarası
Başvuru tarihi
Başvuran
Doğum tarihi
İkamet Adresi
Temsil eden kişi
Davaya özgü bilgiler
1540/06
23 Aralık 2005
Murat DEMİR
08 Eylül 1976
Bursa
Fikri AKGÜN
Başvuran, zorunlu askerlik hizmeti sırasında Hepatit B kaptığını belirterek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (“AYİM”) nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 16 Şubat 2005 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2004/99 E, 2005/159 K). Başvuranın karar düzeltme talebi, 8 Haziran 2005 tarihinde AYİM tarafından reddedilmiştir (no. 2005/437 E, 2005/504 K). Nihai karar, başvurana 27 Haziran 2005 tarihinde tebliğ edilmiştir.
19526/07
26 Nisan 2007
Sabriye ÇELİK
10 Ağustos 1964
Batman
Zubeyir ÇELİK
02 Ocak 1965
Batman
Çetin BİNGÖLBALI
Başvuranlar, oğullarının askerlik hizmeti sırasında ölmesinin ardından AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 10 Ocak 2007 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2006/1138 E, 2007/26 K). AYİM, 14 Mart 2007 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2007/219 E, 2007/242 K).
602/08
25 Aralık 2007
Volkan SEYREK
09 Ekim 1978
Ankara
Fidel OKAN
Türk Ordusuna mensup bir çavuş olan başvuran, 24 Mayıs 2006 tarihinde kendisine uygulanan disiplin yaptırımları sebebiyle görevinden ihraç edilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 27 Kasım 2007 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2006/582 E, 2007/1132 K).
16275/08
25 Mart 2008
Kenan VURAL
13 Nisan 1978
İstanbul
Veysel ANGIN
Başvurana, 2000 yılında askerlik hizmeti sırasında, akciğer tüberkülozu teşhisi konulmuştur ve başvuran daha sonra ordudan ihraç edilmiştir. Başvuran, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne başvurarak maluliyet maaşından faydalanmak istediğini bildirmiştir. Başvuranın bu talebi, 19 Eylül 2006 tarihinde reddedilmiştir. Bunun üzerine, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 31 Mayıs 2007 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2007/627 E, 2007/741 K). AYİM, 27 Eylül 2007 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir ( no. 2007/930 E, 2007/1004 K). Söz konusu karar, 11 Ekim 2007 tarihinde başvuranın avukatına tebliğ edilmiştir.
41001/08
15 Ağustos 2008
Halil İbrahim AYDIN
23 Nisan 1992
Eskişehir
Faruk HATİPOĞLU
Başvuran, askeri okuldan atılmasının ardından, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 26 Mart 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2007/1065 E ve 2008/392 K).
43809/08
03 Eylül 2008
Hayri ÇEVİK
10 Eylül 1955
Tekirdağ
Ürfet ÇEVİK
12 Ocak 1960
Tekirdağ
Aytekin ÇEVİK
02 Nisan 1979
Tekirdağ
Bilge ÇEVİK
20 Şubat 1987
Tekirdağ
İlkay SEZER
Başvuranların akrabası, 6 Ekim 2003 tarihinde askerlik hizmeti sırasında görevdeyken öldürülmüştür. Başvuranlar, 2003 yılında, Savunma Bakanlığına başvuruda bulunarak 2330 sayılı Kanun uyarınca tazminat talebinde bulunmuştur. Savunma Bakanlığı, 21 Haziran 2007 tarihinde, söz konusu olayın koşullarının 2330 sayılı Kanun kapsamına girmemesi gerekçesiyle başvuranların taleplerini reddetmiştir. Başvuranlar, söz konusu kararın iptali istemiyle, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (“AYİM”) nezdinde dava açmıştır. AYİM, 17 Ocak 2008 tarihinde başvuranların davasını reddetmiştir (no. 2007/2483 E, 2008/284 K). AYİM, 17 Nisan 2008 tarihinde, başvuranların karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2008/463 E, 2008/637 K).
56738/08
11 Kasım 2008
Onur KUMCU
04 Şubat 1991
İstanbul
Haluk DEMİRKILIÇ
Askeri okulda öğrenci olan başvuran, 10 Ekim 2005 tarihinde sağlık durumu nedeniyle okulundan atılmıştır.
Başvuran, sağlık probleminin askeri bir eğitim kampı sırasında başladığını ve yetersiz tıbbi bakım sonucunda söz konusu sağlık probleminin kötüleştiğini iddia ederek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (“AYİM”) nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 9 Ocak 2008 tarihinde, başvuranın talebini reddetmiştir (no. 2006/1327 E, 2008/36 K).
30 Nisan 2008 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de aynı mahkeme tarafından reddedilmiştir (no. 2008/473 E, 2008/508 K).
5920/09
20 Ocak 2009
Seher TÜFEKÇİ
16 Mart 1976
Ankara
Başvuran, orduda öğretmen olarak görevlendirilmiştir. Başvuran, sözleşmesi yenilenmediğinde yönetimin kendisine borçlu olduğu iddiasıyla borcunun ödenmesi için AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 19 Mart 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2007/775 E, 2008/371 K). 9 Temmuz 2008 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2008/736 E, 2008/772 K).
24596/09
27 Nisan 2009
Mehmet GÜL
07 Kasım 1979
Diyarbakır
Oktay BAĞATIR
Başvuran, 2005 yılında, zorunlu askerlik hizmeti sırasında yaralanmasının ardından AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 17 Eylül 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2006/1392 E, 2008/963 K). Nihai karar, başvurana 3 Kasım 2008 tarihinde tebliğ edilmiştir.
27890/09
20 Nisan 2009
Ferhat YEKTA
28 Aralık 1978
Gaziantep
Başvuran, ordudan ihraç edilmesinin ardından söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 9 Temmuz 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2008/304 E, 2008/661 K).
21 Ekim 2008 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de aynı mahkeme tarafından reddedilmiştir (no. 2008/102 E, 2008/855 K). Söz konusu karar, 12 Kasım 2008 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
31913/09
29 Nisan 2009
Ahmet UYKAL
10 Şubat 1969
İzmit
İsmet YANBAY
Orduda başçavuş olarak görev yapan başvuran, 12 Mayıs 2008 tarihinde
Kocaeli’den Marmaris’te bulunan başka bir askeri birliğe gönderilmiştir. Sonrasında, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 11 Kasım 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir ( no.2008/710 E, 2008/979 K).
24 Şubat 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de aynı mahkeme tarafından reddedilmiştir (no. 2008/1230 E, 2009/176 K).
50414/09
24 Ağustos 2009
Nazif ARDIÇ
01 Ocak 1975
Adana
Fatih KANMAZ
2007 yılında Türk Ordusunda astsubay olarak görev yapan başvuran aleyhine birkaç ceza davası açılmıştır. Daha sonra başvuran, 16 Ekim 2007 tarihinde ordudan ihraç edilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır ve AYİM, 21 Ekim 2008 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no.2008/273 E, 2008/878 K).
7 Nisan 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de aynı mahkeme tarafından reddedilmiştir (no. 2009/394 E, 2009/380 K).
