Περίληψη
Διάδικοι
Σκεπτικό της απόφασης
Απόφαση για τα δικαστικά έξοδα
Διατακτικό
Λέξεις κλειδιά
++++
Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων * Ποσοτικοί περιορισμοί * Μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος * Υποβολή των εισαγομένων ιατρικών εξαρτημάτων σε εξετάσεις ήδη πραγματοποιηθείσες εντός του κράτους μέλους προελεύσεως * Δικαιολόγηση * Προστασία της δημοσίας υγείας * Δεν υφίσταται
(Συνθήκη ΕΟΚ, άρθρα 30 και 36)
Περίληψη
Το κράτος μέλος, το οποίο υποβάλλει τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα σε δοκιμές ή εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός αυτών των κρατών μελών και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να γνωστοποιηθούν στις αρχές του, παραβαίνει τις υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει από τα άρθρα 30 και 36 της Συνθήκης. Συγκεκριμένα, αν και, εν απουσία πλήρους σχετικής κοινοτικής ρυθμίσεως, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι ικανά να βλάψουν τη δημόσια υγεία, τούτο επιτρέπεται μόνον υπό την προϋπόθεση ότι τα θεσπιζόμενα μέτρα είναι πρόσφορα για την πραγματοποίηση του σκοπού της προστασίας της δημοσίας υγείας και ότι ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με μέτρα λιγότερο περιοριστικά για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Διάδικοι
Στην υπόθεση C-373/92,
Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εκπροσωπούμενη από τον A. C. Jessen, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, και από τη V. Melgar, δημόσια υπάλληλο κράτους μέλους αποσπασμένη στη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής, με αντίκλητο στο Λουξεμβούργο τον Nicola Annecchino, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, Centre Wagner, Kirchberg,
προσφεύγουσα,
κατά
Βασιλείου του Βελγίου, εκπροσωπουμένου από τον J. Devadder, διεθυντή διοικήσεως στο Υπουργείο Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με τόπο επιδόσεων στο Λουξεμβούργο τη Βελγική Πρεσβεία, 4, rue des Girondins,
καθού,
που έχει ως αντικείμενο να αναγνωρισθεί ότι το Βασίλειο του Βελγίου, υποβάλλοντας τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα σε δοκιμές ή σε εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός αυτών των κρατών μελών και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να γνωστοποιηθούν στις βελγικές αρχές, παρέβη τις υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει από τα άρθρα 30 και 36 της Συνθήκης ΕΟΚ,
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ,
συγκείμενο από τους O. Due, Πρόεδρο, G. C. Rodriguez Iglesias και J. L. Murray, προέδρους τμήματος, G. F. Mancini, R. Joliet, F. A. Schockweiler, M. Diez de Velasco, P. J. G. Kapteyn και D. A. O. Edward, δικαστές,
γενικός εισαγγελέας: C. Gulmann
γραμματέας: H. von Holstein
έχοντας υπόψη την έκθεση τoυ εισηγητή δικαστή,
αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα που ανέπτυξε τις προτάσεις του κατά τη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 1993,
εκδίδει την ακόλουθη
Απόφαση
Σκεπτικό της απόφασης
1 Με δικόγραφο το οποίο κατέθεσε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου στις 25 Σεπτεμβρίου 1992, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων άσκησε, δυνάμει του άρθρου 169 της Συνθήκης ΕΟΚ, προσφυγή ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι το Βασίλειο του Βελγίου, υποβάλλοντας τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα σε δοκιμές ή εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός αυτών των κρατών μελών και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να γνωστοποιηθούν στις βελγικές αρχές, παρέβη τις υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει από τα άρθρα 30 και 36 της Συνθήκης ΕΟΚ.
2 Η εμπορία των φαρμάκων στο Βέλγιο ρυθμίζεται μεταξύ άλλων από το βασιλικό διάταγμα της 6ης Ιουνίου 1960 περί της παραγωγής, παρασκευής και χονδρικής διανομής φαρμάκων και περί της διαθέσεώς τους (Moniteur belge της 22ας Ιουνίου 1960, σ. 4684).
3 Το άρθρο 15, σημείο 2, αυτού του βασιλικού διατάγματος προβλέπει ότι τα προερχόμενα από τα άλλα κράτη μέλη φάρμακα μπορούν να διατίθενται στην αγορά εντός του Βελγίου μόνον αφού έχουν υποβληθεί σε εξέταση η οποία αποδεικνύει ότι είναι απολύτως σύμφωνα προς τους νόμους και κανονισμούς της χώρας αυτής.