61927/09
05 Kasım 2009
Ömer YILDIZ
19 Şubat 1985
Edirne
Recep SELÇUK
Başvuran, 2006 yılında zorunlu askerlik hizmeti sırasında bir bomba detonatörünün patlaması sonucunda ağır yaralanmıştır Başvuran, söz konusu kazadan sonra tıbbi bakımdan elverişli olmadığı gerekçesiyle ordudan terhis edilmiştir. Başvuran, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne başvurarak maluliyet maaşından faydalanmak istediğini bildirmiştir. Başvuranın bu talebi, 8 Haziran 2008 tarihinde reddedilmiştir.
Daha sonra, başvuran, Sandığın söz konusu kararını kaldırması için AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 12 Şubat 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2008/1205 E, 2009/140 K).
AYİM, 21 Mayıs 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2009/690 E, 2009/547 K).
3322/10
11 Ocak 2010
Muhammet Esedullah DUTAĞACI
27 Şubat 1972
Kilis
Ahmet BİLGİN
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, ihraç kararının iptali istemiyle dava açmıştır. AYİM, davayı kabul etmiş ve başvuran, görevine iade edilmiştir.
Daha sonra, başvuran, ödenmeyen maaş ve menfaatleri talep ederek AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. Mahkeme, 21 Temmuz 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2008/1140 E, 2009/781 K). AYİM, 13 Ekim 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2009/1015 E, 2009/966 K).
5352/10
13 Ocak 2010
Yaşar YILAN
10 Haziran 1977
MALATYA
Nejla ÇITIL TUFAN
Başvuran, zorunlu askerlik hizmetinin akli dengesini bozduğunu iddia ederek, maluliyet maaşından faydalanmak için AYİM nezdinde dava açmıştır. Başvuranın davası, 14 Mayıs 2009 tarihinde reddedilmiştir (no. 2008/1027 E, 2009/541 K). AYİM, 17 Eylül 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2009/837 E, 2009/887 K).
7607/10
02 Şubat 2010
Hüseyin ERCİVAN
01 Mart 1978
Adana
Necati ŞEKERCİOĞLU
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, tayin edilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle, 24 Haziran 2008 tarihinde AYİM nezdinde dava açmıştır. Mahkeme, 5 Mayıs 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2008/784 E, 2009/508 K). 21 Temmuz 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2009/814 E, 2009/770 K). Söz konusu karar, 3 Ağustos 2009 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
14270/10
15 Şubat 2010
Erol NARLI
15 Kasım 1978
Ankara
Gökhan ÇİÇEK
Başvuran, 31 Temmuz 2008 tarihinde, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. Mahkeme, 13 Mayıs 2009 tarihinde davayı reddetmiş ve daha sonra 9 Eylül 2009 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de AYİM tarafından reddedilmiştir.
30240/10
10 Mayıs 2010
Okan ÇAĞLAR
02 Ağustos 1982
Bursa
Başvuran, ordudan ihraç edilmesinin ardından söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. Mahkeme, 22 Aralık 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2009/1250 E, 2009/1251 K). 16 Mart 2010 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2010/285 E, 2010/269 K).
31881/10
22 Nisan 2010
İsmail ULUTAŞ
01 Ocak 1974
Malatya
Zeki TAŞKIRAN
Akıl hastalığından muzdarip olan başvuranın, askerliğe elverişli olmadığı belirtilmiştir. Daha sonra başvuran, maluliyet maaşından faydalanmak için AYİM nezdinde Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine dava açmıştır. Başvuranın davası, 11 Kasım 2009 tarihinde reddedilmiştir (no. 2008/462 E, 2019/1237 K). Başvuranın karar düzeltme talebi de 17 Şubat 2010 tarihinde reddedilmiştir (no. 2010/191 E, 2010/218 K).
36547/10
17 Haziran 2010
Necati DOĞAN
10 Mart 1982
Eskişehir
Dursun KARACA
Başvuran, ordudaki görevinden ihraç edilmesinin ardından söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. Mahkeme, 17 Kasım 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2008/155 E, 2009/1095 K). 19 Ocak 2010 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2010/96 E, 2010/34 K).
38146/10
01 Nisan 2010
Mehmet DUTUKLAR
10 Mayıs 1978
Van
Ahmet BİLGİN
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, görevinden ihraç edilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. Mahkeme, 23 Aralık 2009 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2009/743 E, 2009/1218 K). 9 Şubat 2010 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2010/184 E, 2010/125 K). Söz konusu karar, 19 Şubat 2010 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
62012/10
22 Eylül 2010
Ramazan GÖKPINAR
06 Haziran 1986
Uşak
Ayhan ÖZÇALIK
Başvuran, 12 Temmuz 2007 tarihinde, zorunlu askerlik hizmeti sırasında yaralanmıştır ve tıbbi bakımdan elverişli olmadığı gerekçesiyle ordudan terhis edilmiştir. Başvuran, AYİM nezdinde tazminat dava açmıştır. AYİM, 17 Şubat 2010 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2009/957 E, 2010/231 K).
14 Nisan 2010 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi reddedilmiştir (no. 2010/460 E, 2010/480 K).
33693/11
20 Nisan 2011
Canan SERİM
17 Aralık 1985
Kırıkkale
Cavit ÇALIŞ
Orduda subay olan başvuranın kocası, bir araba kazasında hayatını kaybetmiştir. Başvuran, emeklilik maaşından faydalanmak için AYİM nezdinde Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine dava açmıştır. Başvuranın davası, 9 Aralık 2010 tarihinde reddedilmiştir (no. 2010/649 E, 2010/1800 K). Başvuranın karar düzeltme talebi, 3 Mart 2011 tarihinde reddedilmiştir (no. 2011/691 E, 2011/967 K).
38337/11
01 Haziran 2011
İbrahim KURUMEYDAN
01 Ocak 1975
Ankara
Tülay ÇELİKYÜREK
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle 28 Ağustos 2009 tarihinde görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. Mahkeme, 22 Haziran 2010 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2009/1077 E, 2010/765 K). 23 Kasım 2010 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2010/1204 E, 2010/1134 K). Söz konusu karar, 2 Aralık 2010 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
57498/11
24 Haziran 2011
Reşat BAKIR
01 Aralık 1974
Kayseri
Dursun KARACA
Orduda çavuş olarak görev yapan başvuran, bir mayın patlaması sebebiyle ağır bir şekilde yaralanmıştır. Başvuran, yaralanması neticesinde, “malul gazi” sayılmış ve erken emekli edilmiştir.
Başvuran, 5 Nisan 2010 tarihinde, tazminat talep ederek AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 12 Ocak 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2010/832 E, 2011/28 K).
13 Nisan 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2011/570 E, 2011/503 K). Nihai karar, başvurana 27 Nisan 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
1293/12
01 Aralık 2011
Cem ÜNAL
07 Eylül 1985
Eskişehir
Cihan KOÇ
Orduda subay olarak görev yapan başvuran hakkında birkaç ceza davası açılmıştır. Daha sonra başvuran, disiplinsizlik nedeniyle 16 Haziran 2010 tarihinde görevinden ihraç edilmiştir.
Başvuran, 23 Temmuz 2010 tarihinde ihraç kararının iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 5 Nisan 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/55 E, 2011/806 K).
AYİM, 12 Temmuz 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir ve karar düzeltme talebiyle açtığı davayı kaybetmesi sonucunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 442. maddesine dayanarak, başvuranı para cezası ödemeye mâhkum etmiştir. (no. 2011/1156 E, 2011/1283 K). Nihai karar, başvurana 29 Temmuz 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
6214/12
29 Aralık 2011
Çağrı GÜLER
16 Nisan 1982
İzmir
Mehmet SEVER
Orduda subay olarak görev yapan başvuran aleyhine, Başbakana hakaret ettiği gerekçesiyle ceza yargılamaları başlatılmıştır. Söz konusu ceza yargılamaları, başvuru yapıldığında yerel mahkemeler önünde hâlâ derdest durumda bulunmaktaydı. Başvuran, 26 Mayıs 2010 tarihinde, disiplin gerekçeleriyle ordudan ihraç edilmiştir.
Başvuran, 9 Temmuz 2010 tarihinde ihraç kararının iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 22 Mart 2011 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2010/892 E, 2011/660).
19 Temmuz 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2011/1268 E, 2011/1304 K). Nihai karar, başvurana, 15 Ağustos 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
8823/12
05 Aralık 2011
Fırat SARI
23 Haziran 1975
Edirne
Ayşenur DEMİRKALE
Başvuran, zorunlu askerlik hizmeti sırasında daha yüksek bir rütbe alması gerektiğini iddia ederek, askeri rütbesi ile ilgili kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 2 Şubat 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2010/1026 E, 2011/160 K). AYİM, 25 Mayıs 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2011/743 E, 2011/687 K). Nihai karar, başvurana 18 Temmuz 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
11883/12
29 Aralık 2011
Baki AKSOY
18 Aralık 1970
Ankara
Orduda subay olarak görev yapan başvuran aleyhinde, kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle ceza yargılamaları başlatılmıştır. Başvuran, mesleki değerlere zarar verecek şekilde davrandığı gerekçesiyle 4 Haziran 2010 tarihinde ihraç edilmiştir.
Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 22 Şubat 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2010/823 E, 2011/551 K). AYİM, 14 Haziran 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2011/1061 E, 2011/1147 K).
14262/12
07 Şubat 2012
Ali ERTAN
20 Mart 1980
Aydın
Recep SELÇUK
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, 16 Mart 2011 tarihinde söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 25 Ekim 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/641 E, 2011/1678 K).
AYİM, 27 Aralık 2011 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2011/1898, 2011/1967 K).
14518/12
18 Ocak 2012
Zeydin ATEŞ
23 Ekim 1979
İstanbul
Orduda teğmen olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 29 Mart 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2010/598 E, 2011/739 K).
AYİM, 5 Temmuz 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (No. 2011/1182E, 2011/1259K). Nihai karar, başvurana 18 Temmuz 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
20923/12
01 Mart 2012
Yıldırım Yaşar ÇILTAŞ
20 Mayıs 1967
Manisa
Olgun DEMİR
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, görev başındayken gerçekleşen bir kaza sırasında ağır bir şekilde yaralanmıştır. Başvuran, 15 Mart 2010 tarihinde, askerliğe tıbbi bakımdan elverişli olmadığı gerekçesiyle ordudan ihraç edilmiştir. Daha sonra, başvuran, Terörle Mücadele Kanunu’nun (3713 sayılı Kanun) 21. maddesi uyarınca maluliyet maaşından faydalanma istemiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmuştur. Başvuranın başvurusu reddedilmiştir. Başvuran, 11 Kasım 2010 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumunun kararının iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 15 Eylül 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/721 E, 2011/1855 K).
22020/12
13 Mart 2012
Rıdvan KÖSE
01 Ocak 1981
İzmir
Orduda çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle görevinden ihraç edilmiştir.
Başvuran, 7 Mart 2011 tarihinde söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 25 Ekim 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/775 E, 2011/1673 K).
23787/12
22 Mart 2012
Nail ÇELİK
01 Temmuz 1958
İstanbul
Nezahat ÇELİK
05 Aralık 1960
İstanbul
Sezai ÇELİK
05 Şubat 1986
İstanbul
Elif BÖYÜKVURAL
22 Mayıs 1981
İstanbul
Hayrettin AÇIKGÖZ
Başvuranların akrabası, askerlik hizmeti sırasında, mayın patlaması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Başvuranlar, AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 15 Haziran 2011 tarihinde, başvuranların bir kısmının davasını, halihazırda tazminat almış oldukları gerekçesiyle reddetmiştir. Öte yandan, AYİM, geri kalan başvuranların tazminat taleplerini kısmen kabul etmiştir (no. 2011/182 E., 2011/838 K.). 21 Eylül 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2011/1129 E.,2011/1096 K.) Nihai karar, başvurana 3 Ekim 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
24731/12
14 Mart 2012
Erkin Erdem KARA
01 Şubat 1968
Ankara
Orduda binbaşı olarak görev yapan başvuran, aleyhinde başlatılan ceza yargılamaları sebebiyle 2002 yılında görevinden uzaklaştırılmıştır. Ceza davaları, davaya konu suç hakkındaki kovuşturmanın zaman aşımına uğraması gerekçesiyle, 2010 yılında düşürülmüştür. Başvuran, özlük haklarının ve maddi haklarının geri verilmesini talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Başvuranın söz konusu kararın iptali ve manevi tazminat talepleriyle AYİM nezdinde açtığı dava, 24 Mayıs 2011 tarihinde reddedilmiştir (no. 2010/1048 E, 2011/1074 K). AYİM, 20 Eylül 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2011/1405 E, 2011/1435 K). Nihai karar, başvurana 30 Eylül 2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.
26763/12
22 Mart 2012
İsmail YILDIZ
01 Ocak 1964
İstanbul
Kezban YILDIZ
01 Ocak 1969
İstanbul
Arzu YILDIZ
01 Ocak 1992
İstanbul
Nadir YILDIZ
01 Ocak 1984
Kastamonu
Mustafa YILDIZ
01 Ocak 1986
İstanbul
Hayrettin AÇIKGÖZ
Başvuranlar, askerlik hizmeti sırasında, bir mayın patlaması sebebiyle hayatını kaybeden A.Y.’nin akrabalarıdır. Başvuranlar, AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 8 Haziran 2011 tarihinde, başvuranların bir kısmının davasını, halihazırda tazminat almış oldukları gerekçesiyle reddetmiştir. Öte yandan, AYİM, diğer başvuranların taleplerini kısmen kabul etmiştir (2011/146 E, 2011/871 K). Başvuranların karar düzeltme talebi de 28 Eylül 2011 tarihinde reddedilmiştir (2011/1179 E., 2011/1143 K.).
27240/12
12 Nisan 2012
Erdal ERGÜL
01 Ocak 1971
Ankara
Ali Ersin GÜR
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle görevinden ihraç edilmiştir. O sırada, başvuranın itirazları, yetkili yerel mahkemeler tarafından reddedilmiştir. 2010 yılında bazı askeri personelin göreve iade edilmesi için yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi, durumu yukarıda anılan Kanun’da belirtilen koşullara uymadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Başvuran, 22 Haziran 2010 tarihinde söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Mart 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2585 E, 2012/506 K).