4 Η υποχρέωση αυτή ισχύει ιδίως για τα αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα, τα οποία καθορίζονται στο σημείο 1.Β, στοιχεία δ' έως στ', του άρθρου 1 του βασιλικού διατάγματος
"δ) οι χειρουργικοί σύνδεσμοι, ήτοι κάθε αποστειρωμένο νήμα, οποιασδήποτε φύσεως, χρησιμοποιούμενο στη χειρουργική
ε) οι αποστειρωμένοι επίδεσμοι, ήτοι κάθε υδρόφιλο ή τιλτό υλικό οποιασδήποτε φύσεως, εμφανιζόμενο ως αποστειρωμένο
στ) το αποστειρωμένο υλικό εγχύσεως, εγχύσεως με αργό ρυθμό, μεταγγίσεως ή παροχετεύσεως, καθώς και οι μήλες και οι καθετήρες, δηλαδή κάθε δοχείο, σωλήνωση, σταγονομετρική βελόνα και κάθε άλλο αντικείμενο εμφανιζόμενο ως αποστειρωμένο και προοριζόμενο για έγχυση, έγχυση με αργό ρυθμό, μετάγγιση ή παροχέτευση καθώς και κάθε άλλο υλικό εμφανιζόμενο ως αποστειρωμένο και προοριζόμενο για ιατρικές ή μαιευτικές επεμβάσεις
ζ) το υλικό εσωτερικής υποκαταστάσεως ή προθέσεως, δηλαδή κάθε προϊόν ή συσκευή οποιασδήποτε φύσεως, εκτός των ουσιών ανθρωπίνης προελεύσεως προοριζόμενο να εισαχθεί διά χειρουργικής επεμβάσεως στον οργανισμό για μακρό χρονικό διάστημα ή μονίμως".
5 Τα πρόσωπα τα οποία δεν τηρούν την προαναφερθείσα υποχρέωση τιμωρούνται με δικαστικές διώξεις και διοικητικά μέτρα. Ως εκ τούτου, κατά το άρθρο 53 του βασιλικού διατάγματος, οι παρτίδες ενός φαρμάκου που δεν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, πρέπει να ελέγχονται συστηματικά, σε κάθε μεταγενέστερη εισαγωγή, από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.
6 Η Επιτροπή θεωρεί ότι η απαίτηση εξετάσεως κατά την είσοδο των αποστειρωμένων ιατρικών εξαρτημάτων στη βελγική επικράτεια συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, το οποίο δεν δικαιολογείται από την προστασία της δημοσίας υγείας, όταν παρόμοια εξέταση έχει ήδη πραγματοποιηθεί εντός του κράτους μέλους προελεύσεως και τα αποτελέσματα της εξετάσεως αυτής μπορούν να γνωστοποιηθούν στις βελγικές αρχές.
7 Η Βελγική Κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε την προβαλλόμενη παράβαση και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται σχέδιο βασιλικού διατάγματος το οποίο καθιστά την προπεριγραφείσα νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη προς τη Συνθήκη.
8 Προκειμένου να αποφανθεί το Δικαστήριο επί της παρούσας προσφυγής, υπενθυμίζεται ότι, εν απουσία πλήρους σχετικής κοινοτικής ρυθμίσεως, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι ικανά να βλάψουν τη δημόσια υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα θεσπιζόμενα μέτρα είναι πρόσφορα για την πραγματοποίηση του σκοπού της προστασίας της δημοσίας υγείας και ότι ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με μέτρα λιγότερο περιοριστικά για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές (βλ. απόφαση της 8ης Απριλίου 1992, C-62/90, Επιτροπή κατά Γερμανίας, Συλλογή 1992, σ. Ι-2575).
9 Επισημαίνεται συναφώς ότι, όπως ομολογεί η Βελγική Κυβέρνηση, η απαίτηση εξετάσεως είναι περιττή όταν τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν ήδη υποβληθεί, εντός του κράτους μέλους προελεύσεως, σε παρόμοια εξέταση προς αυτήν που πραγματοποιείται εντός της εθνικής επικράτειας και τα αποτελέσματα της εξετάσεως αυτής μπορούν να γνωστοποιηθούν στις εθνικές αρχές.
10 Υπό τις συνθήκες αυτές, κρίνεται ότι το Βασίλειο του Βελγίου, υποβάλλοντας τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα σε δοκιμές ή εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός αυτών των κρατών μελών και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να γνωστοποιηθούν στις βελγικές αρχές, παρέβη τις υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει από τα άρθρα 30 και 36 της Συνθήκης ΕΟΚ.
Απόφαση για τα δικαστικά έξοδα
Επί των δικαστικών εξόδων
11 Κατά το άρθρο 69, παράγραφος 2, του Κανονισμού Διαδικασίας, ο ηττηθείς διάδικος καταδικάζεται στα έξοδα, εφόσον υπήρχε σχετικό αίτημα του νικήσαντος διαδίκου. Επειδή το Βασίλειο του Βελγίου ηττήθηκε, πρέπει να καταδικασθεί στα δικαστικά έξοδα.
Διατακτικό
Για τους λόγους αυτούς,
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
αποφασίζει:
1) Το Βασίλειο του Βελγίου, υποβάλλοντας τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη αποστειρωμένα ιατρικά εξαρτήματα σε δοκιμές ή εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός αυτών των κρατών μελών και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να γνωστοποιηθούν στις βελγικές αρχές, παρέβη τις υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει από τα άρθρα 30 και 36 της Συνθήκης ΕΟΚ.
2) Καταδικάζει το Βασίλειο του Βελγίου στα δικαστικά έξοδα.
Full & Egal Universal Law Academy