27364/12
09 Nisan 2012
Yavuz AYKUT
30 Mayıs 1970
İzmir
Mehmet Tahsin SONER
Başvuran tarafından AYİM nezdinde açılan tazminat davası 22 Haziran 2011 tarihinde reddedilmiştir (no. 2010/4449 E, 2010/1326 K). 19 Ekim 2011 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2011/1314 E, 2011/1280 K).
31706/12
09 Nisan 2012
Vedat SEVİK
01 Ocak 1978
Diyarbakır
Serdar ÇELEBİ
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, bir akıl hastalığından muzdarip olduğunu iddia etmiştir. Başvurana göre, söz konusu durumundan dolayı emeklilik hakkına sahip olması gerekirken başvuran, disiplin gerekçeleriyle ihraç edilmiştir. Başvuran tarafından, söz konusu kararın iptali istemiyle açılan dava, 14 Eylül 2011 tarihinde AYİM tarafından reddedilmiştir (no. 2010/619 E, 2011/1388 K). Başvuranın karar düzeltme talebi de 29 Kasım 2011 tarihinde reddedilmiştir (2011/1682 E., 2011/1792 K.).
33469/12
27 Mart 2012
Cemal ALTUNTAŞ
22 Aralık 1971
İstanbul
Haydar YILDIRIM
Başvuran, askerlik hizmeti sırasında yaralanmış ve sakat kalmıştır. Başvuran, gazi maaşı almak için AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 1 Aralık 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2010/587 E., 2011/2475 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 8 Mart 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/544 E., 2012/326 K.).
47382/12
11 Mayıs 2012
Ali KAR
09 Mart 1941
İstanbul
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle görevinden ihraç edilmiştir.
24 Mart 2011 tarihinde, başvuran, 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 14 Eylül 2011 tarihinde reddedilmiştir.
Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 22 Mart 2012 tarihinde reddedilmiştir
(no. 2011/2537 E, 2011/858 K).
50037/12
22 Mayıs 2012
Burak ŞAHİN
20 Haziran 1989
Mersin
Abdurrahman SARI
Başvuranın, zorunlu askerlik hizmeti sırasında, duyma kaybı sebebiyle askerliğe elverişli olmadığına karar verilmiştir. Başvuran, önceden var olan durumunun askerlik hizmeti sırasında kötüleştiğini iddia ederek, AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 1 Şubat 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/1590 E, 2012/82 K).
50731/12
05 Haziran 2012
Refik BENER
15 Mayıs 1972
Ankara
Hayrettin AÇIKGÖZ
Başvuranın akrabası, askerlik hizmeti sırasında, bir mayın patlaması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Başvuran, AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 7 Aralık tarihinde, başvuranın manevi tazminat taleplerini kısmen kabul etmiştir (no. 2011/621 E, 2011/1520 K).
58929/12
21 Haziran 2012
Murat KAYNAR
09 Haziran 1977
İzmir
Ahmet KAHVECİ
Başvuran, Türk Ordusunda sivil personel olarak görev yapmaktadır. Başvuranın AYİM nezdinde 13 Ekim 2011 tarihinde açtığı dava, idari bir işlemin söz konusu olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir (no. 2011/2221 E, 2011/2130 K).
AYİM, 16 Şubat 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/393 E, 2011/171 K). Nihai karar, başvurana 1 Mart 2012 tarihinde tebliğ edilmiştir.
58934/12
21 Haziran 2012
Haydar TAN
03 Mart 1964
İstanbul
Hacer TAN
20 Haziran 1961
İstanbul
Esmani KIRMIZI
Başvuranlar, zorunlu askerlik hizmeti sırasında gerçekleşen bir kazada hayatını kaybeden M.T.’nin ebeveynleridir. Başvuranlar, oğullarına şehit statüsü verilmesini talep ederek, idareye başvurmuştur. Başvuranların talebi, 25 Mart 2011 tarihinde reddedilmiştir.
Başvuranlar, 10 Mayıs 2011 tarihinde söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır.
AYİM, 17 Kasım 2011 tarihinde, başvuranların davasını reddetmiştir (no. 2011/2030 E, 2011/2480 K).
AYİM, 19 Nisan 2012 tarihinde, başvuranların karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/842 E, 2012/955 K). Nihai karar, başvuranlara 14 Mayıs 2012 tarihinde tebliğ edilmiştir.
63032/12
02 Ağustos 2012
İlker KARCI
21 Temmuz 1978
Denizli
Savaş BAYTOK
2 Haziran 2006 tarihinde, orduda subay olan başvuran aleyhinde, görevi kötüye kullanması gerekçesiyle ceza yargılamaları başlatılmıştır. 9 Kasım 2010 tarihinde, başvurana atılı suçlar sabit bulunmuştur. Daha sonra başvuran, 14 Mayıs 2011 tarihinde disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 5 Nisan 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2303 E, 2011/975 K). AYİM, 15 Mayıs 2012 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/661 E, 2012/595 K).
63822/12
01 Ağustos 2012
Halil ATEŞ
22 Mart 1981
Adana
Mehmet Sadık LİMAN
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplinsizlik nedeniyle görevinden ihraç edilmiştir. Başvuranın söz konusu kararın iptali istemiyle açtığı dava, 3 Nisan 2011 tarihinde AYİM tarafından reddedilmiştir (no. 2011/4075 E, 2011/1483 K). AYİM, 12 Haziran 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/851 E, 2012/729 K).
66039/12
03 Eylül 2012
Özgür ÖZTÜRK
03 Ocak 1977
Ankara
Songül ÖZTÜRK
Orduda veteriner hekim olan başvuran, tıp doktorlarına verilen bazı maddi haklardan faydalanma talebinin reddedilmesinin ardından, AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 29 Aralık 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/811 E, 2011/2825 K). Başvuranın karar düzeltme talebi de 10 Mayıs 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1030 E., 2011/2825 K.).
66631/12
19 Eylül 2012
Ahmet Behçet HOŞCAN
12 Nisan 1969
İstanbul
Orduda subay olan başvuran, 1999 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Söz konusu dönemdeki mevzuat, başvuranın söz konusu karar aleyhine dava açmasına olanak sağlamamıştır. Başvuran, 2011 yılında iç hukukta yapılan değişikliğin ardından, ihraç kararının kanuna aykırı olması sebebiyle tazminat talep ederek AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 17 Mayıs 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2795 E, 2012/1273 K).
66868/12
23 Ağustos 2012
Remzi Taner AKÇAKANAT
12 Haziran 1969
Ankara
Fikret ŞEN
Başvuran, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 22 Şubat 2012 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/1333 E, 2012/192 K). 23 Mayıs 2012 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2012/460 E, 2012/555 K).
68108/12
29 Ağustos 2012
Ahmet KANAK
01 Nisan 1965
Ankara
Kaya YELEK
Orduda subay olarak görev yapan başvuran aleyhinde, kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle 1 Nisan 2009 tarihinde ceza yargılamaları başlatılmıştır. Ceza davası, başvuru yapıldığı tarihte yerel mahkemeler önünde hâlâ derdest durumda bulunmaktaydı. Daha sonra, başvuran, 4 Eylül 2009 tarihinde disiplin gerekçeleriyle ordudan ihraç edilmiştir. Başvuran, ihraç kararının iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 7 Aralık 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2009/1148 E., 2011/1875 K.). AYİM, 6 Mart 2012 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (2012/286 E., 2012/233 K .).
70783/12
06 Eylül 2012
Şevket KIRAÇ
05 Eylül 1987
Mardin
Ali AYDEMİR
Başvuranın, zorunlu askerlik hizmetine elverişli olmadığına karar verilmiştir ve başvuran, 5 Mayıs 2010 tarihinde terhis edilmiştir. Başvuran, maddi ve manevi tazminat talep ederek, AYİM nezdinde dava açmıştır. Başvuran, sağlık problemlerinin zorunlu askerlik hizmeti yüzünden ortaya çıktığını iddia etmiştir. AYİM, 16 Mayıs 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1501 E., 2012/573 K.).
72723/12
03 Eylül 2012
Volkan İPEKÇİOĞLU
24 Ağustos 1973
İstanbul
Songül ÖZTÜRK
Orduda veteriner hekim olan başvuran, tıp doktorlarına verilen bazı maddi haklardan faydalanma talebinin reddedilmesinin ardından, AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 20 Ocak 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/986 E., 2011/135 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 26 Nisan 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1070 E., 2012/955 K.).
80443/12
30 Ekim 2012
Cem KÖZ
22 Kasım 1969
Ankara
Necati ŞEKERCİOĞLU
Başvuran, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 28 Aralık 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1195 E., 2011/1576 K.). 18 Nisan 2012 tarihinde başvuranın karar düzeltme talebi reddedilmiştir (2012/353 E., 2012/399 K.) ve söz konusu karar, 30 Nisan 2012 tarihinde başvuranın temsilcisine tebliğ edilmiştir.
81701/12
22 Ekim 2012
Nejdet AĞAÇ
27 Mart 1988
Kars
Uğur CEYHAN
Başvuranın, zorunlu askerlik hizmeti sırasında, askerliğe elverişli olmadığına karar verilmiştir ve başvuran terhis edilmiştir. Başvuran, sağlık problemlerinin zorunlu askerlik hizmeti sırasında ortaya çıktığını iddia etmiştir ve maddi ve manevi tazminat talep ederek AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 1 Şubat 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2010/865 E., 2012/93 K.). AYİM, 25 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir ( 2012/379 E., 2012/440 K.).
109/13
19 Eylül 2012
Emrah ELDOĞAN
16 Ağustos1986
Adana
Halil Bülent OK
Başvuran, zorunlu askerlik hizmeti sırasında yaralanmıştır. Başvuran, AYİM nezdinde Savunma Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştır. AYİM, 8 Şubat 2012 tarihinde, başvuranın tazminat taleplerini kısmen kabul etmiştir (2011/5 E., 2012/117 K.). AYİM, 6 Haziran 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir ( 2012/517 E., 2012/616 K.).
2023/13
16 Kasım 2012
Mustafa SAYIN
11 Mart 1984
Ankara
Subay olarak görev yapan başvuran, katılması zorunlu olan bir eğitim için harcırah ödenmesini talep ederek AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 5 Ocak 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1180 E., 2012/6 K.). 26 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (2012/950 E., 2012/1024 K.) ve söz konusu karar, 21 Mayıs 2012 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
8935/13
10 Aralık 2012
Şerif KESKİN
22 Eylül 1955
Lefkoşa
Ahmet Doğan BEYARSLAN
10 Aralık 1957
Kocaeli
Ahmet Doğan BEYARSLAN
Orduda subay olan başvuranlar, disiplin kurallarına uymadıkları gerekçesiyle görevlerinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranların söz konusu hükümlerden yararlanma talepleri, durumları söz konusu kanun kapsamında olmadığından reddedilmiştir. AYİM, 17 Mayıs 2012 tarihinde, başvuranların davalarını reddetmiştir (2011/2392 E., 2012/1246 K. ve 2011/2391 E., 2012/1244 K.) ve söz konusu kararlar, 19 Haziran 2012 tarihinde başvuranların temsilcisine tebliğ edilmiştir.
9917/13
01 Ekim 2012
Yavuz AYKUT
30 Mayıs 1970
İzmir
Mehmet Tahsin SONER
Orduda subay olan başvuran, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 29 Aralık 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1890 E., 2011/2001 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 17 Nisan 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/291 E., 2012/404 K.).
11844/13
20 Aralık 2012
Halil SOLAK
23 Nisan 1981
Kastamonu
Yıldıray BELEN
Orduda subay olan başvuran, 12 Nisan 2010 tarihinde, hizmet etmeye elverişli olmadığının beyan edilmesiyle malulen emekli edilmiştir. Başvuran, malulen gazi hükümlerinden yararlanmak için talepte bulunmuştur. Başvuran, talebinin reddedilmesi üzerine AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Aralık 2011 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/2545 E., 2011/2815 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de, 13 Eylül 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1208 E., 2012/1630 K.).
12345/13
28 Mayıs 2012
Kadir KÜÇÜK
14 Nisan 1990
Ankara
Cavit ÇALIŞ
Başvuran, 26 Temmuz 2011 tarihinde disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle askeri okuldan atılmıştır.
Başvuran, 3 Ağustos 2011 tarihinde atılma kararının iptali istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde dava açmıştır.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 21 Aralık 2011 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/1110 E, 2011/1581/ K).
18 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de aynı mahkeme tarafından reddedilmiştir (no. 2012/339 E, 2012/414 K).
19950/13
08 Mart 2013
Yarullah ÇALIŞ
02 Mart 1950
Eskişehir
Gökhan TÜRK
Hava Harp Okulunda öğrenci olan başvuran, disiplin gerekçeleriyle 1973 yılında öğrencilikten çıkarılmıştır. 29 Mart 2011 tarihinde, başvuran, bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 20 Nisan 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 20 Eylül 2012 tarihinde reddedilmiş (2011/1997 E., 2012/1879 K.) ve 7 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (2013/20 E., 2013/4 K).
20035/13
11 Mart 2013
Turgut ASLAN
08 Temmuz 1989
Aksaray
Furkan Memiş MUTLU
Başvuranın, zorunlu askerlik hizmeti sırasında, askerliğe elverişli olmadığına karar verilmiştir ve başvuran terhis edilmiştir. Başvuran, sağlık durumunun askerlik hizmeti sebebiyle kötüleştiğini iddia ederek, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 14 Mart 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1304 E., 2012/288 K.). 12 Eylül 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (2012/544 E. 2012/708 K).
20711/13
20 Mart 2013
Şerafettin AKKUŞ
15 Ocak 1946
Ankara
Ali Rıza BİLDİK
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle görevinden ihraç edilmiştir. 25 Mart 2011 tarihinde, başvuran, bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 16 Eylül 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 12 Nisan 2012 tarihinde reddedilmiştir (2011/2916 E., 2012/911 K.). AYİM, 14 Eylül 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir ( 2012/1411 E., 2012/1652 K.).
21955/13
08 Mart 2013
Mustafa Kemal ÖZKAN
13 Ağustos 1951
Çanakkale
Gökhan TÜRK
Hava Harp Okulunda öğrenci olan başvuran, disiplin gerekçeleriyle 1973 yılında öğrencilikten çıkarılmıştır. 20 Nisan 2011 tarihinde, başvuran, bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 31 Mayıs 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 20 Eylül 2012 tarihinde reddedilmiştir (2011/2959 E., 2012/1851 K.).
22105/13
08 Mart 2013
Mustafa OLAŞ
13 Ocak 1959
İzmir
Kara Harp Okulunda öğrenci olan başvuran, disiplin gerekçeleriyle 1980 yılında okuldan atılmıştır. 6 Nisan 2011 tarihinde, başvuran, 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 6 Mayıs 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 20 Eylül 2012 tarihinde reddedilmiş (2011/1887 E., 2012/1859 K.) ve söz konusu karar, 2 Ekim 2012 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
74864/13
18 Kasım 2013
Yaşasın ASLAN
28 Ağustos 1969
Balıkesir
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, sağlık koşulları nedeniyle zorunlu nöbet hizmetinden feragat etmek için talepte bulunmuştur; ancak söz konusu talep reddedilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 27 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1155 E, 2012/1177 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 6 Aralık 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1800 E, 2012/2353 K). Başvuranın bireysel başvuru talebi (2013/1134), 16 Mayıs 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar 7 Haziran 2013 tarihinde başvurana tebliğ edilmiştir.
3642/14
11 Aralık 2013
Ali İhsan YAYLACI
03 Ekim 1969
Denizli
Utku ÇAĞIRGAN
Orduda çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle 1993 yılında ihraç edilmiştir. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 26 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın ihracı, söz konusu dönemde yargı denetimine tabi olduğu için başvuranın davasının söz konusu değişikliğin kapsamına girmediğini belirterek, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/102 E, 2012/1032 K). AYİM, 18 Ekim 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/1589 E, 2012/2047 K). Başvuranın 8 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun kabul edilemez olduğu beyan edilmiştir. Nihai karar, başvurana 27 Ağustos 2013 tarihinde tebliğ edilmiştir.
11605/14
24 Ocak 2014
Hasan ÖZDEMİR
17 Mart 1976
Ankara
Murat ALBAYRAK
Orduda sivil memur olarak görev yapan başvuran, görev ünvanının değiştirilmesini talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 19 Aralık 2012 tarihinde reddedilmiştir (no. 2012/1232 E, 2012/1244 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 30 Eylül 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
15242/14
12 Şubat 2014
Ergün Ahmet AKÇA
18 Haziran 1962
İstanbul
Nejdet GÖĞÜSDERE
Askeri bir öğrenci olan başvuran, 1982 yılında askeri okuldan atılmıştır. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlarla ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan yeni bir Kanun’un kabul edilmesinin ardından söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, başvuranın ihraç edildiği tarihte orduda subay statüsünde olmaması sebebiyle davanın söz konusu değişikliğin kapsamına giremeyeceğini belirterek 20 Eylül 2012 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2073 E, 2012/1881 K). AYİM, 31 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/148 E, 2013/97 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 9 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 20 Ağustos 2013 tarihinde tebliğ edilmiştir.
16239/14
12 Şubat 2014
Mehmet EŞGIN
15 Haziran 1962
İstanbul
Nejdet GÖĞÜSDERE
Askeri bir öğrenci olan başvuran, 1982 yılında askeri okuldan atılmıştır. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, başvuranın ihraç edildiği tarihte orduda subay statüsünde olmaması sebebiyle davanın söz konusu değişikliğin kapsamına girmeyeceğini belirterek 20 Eylül 2012 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/1917 E, 2012/1847 K). AYİM, 17 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2013/99 E, 2013/32 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 30 Eylül 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
17198/14
12 Şubat 2014
Hüseyin Tamer HAVA
02 Haziran 1965
Eskişehir
Altan ULUTAŞ
Subay olarak görev yapan başvuran, akademik bir mevkide görevlendirilmek için başvuruda bulunmuştur. Ancak, söz konusu göreve başka bir aday atanmıştır. Başvuranın söz konusu kararın iptali istemiyle, 3 Temmuz 2012 tarihinde AYİM nezdinde açtığı dava reddedilmiştir (no. 2011/1615 E, 2012/784 K). AYİM, 20 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/1405 E, 2012/1232 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 9 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 14 Ağustos 2013 tarihinde tebliğ edilmiştir.
17267/14
13 Şubat 2014
Mustafa YUNUSOĞLU
07 Haziran 1950
İstanbul
Askeri bir öğrenci olan başvuran, 1972 yılında askeri okuldan atılmıştır. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, reddedilmiştir. Bunun üzerine, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, başvuranın ihraç edildiği tarihte orduda subay statüsünde olmaması sebebiyle davanın söz konusu değişikliğin kapsamına girmeyeceğini belirterek 20 Eylül 2012 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/1837 E, 2012/1866 K). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2013/303 E, 2013/259 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 9 Ocak 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 4 Şubat 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
20080/14
27 Şubat 2014
Murat TAŞKIN
23 Şubat 1972
Antalya
Çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle, 2001 yılında ordudan ihraç edilmiştir. Başvuranın ihraç kararına karşı açtığı idari davalar reddedilmiştir. Söz konusu karar, 10 Şubat 2004 tarihinde kesinleşmiştir. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu son kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 12 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın ihracı, söz konusu dönemde yargı denetimine tabi olduğu için başvuranın davasının söz konusu değişiklik kapsamında kabul edilemeyeceğini belirterek, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2799 E, 2012/904 K). AYİM, 1 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/1648 E, 2012/2132 K). Başvuranın Anayasa Mahkmesine yaptığı bireysel başvurusunun 24 Ekim 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
20166/14
28 Şubat 2014
Kurtuluş KAYA
22 Kasım 1959
İstanbul
Hüseyin Mitat TOMBAK
Askeri bir öğrenci olan başvuran, 1981 yılında askeri okuldan atılmıştır. Başvuranın ihraç kararına karşı açtığı davalar 26 Mayıs 1982 tarihinde reddedilmiştir. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu son kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, başvuranın ihraç edildiği tarihte orduda subay statüsünde olmaması sebebiyle davanın söz konusu değişikliğin kapsamına girmeyeceğini belirterek 04 Ekim 2012 tarihinde başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2183 E, 2012/1952 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 20 Aralık 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
21222/14
07 Mart 2014
Mustafa AŞAN
20 Eylül 1952
Samsun
Çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle, 1982 yılında ordudan ihraç edilmiştir. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 19 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın ihracı, söz konusu dönemde yargı denetimine tabi olduğu için başvuranın davasının söz konusu değişiklik kapsamında kabul edilemeyeceğini belirterek başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2011/2559 E, 2012/1063 K). AYİM, 1 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/1248 E, 2012/2134 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 26 Eylül 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
39978/14
07 Mayıs 2014
Salih KARAKOÇ
29 Mayıs 1969
Hakkari
Ali CAN
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, kısırlık tedavisine Hakkari’de devam edemeyeceğini iddia ederek, Hakkari’deki başka bir askeri birlikte görevlendirilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/725 E, 2012/1213 K). AYİM, 2 Nisan 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/20 E, 2013/344 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 19 Aralık 2013 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 10 Ocak 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir
43372/14
23 Mayıs 2014
Şeref Zekai KOLAK
01 Ekim 1964
Ankara
Yasin TEKAKÇA
Subay olarak görev yapan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, söz konusu Kanun’un geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1703 E, 2013/362 K). AYİM, 11 Temmuz 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2013/845 E, 2013/958 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun 28 Şubat 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 25 Mart 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
43389/14
23 Mayıs 2014
Nedim YALÇIN
10 Ocak 1963
Ankara
Yasin TEKAKÇA
Subay olarak görev yapan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, ihraç edildiğinden beri maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, söz konusu Kanun’un, geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1040 E, 2012/2251 K). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/293 E, 2013/266 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 30 Ocak 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 15 Şubat 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
44483/14
23 Mayıs 2014
Erkan Ahmet ÜNAL
23 Şubat 1965
Ankara
Yasin TEKAKÇA
Subay olarak görev yapan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, ihraç edildiğinden beri maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, yeni Kanun’un, geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1039 E, 2012/2248 K). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/285 E, 2013/264 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun 30 Ocak 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 4 Mart 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
44511/14
23 Mayıs 2014
İbrahim TARIM
15 Ocak 1965
Manisa
Yasin TEKAKÇA
Bir subay olan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla görevinden ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, ihraç edildiğinden beri maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, söz konusu Kanun’un, geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1045 E, 2012/2249 K). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no 2013/282 E, 2013/263 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 26 Şubat 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 25 Mart 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
44619/14
23 Mayıs 2014
Burhan GÖKER
08 Mayıs 1965
Ankara
Yasin TEKAKÇA
Bir subay olan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla görevinden ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, ihraç edildiğinden beri maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, yeni Kanun’un, geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1042 E, 2012/2250 K). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini reddetmiştir (no. 2013/288 E, 2013/265 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun 24 Ocak 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 15 Şubat 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
44622/14
23 Mayıs 2014
Mustafa Kemal SUNGUR
20 Kasım 1963
Virjinya
Yasin TEKAKÇA
Bir subay olan başvuran, 1987 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla görevinden ihraç edilmiştir. Söz konusu kararlar, ilgili tarihte yargı denetimine tabi değildi. Başvuran, söz konusu durumdaki eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuran, ilk talebinin kabul edilmesinin ardından, ihraç edildiğinden beri maddi haklarından yoksun bırakıldığını iddia ederek bir kez daha idareye başvurmuştur. Başvuranın talebi reddedilmiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 22 Kasım 2012 tarihinde, söz konusu Kanun’un, geçmiş maddi haklara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği gerekçesiyle başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/1038 E, 2012/2286 K). AYİM, 21 Mart 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/376 E, 2013/381 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun 6 Mart 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
47239/14
13 Haziran 2014
Şeref BÜYÜKKÖSE
07 Ocak 1972
Siirt
Adem DEMİR
Orduda çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin sorunları nedeniyle görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, 28 Mart 2012 tarihinde söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 18 Aralık 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/496 E, 2011/1511 K). AYİM, 30 Nisan 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2013/469 E, 2013/490 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 17 Nisan 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir. Nihai karar, başvurana 28 Nisan 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
50367/14
16 Haziran 2014
Kemal BAYKAN
25 Şubat 1964
İstanbul
İbrahim BAYKAN
Orduda teğmen olarak görev alan başvuran, yabancı uyruklu biriyle evli olduğu gerekçesiyle 1995 yılında ihraç edilmiştir. Başvuran, herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan kararlar ile ihraç edilen eski askeri personelin belirli sosyal ve mali haklarının tazminini sağlayan 6191 sayılı Kanun ile kabul edilen değişikliğin ardından, söz konusu değişiklikten yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 19 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın ihracı, söz konusu dönemde yargı denetimine tabi olduğu için başvuranın davasının söz konusu değişikliğin kapsamına girmediğini belirterek, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/285 E, 2012/987 K). AYİM, 8 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (no. 2012/1716 E, 2012/2184 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 28 Şubat 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
50475/14
07 Temmuz 2014
Sedat DOĞAN
20 Ekim 1973
Konya
Orduda başçavuş olarak görev yapan başvuran, başka bir askeri birlikte görevlendirilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 15 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/733 E, 2012/1247 K). 2 Nisan 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebi de reddedilmiştir (no. 2013/374 E, 2013/352 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 11 Mart 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
50807/14
07 Temmuz 2014
Ahmet GÜLER
02 Mayıs 1970
Konya
Orduda başçavuş olarak görev yapan başvuran, başka bir askeri birlikte görevlendirilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 20 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (no. 2012/726 E, 2012/1237 K). Başvuranın karar düzeltme talebi de 26 Şubat 2013 tarihinde reddedilmiştir (no. 2013/255 E, 2013/232 K). Başvuranın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurusunun 14 Mart 2014 tarihinde kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
51808/14
07 Temmuz 2014
Yiğit Emre SALCI
15 Mart 1973
Konya
Orduda subay olan başvuran, rızası olmadan başka bir askeri birlikte görevlendirilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 27 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/723 E., 2012/1388 K). Başvuranın karar düzeltme talebi de 30 Nisan 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/464 E., 2013/501 K). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/4037), 27 Mayıs 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir ve söz konusu karar, başvurana 6 Haziran 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
56768/14
08 Ağustos 2014
Ercan ŞAHİNBEY
02 Nisan 1972
İstanbul
Gültekin ÖZKURT
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 1996 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi onaylanmış ve başvuran, göreve iade edilmiştir. Başvuran, işsizlik süreci boyunca muzdarip olduğu iddia edilen mali kaybı tahsil etmek amacıyla, AYİM nezdinde bir dava açmıştır. AYİM, 20 Aralık 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/1251 E., 2012/2489 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 16 Mayıs 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/588 E., 2013/708 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/4671), Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 14 Şubat 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
62866/14
03 Eylül 2014
İsmail CANKARDEŞ
05 Ocak 1948
İstanbul
Orduda subay olarak görev alan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 1971 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi, durumu yukarıda anılan Kanun’da belirtilen koşullara uymadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. AYİM, 26 Nisan 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/2695 E., 2012/1358 K.) ve başvuranın karar düzeltme talebi de 1 Kasım 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1666 E., 2012/2115 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/1263),
Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvurana 20 Mart 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
69222/14
09 Ekim 2014
Mehmet ŞARLAK
21 Eylül 1981
Batman
Cihan KOÇ
Orduda bir subay olan başvuran, AYİM nezdinde tazminat davası açmıştır. AYİM, 17 Mayıs 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2011/1736 E, 2012/623 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de, 3 Ekim 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/1209 E., 2012/893 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2012/621), Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 8 Eylül 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Bu süre zarfında, başvuran aleyhine açılan ceza davaları, 5 Ekim 2011 tarihinde sona ermiştir.
69588/14
13 Ekim 2014
Hamdi MİNTAŞ
17 Mart 1964
Ankara
Kadir GÜNDOĞAN
Orduda subay statüsünde bir uçuş teknisyeni olan başvuran, pilotlara verilen bazı maddi haklardan faydalanma talebinin reddedilmesinin ardından, AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 21 Mart 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/1407 E., 2013/440 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 3 Ekim 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/671 E., 2013/1165 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/7946), 27 Mayıs 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 14 Nisan 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
69933/14
13 Ekim 2014
Ertuğrul YILMAZ
10 Kasım 1969
Kocaeli
Kadir GÜNDOĞAN
Orduda subay statüsünde bir uçuş teknisyeni olan başvuran, pilotlara verilen bazı maddi haklardan faydalanma talebinin reddedilmesinin ardından, AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 31 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/1078 E., 2013/195 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 23 Mayıs 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/621 E., 2013/743 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/4236), 31 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 11 Nisan 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
70831/14
24 Ekim 014
Ayhan SERTEL
01 Ağustos 1972
Şırnak
Kadir GÜNDOĞAN
Orduda subay olarak görev yapan başvuran, başka bir askeri birlikte görevlendirilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 16 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/809 E., 2013/36 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 18 Haziran 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/562 E., 2013/704 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/5613), 17 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 28 Nisan 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
5437/15
16 Ocak 2015
Ali Önder GÜNGÖR
04 Aralık 1980
Adana
Orduda subay olan başvuranın, disiplin durumu sebebiyle askeri okulun bir sınavına girmesine izin verilmemiştir. Daha sonra, başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 9 Ekim 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/433 E., 2013/1201 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2014/1617), 25 Kasım 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişt ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 20 Aralık 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.
29242/15
03 Haziran 2015
İsmail Buğra İŞLEK
02 Temmuz 1976
İzmir
Aykanat KAÇMAZ
Orduda subay olan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 2009 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi reddedilmiştir. AYİM, 6 Aralık 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/365 E., 2012/1370 K.). AYİM, 9 Nisan 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (2013/439 E, 2013/386 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/3270), 27 Ocak 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 19 Şubat 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
30055/15
05 Haziran 2015
Haşim KARA
08 Nisan 1954
İstanbul
Süleyman ÜLKER
Orduda subay olan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 1981 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi reddedilmiştir. AYİM, 20 Kasım 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/582 E., 2012/1252 K.). AYİM, 28 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (2013/254 E, 2013/326 K). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/2327), 27 Aralık 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 9 Şubat 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
48311/15
15 Eylül 2015
Baybars ÇINARLI
11 Temmuz 1975
Mersin
Orduda bir subay olan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 2 Aralık 2008 tarihinde görevinden ihraç edilmiştir. Başvuran, bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanmayı talep ederek idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 6 Haziran 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 4 Aralık 2012 tarihinde reddedilmiştir (2012/393 E., 2012/1345 K.). AYİM, 26 Şubat 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (2013/729 E., 2013/227 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (no. 2013/2349), 20 Kasım 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 17 Mart 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
52320/15
30 Eylül 2015
Naci ÜNLÜ
09 Mayıs 1968
Ankara
Yasin TEKAKÇA
Orduda çavuş olarak görev yapan başvuran, disiplin gerekçeleriyle, 23 Ekim 2012 tarihinde ihraç edilmiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 3 Temmuz 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2013/92 E., 2013/793 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 19 Kasım 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/1134 E., 2013/1114 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2014/338), 10 Nisan 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 26 Mayıs 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
53196/15
09 Ekim 2015
Mustafa YALÇIN
04 Mayıs 1962
Ankara
Nejdet GÖĞÜSDERE
Askeri okulda öğrenci olan başvuran, 1982 yılında, disiplin sorunları nedeniyle okuldan atılmıştır. Başvuran, 22 Mart 2011 tarihinde çıkartılan 6191 sayılı Kanun’dan yararlanarak göreve iade edilmesi talebiyle idareye başvurmuştur. Başvuranın söz konusu talebi, 13 Haziran 2011 tarihinde reddedilmiştir. Başvuranın AYİM nezdinde açtığı dava, 20 Eylül 2012 tarihinde reddedilmiştir (2011/1984 E., 2012/1863 K.). AYİM, 17 Ocak 2013 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini reddetmiştir. (2013/71 E., 2013/34 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/1563), 31 Mart 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 28 Nisan 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
4459/16
22 Aralık 2015
Mahmut KAYAHAN
17 Haziran 1969
Manisa
Fevzi AKSOY
Orduda subay olarak görev alan başvuran, disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle 2007 yılında görevinden ihraç edilmiştir. Bazı askeri personellerin göreve iade edilmesi için 2010 yılında yeni bir Kanun çıkarılmıştır. Başvuranın söz konusu hükümlerden yararlanma talebi, durumu yukarıda anılan Kanun’da belirtilen koşullara uymadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. AYİM, 9 Ekim 2012 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/449 E., 2012/1063 K.) ve başvuranın karar düzeltme talebi de 29 Ocak 2013 tarihinde reddedilmiştir (2013/100 E., 2013/103 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2013/1679), Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 8 Temmuz 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
11385/16
04 Şubat 2016
Erkan ÖLMEZ
20 Aralık 1981
Çorum
Erhan TEZCAN
Başvuran, orduda çavuş olarak görev yapmaktaydı. Başvuranın sözleşmesi, disiplin gerekçeleriyle yenilenmemiştir. Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 18 Mart 2014 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2013/793 E., 2014/284 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 16 Eylül 2014 tarihinde reddedilmiştir (2014/1018 E., 2014/776 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2014/17499), 24 Temmuz 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar başvuranın temsilcisine 21 Ağustos 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
11432/16
12 Şubat 2016
Ersoy ÖZTÜRK
02 Ağustos 1977
Ankara
Necati ŞEKERCİOĞLU
Orduda subay olan başvuran, bir değerlendirme raporunun iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 10 Eylül 2013 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2012/991 E., 2013/875 K.). AYİM, 5 Şubat 2014 tarihinde, başvuranın karar düzeltme talebini de reddetmiştir (2014/155 E, 2014/76 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2014/4138), 22 Temmuz 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 12 Ağustos 2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.
70285/16
25 Ekim 2016
Gökhan BİŞMİŞER
24 Ocak 1976
Eskişehir
İlter AKSOYLU
Başvuran, orduda çavuş olarak görev yaparken, sözleşmesi disiplin gerekçeleri sebebiyle sonlandırılmıştır Başvuran, söz konusu kararın iptali istemiyle AYİM nezdinde dava açmıştır. AYİM, 17 Haziran 2014 tarihinde, başvuranın davasını reddetmiştir (2013/886 E., 2014/648 K.). Başvuranın karar düzeltme talebi de 11 Kasım 2014 tarihinde reddedilmiştir (2014/1190 E., 2014/974 K.). Başvuranın bireysel başvurusu (2015/3), 15 Nisan 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve söz konusu karar, başvuranın temsilcisine 26 Nisan 2016 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Full & Egal Universal Law Academy